Hozzávalók
- 4 db csirke far-hát
- 40 g paradicsompüré
- 2 szál sárgarépa (2 szál/400 g)
- 2 szál fehérrépa (2 szál/300 g)
- 2 szál szárzeller
- ½ db zeller (fél zeller/400 g)
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 tk egész bors
- 1 csokor friss kakukkfű
- 2 csokor petrezselyem
Hozzávalók
- 4 db csirke far-hát
- 40 g paradicsompüré
- 2 szál sárgarépa (2 szál/400 g)
- 2 szál fehérrépa (2 szál/300 g)
- 2 szál szárzeller
- ½ db zeller (fél zeller/400 g)
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 tk egész bors
- 1 csokor friss kakukkfű
- 2 csokor petrezselyem
A csirkealapléhez tökéletes a csirke far-hát, amit első lépésként megkenünk paradicsompürével. Tepsire tesszük, majd 230 fokra előmelegített sütőben sütni kezdjük, összesen 30-40 percig.
Félidőnél, kb. 15 percnél hozzáadjuk a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket is, a hagyma kivételével. A félbevágott hagymát a vágott felével lefelé egy forró, száraz serpenyőben alaposan, feketedésig pirítjuk. Így nyerjük ki mindenből a lehető legtöbb ízt!
Ha végeztünk az előkészületekkel, mindent egy nagy lábasba teszünk. A far-hát és a zöldségek alól próbáljuk meg felhasználni a kifolyt szaftot is! Ezután a lábas tartalmát megszórjuk a fűszerekkel, és felöntjük 3,5-4,5 liter vízzel. Alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük legalább 2,5-3 óráig.
A főzési idő letelte után hagyjuk kb. 10 percig ülepedni, majd egy sűrű szövésű szitán átszűrjük. Ha még tisztább alaplevet szeretnénk, akkor a szűrőbe helyezünk egy vizes textilpelenkát, és azon szűrjük át.
A végeredményt csírátlanított üvegekbe töltjük, és jóízűeket főzünk belőle: remek alap húsleveshez, mártásokhoz, de akár rizottóhoz vagy tésztaételekhez is. 🙂 3-4 napig a hűtőben is tárolható, de miután lehűlt, le is fagyaszthatjuk a későbbi felhasználásig.
Ha tetszett a csirkealaplé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!