Hozzávalók
- 4 ek vaj
- 4 ek liszt
- 500 ml tej
- só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fehér bors
Hozzávalók
- 4 ek vaj
- 4 ek liszt
- 500 ml tej
- só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fehér bors
A besamel elkészítéséhez egy gyorsforralóba tesszük a vajat, és közepes lángon elkezdjük megolvasztani. Ha a vaj felolvadt, hozzászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, és habzásig hevítjük. Ez fontos lépés, mert így a mártásunknak nem lesz liszt íze.
A felmelegített tejet két-három részletben fogjuk hozzáadni. Ahogy az első adag tejet csomómentesre kevertük a lisztes keverékkel, jöhet a következő adag tej. Ezt addig folytatjuk, ameddig az összes tej bele nem kerül.

Ekkor hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót, valamint a fehér borsot is. Ha egy kicsit izgalmasabbá szeretnétek tenni, egy teáskanálnyi mustár hozzáadása elmélyíti a vajas ízélményt. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ahogy elkezd sűrűsödni, keverünk rajta még kettőt, és le is vesszük a tűzről, mert ezután is fog még sűrűsödni, így éri el a tökéletes állagot.
Ezután már használhatjuk is, például egy jó cuccos lasagnéhoz.

Ha tetszett a besamel mártás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több konyhai alaptechnika:
