Hozzávalók
Alaprántás
- 45 g olaj
- 45 g liszt
Hagymás rántás 4 főre. főzelékbe
- 45 g olaj
- 45 g finomliszt
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
Pirospaprikás rántás 4 főre. leveshez
- 20 ml olaj
- 20 g liszt
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csipet kömény
Hozzávalók
Alaprántás
- 45 g olaj
- 45 g liszt
Hagymás rántás 4 főre. főzelékbe
- 45 g olaj
- 45 g finomliszt
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
Pirospaprikás rántás 4 főre. leveshez
- 20 ml olaj
- 20 g liszt
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csipet kömény
A rántás készítése egyáltalán nem bonyolult. Az alaprántáshoz ugyanolyan mennyiségű növényi vagy állati zsiradékot és lisztet használunk. Az olajat egy vastagabb falú edényben felmelegítjük, majd hozzászórjuk a lisztet. Ezeket közepesen erős lángon, folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk.
Egy négyfős – pl. zöldborsófőzelékhez – tökéletesen passzol a hagymás rántás készítése. Ehhez elkészítjük a zsemleszínű alaprántásunkat, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát, kb. fél percig kevergetjük, és kész is. Félrehúzzuk, és a kihűlt rántást először a főzelékből kivett, egy merőkanálnyi meleg folyadékkal elkeverjük, majd az egészet az ételhez adjuk, újra elkeverjük, és egyet forralunk rajta.
Egy négyfős – pl. magyaros zöldborsóleveshez – remekül illik a pirospaprikás rántás. Ehhez az alaprántáshoz paprikát és köményt szórunk, majd kb. 40-60 mp-ig kevergetjük alacsony lángon. Ezután az előzőekhez hasonlóan félretesszük, lehűtjük, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és egyet forralunk rajta.
Ha tetszett a rántás készítése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
További okosságok a Basic rovatból:
Tésztadagasztás lépésről lépésre
Hogyan szeletelj, dinsztelj, piríts hagymát? – tippek, trükkök