Hozzávalók
- 60 g vaj
- 50 g liszt
- 350 ml alaplé
- só, bors
- szerecsendió reszelve (ízlés szerint)
Az ebből készült kapormártáshoz
- 1 db citrom
- 50 ml tejszín
- 1 kis csokor kapor
- 1 ek kapribogyó
Hozzávalók
- 60 g vaj
- 50 g liszt
- 350 ml alaplé
- só, bors
- szerecsendió reszelve (ízlés szerint)
Az ebből készült kapormártáshoz
- 1 db citrom
- 50 ml tejszín
- 1 kis csokor kapor
- 1 ek kapribogyó
A velouté hasonlóan készül, mint a besamel, de itt tej helyett alaplevet használunk. Készülhet hús-, zöldség-, de akár halalapléből is, amennyiben nincs alaplevünk, egy leveskockát feloldunk azonos mennyiségű vízben, majd 5 percig főzzük.
A mártás elkészítéséhez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet, és az alaplével felengedjük. Egy habverővel simára keverjük, és néhány percig főzzük, majd lefedve készre forraljuk 3-4 perc alatt. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.
Néhány további hozzávalóval készíthetünk belőle kapormártást is. Ehhez a kész veloutéba keverjük a citrom levét és lereszelt héját, a tejszínt, az apróra vágott kaprot és kapribogyót, majd egyet rottyantunk rajta. A kész mártás perfekt kísérője lesz például egy sült lazacnak.
Ha tetszett a velouté mártás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!