Hozzávalók

4 - 6
főre
+
60 g vaj
50 g liszt
350 ml alaplé
só, bors
szerecsendió reszelve (ízlés szerint)

Az ebből készült kapormártáshoz

1 db citrom
50 ml tejszín
1 kis csokor kapor
1 ek kapribogyó
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Velouté mártás

A velouté vagy fehérmártás egy az 5 alapmártás közül. Most az alaprecept mellett a turbózott, kapros verziót is mutatjuk!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
főre
+
60 g vaj
50 g liszt
350 ml alaplé
só, bors
szerecsendió reszelve (ízlés szerint)

Az ebből készült kapormártáshoz

1 db citrom
50 ml tejszín
1 kis csokor kapor
1 ek kapribogyó
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A velouté hasonlóan készül, mint a besamel, de itt tej helyett alaplevet használunk. Készülhet hús-, zöldség-, de akár halalapléből is, amennyiben nincs alaplevünk, egy leveskockát feloldunk azonos mennyiségű vízben, majd 5 percig főzzük. 

A mártás elkészítéséhez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet, és az alaplével felengedjük. Egy habverővel simára keverjük, és néhány percig főzzük, majd lefedve készre forraljuk 3-4 perc alatt. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.

Néhány további hozzávalóval készíthetünk belőle kapormártást is. Ehhez a kész veloutéba keverjük a citrom levét és lereszelt héját, a tejszínt, az apróra vágott kaprot és kapribogyót, majd egyet rottyantunk rajta. A kész mártás perfekt kísérője lesz például egy sült lazacnak.

Velouté
Velouté

Ha tetszett a velouté mártás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?