Hozzávalók
- 210 ml víz
- 4 g szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 400 g liszt
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 1 ek olaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojásfehérje
- 1 - 2 ek napraforgómag, szezámmag, egész mákszem stb.
Császárzsemle házilag
Hozzávalók
- 210 ml víz
- 4 g szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 400 g liszt
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 1 ek olaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojásfehérje
- 1 - 2 ek napraforgómag, szezámmag, egész mákszem stb.
40-50 ml-nyi langyos vízben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk pihenni. A lisztet, a sót és a tojást egy nagy tálba rakjuk, ráöntjük a maradék vizet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet is, és szép simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, lekenjük olajjal, és letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.
Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amiknek az egyik végére rakunk egy hurkot, a másik, hosszú végét pedig 2-3x áthúzzuk ezen a hurkon. A két véget összecsípjük az érintkezésnél, és sütőpapíros tepsire rakjuk mind a 6 zsemlét. Hagyjuk 20 percet kelni, majd lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a magokkal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 15-20 perc).
Ha tetszett a császárzsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!