Hozzávalók
- 200 g köles
- 3 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerszár
- 1 szál répa (kisebb)
- só, bors
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 500 ml alaplé
- 500 g mirelit borsó
- 5 ek tejföl
Vega rakott köles
Hozzávalók
- 200 g köles
- 3 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerszár
- 1 szál répa (kisebb)
- só, bors
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 500 ml alaplé
- 500 g mirelit borsó
- 5 ek tejföl
A kölest bő, sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. Pirítani kezdjük az olajon az aprítógépben lezúzott hagymát, fokhagymát, zellert és répát. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a sűrített paradicsom. Az egészet jól lepirítjuk. Jöhetnek rá a fűszerek. Felöntjük az alaplé felével. Ha jól besűrűsödött, belerakjuk a borsót, majd a maradék alaplevet, és 10 percet rotyogtatjuk. Az a lényeg, hogy szép szaftja legyen.
Ezután egy közepes nagyságú tálba rétegezzük: először jöhet a köles fele, erre a borsós ragu fele, majd a maradék köles és borsós ragu. A tetejére kenjük a tejfölt, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul.
Ha tetszett a rakott köles receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon