Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

4 brutál finom rizses kaja

Hozzávalók

Zöldborsós rizottó(4 főre)

A rizottóhoz

1+1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 db salotta hagyma
1 csokor zöldborsócsíra
2 marék zöldborsó
2 ek reszelt parmezán
2 ek gorgonzola
10 dkg cukorborsó
200 g rizottó rizs (pl. arborio)
1 ½ dl száraz fehérbor
1 l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)

A buggyantott tojáshoz

1 tk só
4 db tojás
1 ek ecet
½ l víz

Bácskai rizses hús (4 főre)

50 dkg sertéscomb
25 dkg rizs
3 ek olaj
2 db tv paprika
2 db paradicsom
2 db sárgarépa
25 dkg zöldborsó
1 fej nagyobb vöröshagyma
1 db petrezselyemgyökér
1 tk fűszerkömény
1 ek pirospaprika
pár szál friss petrezselyem
Víz
Só, frissen őrölt bors

Csirkés-garnélás paella (2 főre)

2 db alsó csirkecomb
2 db felső csirkecomb
6 - 8 db garnéla
12 ½ dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
10 dkg darabolt paradicsom konzerv
10 dkg csorizo
5 dl szárnyas alaplé (vagy víz)
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss kakukkfű
1 mk füstöltpaprika-őrlemény
1 kis csokor petrezselyem
1 nagy csipet valódi sáfrány
½ fej lila hagyma
½ db piros kaliforniai paprika
Só, bors

Ázsiai pirított rizs 4 személyre)

1 bögre jázmin rizs
4 ek szezámmag
3 gerezd fokhagyma
3 - 5 ek szójaszósz
2 db tojás
2 db közepes sárgarépa
1 fej nagy lilahagyma
1 ujjnyi gyömbér
1 db (thai) chili
½ ek étolaj
½ db sárga kaliforniai paprika
½ db piros kaliforniai paprika
koriander a díszítéshez
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

4 brutál finom rizses kaja

Most a főszerep a rizsre jutott és kiválasztottunk 4 különféle, jellegzetes rizses ételt: egy klasszikus olasz rizottót, egy spanyol paellát, egy kamu ázsiai wokos rizst és még egy bácskai rizses húst is elkészítettünk. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

Zöldborsós rizottó(4 főre)

A rizottóhoz

1+1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 db salotta hagyma
1 csokor zöldborsócsíra
2 marék zöldborsó
2 ek reszelt parmezán
2 ek gorgonzola
10 dkg cukorborsó
200 g rizottó rizs (pl. arborio)
1 ½ dl száraz fehérbor
1 l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)

A buggyantott tojáshoz

1 tk só
4 db tojás
1 ek ecet
½ l víz

Bácskai rizses hús (4 főre)

50 dkg sertéscomb
25 dkg rizs
3 ek olaj
2 db tv paprika
2 db paradicsom
2 db sárgarépa
25 dkg zöldborsó
1 fej nagyobb vöröshagyma
1 db petrezselyemgyökér
1 tk fűszerkömény
1 ek pirospaprika
pár szál friss petrezselyem
Víz
Só, frissen őrölt bors

Csirkés-garnélás paella (2 főre)

2 db alsó csirkecomb
2 db felső csirkecomb
6 - 8 db garnéla
12 ½ dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
10 dkg darabolt paradicsom konzerv
10 dkg csorizo
5 dl szárnyas alaplé (vagy víz)
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss kakukkfű
1 mk füstöltpaprika-őrlemény
1 kis csokor petrezselyem
1 nagy csipet valódi sáfrány
½ fej lila hagyma
½ db piros kaliforniai paprika
Só, bors

Ázsiai pirított rizs 4 személyre)

1 bögre jázmin rizs
4 ek szezámmag
3 gerezd fokhagyma
3 - 5 ek szójaszósz
2 db tojás
2 db közepes sárgarépa
1 fej nagy lilahagyma
1 ujjnyi gyömbér
1 db (thai) chili
½ ek étolaj
½ db sárga kaliforniai paprika
½ db piros kaliforniai paprika
koriander a díszítéshez
Bevásárlólistához adom

Zöldborsós rizottó

A finomra vágott hagymát vajas-olajos keveréken üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és addig főzzük, amíg a rizsszemek opálos színűek nem lesznek. Közepes lángon tartjuk és ráöntjük a bort. Addig kevergetjük, amíg a rizsszemek beszívják a folyadékot, ezután folyamatos keverés mellett merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá a forró alaplét. Kb. fél óra alatt adjuk hozzá az összes folyadékot. Amikor az alaplé nagy része már hozzá lett adva, beletesszük a zöldborsót és a durva darabokra vágott cukorborsót, majd sózzuk, borsozzuk. Végül a gorgonzolát, a reszelt parmezánt és a vajat is beleforgatjuk.

Elkészítjük a buggyantott tojást. Ehhez a tojást először egy kis tálkába ütjük, majd a sós, ecetes gyöngyöző vízben egy kanál segítségével örvényt képzünk, és az örvény közepébe csúsztatjuk a tojást. Pontosan 3 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben készre főni, majd hideg vízbe helyezzük át.

A tálalás a következőképpen néz ki: egy adag rizottó, a tetejére egy pár zöldborsócsíra, végül pedig egy tojás.

Bácskai rizses hús

Az olajon lepirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. A paprikát és a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk és a hagymás alaphoz adjuk.  Megsózzuk és puhára pároljuk. A felkockázott húst is hozzáadjuk és lepirítjuk. Amikor kifehéredett a hús, beletesszük a köményt és a fűszerpaprikát. Lassú lángon hagyjuk hogy a hús levet eresszen, majd megsózzuk és felöntjük egy kis vízzel, lefedjük és közepes lángon puhára főzzük, úgy hogy folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Mikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a rizset, a feldarabolt petrezselyemgyökeret és sárgarépát, valamint a zöldborsót. Alaposan összekeverjük, felöntjük vízzel és teljesen puhára főzzük. Végül aprított petrezselyemmel és csemegeuborkával tálaljuk.

Csirkés-garnélás paella

A félbevágott csirkéket megsózzuk, megborsozzuk. A serpenyőben olívaolajat forrósítunk és bőrös oldalukkal lefelé elkezdjük lesütni benne a húsdarabokat, úgy hogy néha fordítunk rajta egyet, közepesre vesszük a lángot. Eközben a lilahagymát, paprikát és fokhagymát finomra aprítjuk. Amikor a húsok, kb. 20 perc alatt megsültek, a serpenyő oldalára toljuk őket és középre öntjük a hagymát. Ha üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, hagyjuk egy pár percet pirulni, majd mehet bele a vékony karikákra vágott chorizo. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a fűszerpaprikával. Alaposan összekeverjük, elrendezzük a csirke darabokat, megszórjuk egyenletesen a rizzsel, azt pedig a sáfránnyal és végül a húsok közé helyezzük a garnélákat. Legvégül meglocsoljuk az alaplével. Addig főzzük, amíg az a garnélák rózsaszínűek nem lesznek, a rizsszemek beszívták a folyadékot, az alja pedig egy kicsit lepirult.

Ázsiai pirított rizs

Egy száraz wokban aranybarnára pirítjuk a szezámmagot, majd félretesszük. A wokba öntjük az étolajat és ha felforrósodott, akkor beleöntjük a felvert tojást, amit szétoszlatunk rajta, mint egy palacsintát. A tojást egy deszkára kiszedjük, feltekerjük és kis csíkokra vágjuk. A wokban pirítani kezdjük a vékony karikákra vágott fokhagymát, chilit és a csíkokra vágott gyömbért. Amikor elkezdett illatozni hozzáadjuk a durvára vágott répát, hagymát és paprikát. Hozzáadjuk a barnacukrot, szójaszószt és végül a bambuszrügyeket. Az egészet 1-2 percig pirítjuk majd hozzákeverjük a főtt rizst és a tojásos csíkokat. Tálaláskor megszórjuk a pirított szezámmaggal és friss korianderrel.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások