Hozzávalók
Zöldborsós rizottó(4 főre)
A rizottóhoz
- 1+1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 db salotta hagyma
- 1 csokor zöldborsócsíra
- 2 marék zöldborsó
- 2 ek reszelt parmezán
- 2 ek gorgonzola
- 10 dkg cukorborsó
- 200 g rizottó rizs (pl. arborio)
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 1 l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)
A buggyantott tojáshoz
- 1 tk só
- 4 db tojás
- 1 ek ecet
- ½ l víz
Bácskai rizses hús (4 főre)
- 50 dkg sertéscomb
- 25 dkg rizs
- 3 ek olaj
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 2 db sárgarépa
- 25 dkg zöldborsó
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 tk fűszerkömény
- 1 ek pirospaprika
- pár szál friss petrezselyem
- Víz
- Só, frissen őrölt bors
Csirkés-garnélás paella (2 főre)
- 2 db alsó csirkecomb
- 2 db felső csirkecomb
- 6 - 8 db garnéla
- 12 ½ dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
- 10 dkg darabolt paradicsom konzerv
- 10 dkg csorizo
- 5 dl szárnyas alaplé (vagy víz)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss kakukkfű
- 1 mk füstöltpaprika-őrlemény
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 nagy csipet valódi sáfrány
- ½ fej lila hagyma
- ½ db piros kaliforniai paprika
- Só, bors
Ázsiai pirított rizs 4 személyre)
- 1 bögre jázmin rizs
- 4 ek szezámmag
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 - 5 ek szójaszósz
- 2 db tojás
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 fej nagy lilahagyma
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 db (thai) chili
- ½ ek étolaj
- ½ db sárga kaliforniai paprika
- ½ db piros kaliforniai paprika
- koriander a díszítéshez
4 brutál finom rizses kaja
Hozzávalók
Zöldborsós rizottó(4 főre)
A rizottóhoz
- 1+1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 db salotta hagyma
- 1 csokor zöldborsócsíra
- 2 marék zöldborsó
- 2 ek reszelt parmezán
- 2 ek gorgonzola
- 10 dkg cukorborsó
- 200 g rizottó rizs (pl. arborio)
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 1 l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)
A buggyantott tojáshoz
- 1 tk só
- 4 db tojás
- 1 ek ecet
- ½ l víz
Bácskai rizses hús (4 főre)
- 50 dkg sertéscomb
- 25 dkg rizs
- 3 ek olaj
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 2 db sárgarépa
- 25 dkg zöldborsó
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 tk fűszerkömény
- 1 ek pirospaprika
- pár szál friss petrezselyem
- Víz
- Só, frissen őrölt bors
Csirkés-garnélás paella (2 főre)
- 2 db alsó csirkecomb
- 2 db felső csirkecomb
- 6 - 8 db garnéla
- 12 ½ dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
- 10 dkg darabolt paradicsom konzerv
- 10 dkg csorizo
- 5 dl szárnyas alaplé (vagy víz)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss kakukkfű
- 1 mk füstöltpaprika-őrlemény
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 nagy csipet valódi sáfrány
- ½ fej lila hagyma
- ½ db piros kaliforniai paprika
- Só, bors
Ázsiai pirított rizs 4 személyre)
- 1 bögre jázmin rizs
- 4 ek szezámmag
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 - 5 ek szójaszósz
- 2 db tojás
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 fej nagy lilahagyma
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 db (thai) chili
- ½ ek étolaj
- ½ db sárga kaliforniai paprika
- ½ db piros kaliforniai paprika
- koriander a díszítéshez
Zöldborsós rizottó
A finomra vágott hagymát vajas-olajos keveréken üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és addig főzzük, amíg a rizsszemek opálos színűek nem lesznek. Közepes lángon tartjuk és ráöntjük a bort. Addig kevergetjük, amíg a rizsszemek beszívják a folyadékot, ezután folyamatos keverés mellett merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá a forró alaplét. Kb. fél óra alatt adjuk hozzá az összes folyadékot. Amikor az alaplé nagy része már hozzá lett adva, beletesszük a zöldborsót és a durva darabokra vágott cukorborsót, majd sózzuk, borsozzuk. Végül a gorgonzolát, a reszelt parmezánt és a vajat is beleforgatjuk.
Elkészítjük a buggyantott tojást. Ehhez a tojást először egy kis tálkába ütjük, majd a sós, ecetes gyöngyöző vízben egy kanál segítségével örvényt képzünk, és az örvény közepébe csúsztatjuk a tojást. Pontosan 3 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben készre főni, majd hideg vízbe helyezzük át.
A tálalás a következőképpen néz ki: egy adag rizottó, a tetejére egy pár zöldborsócsíra, végül pedig egy tojás.
Bácskai rizses hús
Az olajon lepirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. A paprikát és a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk és a hagymás alaphoz adjuk. Megsózzuk és puhára pároljuk. A felkockázott húst is hozzáadjuk és lepirítjuk. Amikor kifehéredett a hús, beletesszük a köményt és a fűszerpaprikát. Lassú lángon hagyjuk hogy a hús levet eresszen, majd megsózzuk és felöntjük egy kis vízzel, lefedjük és közepes lángon puhára főzzük, úgy hogy folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Mikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a rizset, a feldarabolt petrezselyemgyökeret és sárgarépát, valamint a zöldborsót. Alaposan összekeverjük, felöntjük vízzel és teljesen puhára főzzük. Végül aprított petrezselyemmel és csemegeuborkával tálaljuk.
Csirkés-garnélás paella
A félbevágott csirkéket megsózzuk, megborsozzuk. A serpenyőben olívaolajat forrósítunk és bőrös oldalukkal lefelé elkezdjük lesütni benne a húsdarabokat, úgy hogy néha fordítunk rajta egyet, közepesre vesszük a lángot. Eközben a lilahagymát, paprikát és fokhagymát finomra aprítjuk. Amikor a húsok, kb. 20 perc alatt megsültek, a serpenyő oldalára toljuk őket és középre öntjük a hagymát. Ha üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, hagyjuk egy pár percet pirulni, majd mehet bele a vékony karikákra vágott chorizo. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a fűszerpaprikával. Alaposan összekeverjük, elrendezzük a csirke darabokat, megszórjuk egyenletesen a rizzsel, azt pedig a sáfránnyal és végül a húsok közé helyezzük a garnélákat. Legvégül meglocsoljuk az alaplével. Addig főzzük, amíg az a garnélák rózsaszínűek nem lesznek, a rizsszemek beszívták a folyadékot, az alja pedig egy kicsit lepirult.
Ázsiai pirított rizs
Egy száraz wokban aranybarnára pirítjuk a szezámmagot, majd félretesszük. A wokba öntjük az étolajat és ha felforrósodott, akkor beleöntjük a felvert tojást, amit szétoszlatunk rajta, mint egy palacsintát. A tojást egy deszkára kiszedjük, feltekerjük és kis csíkokra vágjuk. A wokban pirítani kezdjük a vékony karikákra vágott fokhagymát, chilit és a csíkokra vágott gyömbért. Amikor elkezdett illatozni hozzáadjuk a durvára vágott répát, hagymát és paprikát. Hozzáadjuk a barnacukrot, szójaszószt és végül a bambuszrügyeket. Az egészet 1-2 percig pirítjuk majd hozzákeverjük a főtt rizst és a tojásos csíkokat. Tálaláskor megszórjuk a pirított szezámmaggal és friss korianderrel.