Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 db egész pecsenye liba (kb. 2,3 - 2,5 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 8 - 10 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk majorana
- 1 csapott ek egész bors
- 1 csapott ek borókabogyó
- 2 - 3 ág friss rozmaring
- 4 - 6 levél friss zsálya
- 300 g birsalma
- 1 - 2 marék előfőzött gesztenye
- 1 púpozott ek só
- 300 ml vörösbor
- 6 púpozott ek libazsír
A káposztához
- 2 ek cukor
- 2 - 3 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilakáposzta
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek ecet
- 1 db birsalma
A karácsony sztárja: egészben sütött liba birsalmával
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 db egész pecsenye liba (kb. 2,3 - 2,5 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 8 - 10 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk majorana
- 1 csapott ek egész bors
- 1 csapott ek borókabogyó
- 2 - 3 ág friss rozmaring
- 4 - 6 levél friss zsálya
- 300 g birsalma
- 1 - 2 marék előfőzött gesztenye
- 1 púpozott ek só
- 300 ml vörösbor
- 6 púpozott ek libazsír
A káposztához
- 2 ek cukor
- 2 - 3 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilakáposzta
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek ecet
- 1 db birsalma
A libát kívül belül besózzuk. A vöröshagymát és a tisztított birsalmát cikkekre vágjuk, és a fűszerekkel, meg az előfőzött gesztenyével összekeverjük és a liba belsejébe töltjük, egy tepsibe tesszük, majd meglocsoljuk 100 ml vörösborral.
A maradék bort, és még 200 ml vizet a tepsibe öntünk, a libát meglocsoljuk még az olvasztott libazsírral, letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán keresztül sütjük. Közben, fél óránként meglocsoljuk a boros libazsírral.
A párolt káposztához egy lábast felmelegítünk és a cukrot karamellizáljuk, öntünk hozzá kevés olajat, majd a vékonyra szeletelt vöröshagymát jól átforgatjuk rajta. A szintén vékony szeletekre vágott káposztát és birsalmát is hozzáadjuk, megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és pirítani kezdjük. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. A végén belekeverjük az ecetet, borsozzuk és összeforgatjuk.
Ha, megpuhult a liba, levesszük a fóliát és 200 fokra megemelt hőmérsékleten, 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
A libát és a káposztát vajban pirított szalvétagombóccal tálaljuk, amihez a receptet itt találjátok. A húst pedig meglocsoljuk a vörösboros libazsíros szafttal.