Beer can chicken – azaz a sörösdobozra ültetett csirke
Ha nekem valaki egy alföldi kemencés buliról kezd mesélni, biztosan nem kardamomos-narancsos bárány, Cumberland kolbász vagy sörösdobozon sült csirke jelenik meg lelki szemeim előtt. Pedig pont ez volt a menü nemrég a Tuba Tanyán, ahol három bloggerhaverommal szórakoztattuk a Nagy Ebéd című gasztroprogramra érkező arcokat. A jövőre 20 éves Tuba Tanya amúgy is híres arról, ami általában a kemencéiben történik, de a szervezők most még egy csavart vittek a sztoriba azzal, hogy bloggereket szabadítottak magukra és hagyták, hogy mi alakítsuk a kínálatot egy napra. Az ötlet működött, a vendégek bírták a koncepciót, de persze a biztonság kedvéért 1-2 kondér normál birkapörköltet is bepusziltak a mi egzotikusabb cuccaink mellett. Jó buli volt, na.
Egyedül a háztáji csirkék voltak kicsit felháborodva: többen közülük sérelmezték, hogy nádcukros-szójaszószos pácba kerültek, miközben ők paprikás mártásban, galuskakörítéssel szerettek volna távozni erről a világról. Tőlük ezúton is elnézést kérek.
Na és hogy mit is készítettem én? Hát egy igazi amcsi redneck ételt, a beer can chickent, azaz a sörösdobozos csirkét, jó kis coleslaw salátával. Nem ismeritek a receptet? Semmi gáz, már adom is:
Először jöjjön a csirkepác
Egy tálba keverjétek össze a ketchupot, nádcukrot, szójaszószt, füstölt paprikaport, finomra aprított chilit és egy fél lime levét. Alaposan sózzátok meg, mert ez fogja fűszerezni a csirkénket! Egy kis frissen tört bors is mehet bele. A páccal dörzsöljétek át kívülről a csirkét és legalább 20 percre rakjátok félre pihengetni.
A sütőt melegítsétek elő közepes hőmérsékletre, kb. 170 fokra, csak alsó fűtésre. Bontsatok ki egy doboz sört és igyátok meg a felét. Nehéz megállni félúton, de kénytelenek vagyunk, mert a többire szükség lesz a csirkéhez! A bepácolt csirkét szépen ültessétek rá a dobozra, ha jól csináltátok, akkor szép stabilan meg fog állni rajta. Mehet rá egy tepsire és óvatosan be lehet pakolni a sütőbe, egészen alulra. Sütés közben a sörösdobozból kiáramló gőz gyönyörűen párolja belülről a csirkénket, miközben a külseje szép egyenletesen megsül, a pácban lévő cukornak köszönhetően egészen sötét színűre karamellizálódik.
Coleslaw saláta
Miközben sül a csirkénk, gyorsan összeállítjuk a coleslaw salátát. Ez szintén egy tipikus amerikai köret, nálunk legfőképp a KFC-ben találkozhattok vele, csak ott a prózaibb „káposztasaláta” névre hallgat. Szeletelőgéppel, vagy kézi reszelővel reszeljétek le a káposztát és a sárgarépát egy tálba. Adjátok hozzá a majonézt, a tejszínt, kevés almaecetet, egy teáskanál porcukrot, végül sózzátok és borsozzátok meg. Alaposan forgassátok össze és pár perc pihenőidő után kóstoljátok meg. Kicsit édeskés, a majonéztől és a tejszíntől krémes állagú, a káposztától és a répától mégis friss és ropogós végeredményt kell kapnotok. Óvatosan adagolva a cukrot, ecetet és a sót, szépen finomra tudjátok hangolni a salátát. Jó lett?
Figyelgessétek a csirkét sütés közben, úgy 40-50 perc elteltével a felső fűtést is be lehet kapcsolni, hogy szép pirosra süljön kívülről. (Ha hőlégkeveréses sütőt használtok, akkor az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni.) További kb. 30-35 perc kell ahhoz, hogy a csirke teljesen átsüljön, ezután még alufóliával letakarva érdemes pihentetni 15 percig. Tálalás előtt húzzátok le a dobozról és szervírozzátok úgy, mint egy sima grillcsirkét!
Figyelem! A csirke sütési ideje nagyban függ a sütő fajtájától és a csirke méretétől, ezért az első alkalommal folyamatosan figyeljétek. A kritikus rész a felsőcomb csont közeli része, itt sül át legutoljára a hús. Ha valakinek van maghőmérője, az menet közben is ellenőrizheti a hús állapotát: amikor a combcsontnál a maghőmérséklet elérte a 80-82 fokot, akkor a csirke biztosan elkészült!