Hozzávalók
A gombóchoz
- 500 g krumpli
- 1 db tojás
- 150 g puha vaj
- 1 tk só
- bors
- 150 g liszt
- 1 púpozott ek búzadara
- 3 ek olaj vagy zsír
A káposztához
- ½ fej fehér káposzta
- 2 ek zsír
- 200 g kolozsvári szalonna
- só, bors
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk ecet
A tálaláshoz
- 1 csokor petrezselyem
Burgonyagombóc szalonnás káposztával
Hozzávalók
A gombóchoz
- 500 g krumpli
- 1 db tojás
- 150 g puha vaj
- 1 tk só
- bors
- 150 g liszt
- 1 púpozott ek búzadara
- 3 ek olaj vagy zsír
A káposztához
- ½ fej fehér káposzta
- 2 ek zsír
- 200 g kolozsvári szalonna
- só, bors
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk ecet
A tálaláshoz
- 1 csokor petrezselyem
Burgonyagombócot természetesen többféleképpen készíthetünk, én most egy valóban brutális receptet hoztam nektek. Szerintem minden van benne, ami egy igazán cuccos téli kajából nem hiányozhat, úgyhogy ne is várjatok az elkészítésével.
A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, átszűrjük, egy deszkán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, lefedjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
Közben a káposztát vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban a zsíron megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságú kolozsvári szalonnát, majd kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a vékonyra szeletelt káposztát, amit már az elején sózunk, borsozunk. A vége felé megszórjuk a köménnyel, elkeverjük benne az ecetet is, majd visszadobjuk a megpirított szalonnát.
A tésztából kb. nagyobb diónyi gombócokat formázunk (lágyabb tésztát kell kapni), majd sós, gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és az olajon vagy zsíron aranybarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a káposztát, és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett a burgonyagombóc szalonnás káposztával receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!