A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Silver Palate féle aszalt szilvás csirke (4 főre)
- 3 db felső csirkecomb
- 4 db alsó csirkecomb
- 8 dkg zöld olívabogyó (magozva)
- 15 dkg aszalt szilva kimagozva, feldarabolva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 4 ek olíva olaj
- 3 ek fehérborecet
- 1 ½ ek szárított oregánó
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ek barnacukor
- 1 dl száraz fehérbor
- friss korianderzöld (vagy petrezselyem)
- pirított mandulaszeletek (nekem nem volt, fenyőmagot használtam)
Csokis-szilvás rétes (1 rúdhoz)
- 500 g szilva (akár ringlóval vegyesen)
- 3 ek szilvalekvár
- 3 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 cl rum
- 5 dkg apróra vágott csokoládé (tej- és étcsoki vegyesen)
- 4 db réteslap
- 6 dkg vaj
- 4 ek zsemlemorzsa
Egy tökéletes őszi menü
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Silver Palate féle aszalt szilvás csirke (4 főre)
- 3 db felső csirkecomb
- 4 db alsó csirkecomb
- 8 dkg zöld olívabogyó (magozva)
- 15 dkg aszalt szilva kimagozva, feldarabolva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 4 ek olíva olaj
- 3 ek fehérborecet
- 1 ½ ek szárított oregánó
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ek barnacukor
- 1 dl száraz fehérbor
- friss korianderzöld (vagy petrezselyem)
- pirított mandulaszeletek (nekem nem volt, fenyőmagot használtam)
Csokis-szilvás rétes (1 rúdhoz)
- 500 g szilva (akár ringlóval vegyesen)
- 3 ek szilvalekvár
- 3 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 cl rum
- 5 dkg apróra vágott csokoládé (tej- és étcsoki vegyesen)
- 4 db réteslap
- 6 dkg vaj
- 4 ek zsemlemorzsa
Silver Palate féle aszalt szilvás csirke
A Silver Palate szakácskönyv több étvizeddel ezelőtt hasonló célból jelent meg Amerikában, mint amiért mi most dolgozunk: meggyőzni az embereket, hogy főzzenek otthon egyszerű, de ízletes fogásokat. Az üzenet ma is fontos, következzen is egy recept, ami igazán ízletes és lélekmelengető, amolyan comfort food.
A combokat egy hőálló tálba tesszük.. Hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a babérleveleket, az aszalt szilvát és az olívabogyót. Egy kis tálban összekeverjük az olajat, az ecettel és az oregánóval, alaposan sózzuk és borsozzuk. A pácot a húsra öntjük, alaposan átkeverjük, hogy mindenhova jusson belőle és amennyi ideig csak lehet pácolódni hagyjuk – legjobb, ha egy egész éjszakát figyelnek a hűtőben.
Sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből, ráöntjük a bort, megszórjuk a barnacukorral. 180 fokos sütőben kb 1 óra alatt pirosra sütjük, 20 percenként átforgatva a húsdarabokat.
DE! Amíg a csirke sül a sütőben, addig összedobjuk az egyik legklasszabb krumpliköretét.
Hasselback krumplit, amihez receptet itt találtok.
Csokis-szilvás rétes
A jó rétest mindenki szereti, ugye? Ha szilvával, csokival és egy kis fahéjjal dolgozunk, akkor pedig végképp nem lesz ember, aki ellenállni tudna neki!
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Nagy tálba tesszük és összekeverjük a lekvárral, cukorral, fahéjjal, rummal, csokival és zsemlemorzsával.
A réteslapokat száraz, majd nedves konyharuhába tekerjük, hogy ne száradjanak ki, de ne is ázzanak el. Az első lapot egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, megkenjük olvasztott vajjal. Ráterítjük a második réteslapot, ezt is megkenjük vajjal és még két lappal megismételjük ugyenezt. A negyedik lapot megszórjuk még egy kevés zsemlemorzsával, majd a tölteléket a réteslap hosszú oldalára halmozzuk – a rövid oldalakat kicsit behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, és feltekerjük a rétest. Kívülről is bőven megkenjük vajjal. 150 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni és porcukorral meghintve kínáljuk.
Ha egy lazulós, ráérős szendvicsre és almás sütire is vágynátok, akkor csekkoljátok le Zé receptjét.