Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 egész csirke
- só, bors
- 50 g vaj
A grillcsirke fűszerkeverékhez
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 mk fehérbors
- 1 mk gyömbér
- 1 mk cayenne bors
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 tk majoranna
- 1 tk oregano
A pecsenyeléhez
- 1 tk paradicsompüré
- 1 csapott ek liszt
- 1 ½ dl víz
Grillcsirke, ahogy én szeretem
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 egész csirke
- só, bors
- 50 g vaj
A grillcsirke fűszerkeverékhez
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 mk fehérbors
- 1 mk gyömbér
- 1 mk cayenne bors
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 tk majoranna
- 1 tk oregano
A pecsenyeléhez
- 1 tk paradicsompüré
- 1 csapott ek liszt
- 1 ½ dl víz
Alapvetően három fontos dologról kell beszélgetni, ha egész csirke sütésére adjuk a fejünket. A tökéletes grillcsirke fűszerkeverékről, a sütés módjáról és a pecsenyeléről, amit a csirke fűszeres, vajas szaftjából állítunk elő.
A bolti fűszerkeverékeket hanyagoljátok, helyette inkább dobjatok össze egy sajátot – készítsétek nagy mennyiségben, évszázadokig eláll!
Így csináljátok:
A zöldfűszereket egy mozsárban teljesen finomra őröljük és a többi fűszerrel együtt egy tálban alaposan összekeverjük, ezzel készen is van a házi grillcsirke keverékünk. Az előkészített csirkét befűszerezzük: a hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd kívül-belül bekenjük vajjal. A bevajazott csirkét megszórjuk a fűszerkeverékkel, amit alaposan eloszlatunk rajta mindenhol. Megsózzuk és egy kuglófformára húzva 170 fokra előmelegített sütőbe repítjük, ahol hőlégkeverésen 75 perc alatt sütjük készre – úgy, hogy 15 percenként egy negyed fordulatot forgatunk rajta.
A kész csirkét kivesszük a sütőből, és amíg pihen kicsit, a kuglófformában összegyűlt zsíros szaftból összedobunk egy pecsenyelevet. Ehhez a szaft tetején lévő zsírt lekanalazzuk és ebből 3 evőkanálnyit rögtön egy forró serpenyőbe öntünk. Aranybarnára pirítjuk rajta a paradicsompürét, majd lepirítjuk a lisztet is és felönjük a csirke zsírtalanított szaftjával. Egy kevés vizet adunk még hozzá, majd beforraljuk, hogy egy sűrű, selymes állagú mártást kapjunk belőle. Sült csirke, mártás, és egy jó tepsis krumpli vagy krumplipüré – kell ennél jobb?