Hozzávalók
- 1 db pecsenyekacsa kb. 1,5-2 kg ( fontos, hogy ne legyen hízlalt )
A kacsa belsejébe
- 100 ml Hoisin szósz
- 1 ek kínai ötfűszer keverék
- 3 cm-es gyömbér darab
Az első páchoz
- 2 l víz
- 1 tk édesköménymag
- 1 ek egész csillagánizs
- 1 - 2 db fahéjrúd
- 1 ek egész szecsuáni bors
- 1 ek egész szegfűszeg
- só
- 100 ml szójaszósz
A második páchoz
- 150 ml méz
- 50 ml rizsecet
- 50 ml szójaszósz
A palacsintához
- 240 g liszt
- 60 g rizsliszt
- 200 - 250 ml forró víz
- 1 tk sertészsír
- 1 csipet só
- rizsolaj a kenéshez
A tálaláshoz
- kígyóuborka
- póréhagyma
- Hoisin szósz
Hozzávalók
- 1 db pecsenyekacsa kb. 1,5-2 kg ( fontos, hogy ne legyen hízlalt )
A kacsa belsejébe
- 100 ml Hoisin szósz
- 1 ek kínai ötfűszer keverék
- 3 cm-es gyömbér darab
Az első páchoz
- 2 l víz
- 1 tk édesköménymag
- 1 ek egész csillagánizs
- 1 - 2 db fahéjrúd
- 1 ek egész szecsuáni bors
- 1 ek egész szegfűszeg
- só
- 100 ml szójaszósz
A második páchoz
- 150 ml méz
- 50 ml rizsecet
- 50 ml szójaszósz
A palacsintához
- 240 g liszt
- 60 g rizsliszt
- 200 - 250 ml forró víz
- 1 tk sertészsír
- 1 csipet só
- rizsolaj a kenéshez
A tálaláshoz
- kígyóuborka
- póréhagyma
- Hoisin szósz
A kacsát alaposan megtisztítjuk és a bőrében esetlegesen maradt tollakat, tokokat egy csipesz segítségével eltávolítjuk. A szárny utolsó két ízületét levágjuk, erre nem lesz szükségünk. Egy kis kompresszor segítségével felfújjuk a kacsát, pontosabban a bőre és a zsírréteg közé pumpálunk levegőt azért, hogy a bőrt az alatta lévő zsírtól elválasszuk. A szárnytő alatt kis bemetszést ejtünk mindkét oldalon és 1-1 kampót helyezünk ebbe a kis nyílásba. Ezek a kampók fogják tartani az állatot száradás közben. A Hoisin szószt összekeverjük a kínai ötfűszer keverékkel és reszelünk bele egy kis gyömbért, majd ezzel a fűszeres szósszal alaposan kikenjük a kacsa hasüregét. Egy kihegyezett hurkapálca segítségével bevarrjuk a nyílást a kacsa hasüregén.
Egy nagyobb edényben összeforraljuk az első pác összetevőit. Ha felforrt, egy merőkanál segítségével alaposan megöntözzük a kacsát a fűszeres páccal, közben a kampónál fogva tartjuk az edény fölött. Egy gyorsforralóban kíméletesen összemelegítjük a második pác összetevőit, majd egy ecset segítségével alaposan átkenjük vele a kampók segítségével fellógatott kacsa bőrét. Al felfüggesztjük kacsa bőrét egy ventilátor segítségével kb. 5 óra alatt megszárítjuk. Ha nem akarunk ventilátort használni, akkor egy hűvös, levegős helyiségben felfüggesztve, 12-24 óra alatt tökéletesen ki fog száradni az állat bőre.
A száradási idő elteltével egy mélyebb tepsibe öntünk az első pácból kb. 3 decit, a tepsire egy rácsot helyezünk és erre mehet a kacsa mellel felfelé. Irány a sütő 160 fok légkeveréses fokozaton 30 percre, majd csökkentjük a hőmérsékletet 130 fokra, a lábait alufóliával beburkoljuk, és így sütjük még 30-40 percig. Ha elégedettek vagyunk a bőrével, akkor nincs más teendőnk, ha még dolgoznánk vele, akkor egy wokban olajat melegítünk és egy merőkanál segítségével alaposan megöntözzük a rácsra helyezett kacsát a forró olajjal.
Palacsinta:
A kínai palacsintához egy konyhai robotgépben összekeverjük a hozzávalókat úgy, hogy a forró vizet apránként adagoljuk a liszthez. Ha kellően ruganyos a tészta állaga, akkor nem kell hozzá több víz. A kész tésztát 30 percig pihentetjük nedves konyharuhával letakarva. Egy lisztezett deszkán szétszedjük a palacsintatésztát 30 grammos darabokra és golyókat formázunk belőlük. Egyszerre két golyóval dolgozunk, mindkettőt kilapítjuk tenyérrel, majd az egyiket lisztezzük és a másikat rizsolajjal megkenjük. A lisztes és az olajos felületükön összeillesztjük őket és így kezdjük el egy nyújtófával tovább nyújtani. Nagyjából 10 centis átmérőnél megállunk. Újabb két golyóval megismételjük a fentieket és a két dupla 10 centisre nyújtott palacsinta egyikét lisztezzük, míg a másikat olajozzuk és egymásra fordítva őket együtt nyújtjuk tovább nagyjából 20 centis átmerőig. A maradék tésztából megismételjük a fentieket. Az így kapott palacsintákat egy sütőpapírral bélelt gőzölőbe tesszük és lefedve egy forró vízzel teli edényre tesszük gőzölni. Nagyjából 6 perc alatt készen is vannak a palacsinták, Kikapjuk őket a gőzölőből és vigyázva kezünk épségére, szétválasztjuk a rétegeket. Összesen 8 palacsintát fogunk kapni.
Jöhet a tálalás: a kacsa mellét lefejtjük a csontról és bőrrel együtt apró darabokra vágjuk. Az uborkát és a póréhagymát nagyon vékony, kb. 6 centis csíkokra vágjuk. A palacsintára teszünk egy kis húst és bőrt, erre mehet az uborka és a póréhagyma, majd megöntözzük egy kis Hoisin szósszal. Kész.
A visszamaradt húsos csontból vagy egy levest főzünk, vagy bárddal apróra vágjuk és wokban kevés hagymával és szójaszósszal lepirítjuk. Jó étvágyat!