Hozzávalók
Zé ázsiai tésztája (2 személyre)
- 250 g tojás nélküli ázsiai tészta
- 200 g marhahátszín
- 0.25 db sárga kaliforniai paprika
- 0.25 db piros kaliforniai paprika
- 5 - 6 db shiitake gomba
- 1 kis marék shimeji gomba
- olaj
- 1 db nagy piros friss chili
- 2 tk friss reszelt gyömbér
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- ½ ek fekete bab paszta
- ½ db cukkini
- 1 ek szójaszósz
- pár csepp halszósz
- 1 nagy marék friss bébispenót
- 1 ek pirított szezámmag
- 1 nagy csokor friss koriander
- ½ db lime leve
- a díszítéshez mungóbabcsíra
Toszkán grillcsirkés pizza
A tésztához
- 500 g pizzaliszt (00-ás)
- 3 ek olivaolaj
- 30 g élesztő
- 1 csipet cukor
- só
- 300 ml langyos víz
A pesztóhoz
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 csokor friss petrezselyem
- 50 g mogyoró
- 1 ek olívaolaj
A feltétekhez
- 4 szelet bacon
- 150 g grillcsirke
- 100 g mozzarella
- 1 db piros kaliforniai paprika
A salátához
- 1 csomag bébispenót
- 1 fej radicchio
- 50 ml olaj
- 1 ek mustár
- 1 tk barna cukor
- ½ db citrom kifacsart leve
Jani háromszintes burgere (1 burgerhez)
- 1 db nagyobb hamburgerzsömle
- 450 g darált marhahús (marhanyak és vesefaggyú 80-20% arányban)
- 4 szelet bacon
- 3 szelet cheddar sajt
- 1 db szívsaláta
- 1 fej lilahagyma
- 1 db paradicsom
- só, bors
- olaj
A parmezánchipshez
- 50 g parmezán
A sajtszószhoz
- 50 g fehér cheddar sajt
- 50 ml tej
- 1 ek keményítő
A szószhoz
- 2 ek majonéz
- 1 ek ketchup
- 1 ek angol mustár
- 1 tk Worcester szósz
- 1 db savanyú uborka
- ½ fej lilahagyma
- 50 g konzerv chipotle paprika
- 1 ek almaecet
- 1 ek barna cukor
Ilyen még nem volt: Együtt főz a három srác
Hozzávalók
Zé ázsiai tésztája (2 személyre)
- 250 g tojás nélküli ázsiai tészta
- 200 g marhahátszín
- 0.25 db sárga kaliforniai paprika
- 0.25 db piros kaliforniai paprika
- 5 - 6 db shiitake gomba
- 1 kis marék shimeji gomba
- olaj
- 1 db nagy piros friss chili
- 2 tk friss reszelt gyömbér
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- ½ ek fekete bab paszta
- ½ db cukkini
- 1 ek szójaszósz
- pár csepp halszósz
- 1 nagy marék friss bébispenót
- 1 ek pirított szezámmag
- 1 nagy csokor friss koriander
- ½ db lime leve
- a díszítéshez mungóbabcsíra
Toszkán grillcsirkés pizza
A tésztához
- 500 g pizzaliszt (00-ás)
- 3 ek olivaolaj
- 30 g élesztő
- 1 csipet cukor
- só
- 300 ml langyos víz
A pesztóhoz
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 csokor friss petrezselyem
- 50 g mogyoró
- 1 ek olívaolaj
A feltétekhez
- 4 szelet bacon
- 150 g grillcsirke
- 100 g mozzarella
- 1 db piros kaliforniai paprika
A salátához
- 1 csomag bébispenót
- 1 fej radicchio
- 50 ml olaj
- 1 ek mustár
- 1 tk barna cukor
- ½ db citrom kifacsart leve
Jani háromszintes burgere (1 burgerhez)
- 1 db nagyobb hamburgerzsömle
- 450 g darált marhahús (marhanyak és vesefaggyú 80-20% arányban)
- 4 szelet bacon
- 3 szelet cheddar sajt
- 1 db szívsaláta
- 1 fej lilahagyma
- 1 db paradicsom
- só, bors
- olaj
A parmezánchipshez
- 50 g parmezán
A sajtszószhoz
- 50 g fehér cheddar sajt
- 50 ml tej
- 1 ek keményítő
A szószhoz
- 2 ek majonéz
- 1 ek ketchup
- 1 ek angol mustár
- 1 tk Worcester szósz
- 1 db savanyú uborka
- ½ fej lilahagyma
- 50 g konzerv chipotle paprika
- 1 ek almaecet
- 1 ek barna cukor
Ha videó után el is készítenétek ezeket a kajákat, akkor csekkoljátok a recepteket. 😉
Zé ázsiai tésztája
A gombákat feldaraboljuk és egy forró wokban szárazon elkezdjük pirítani. 2-3 perc pirítás után beledobjuk a felszeletelt chilit, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Ezután mehet rá a felszeletelt hús. Tovább pirítjuk. Rádobjuk a felszeletelt kaliforniai paprikákat is. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és átmossuk hideg vízzel. Rárakjuk a húsos alapra, hozzáadjuk felcsíkozott cukkinit, a babpasztát, szójaszószt és a halszószt. További 3-4 percig rázogatva pirítjuk. Mehet rá a bébispenót, ami a hőtől pillanatok alatt összeesik. Rálocsoljuk a lime levét, megszórjuk a felaprított korianderrel, megszórjuk a szezámmaggal és mungóbabcsírával díszítve tálaljuk.
Toszkán grillcsirkés pizza
A tésztához az élesztőt a langyos vízben, egy csipet cukorral elkeverjük, majd félretesszük, hogy felfusson. A lisztben elkeverjük a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat és az egészből ruganyos tésztát gyúrunk, majd legalább 1 órán át hagyjuk kelni meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva. Utána, szigorúan kézzel, mégpedig lisztes kézzel, egy nagyjából kör alakot formázunk belőle, úgy hogy a széle vastagabb legyen a közepéhez képest.
A pesztó hozzávalóit aprítógépben lezúzzuk. A grillcsirkéből szeleteket vágunk. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk és felcsíkozzuk.
Sütőpapírra tesszük a kinyújtott pizzákat, és megkenjük a pesztóval. Elosztjuk rajtuk a grillcsirkét és a paprikát, a bacont és a könnyedén széttépett mozzarellát. A sütőt előmelegítjük legalább 30 percig 230 fokra légkeverés és alsó-felső sütés vegyesen – a sütő középső rácsára teszünk, ha van otthon, egy pizzakövet – és a sütő aljára teszünk egy kis lábost, benne vízzel. Bedobjuk a pizzát a sütőbe, majd kb. 2 perc múlva átkapcsoljuk a sütőt csak alsó-felső sütésre. Még néhány perc és ha azt látjuk, hogy a pizza széle gyönyörű aranybarna lett, már vehetjük is ki.
Amíg sül a pizza, csinálunk egy salátát: a mustárt kikeverjük kevés mézzel és belefacsarjuk a citrom levét, majd apránként olajat adagolva hozzá, krémesre keverjük az elegyet. Ha kész összeforgatjuk a dresszinget a bébispenóttal és a felvágott radicchióval. Tálalásnál egy nagy adagot halmozunk a salátából a kisült pizzák tetejére.
Jani háromszintes burgere
A szósz összetevőit egy aprítóba tesszük és lezúzzuk.
A bacont forró serpenyőben megpirítjuk.
A parmezánt egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy közepes lángon melegedő serpenyőben egyenletesen elterítjük, és 4-5 perc alatt az egyik oldalát megpirítjuk, majd átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
A tejet elkezdjük melegíteni, majd a reszelt sajtot egy habverő segítségével homogénné keverjük, végül, egy kevés vízzel kikevert keményítővel, kicsit besűrítjük.
A darált marhahúsból három pogácsát formálunk, melynek mindkét oldalát a serpenyőben sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon mindkét oldalát 4-5 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a második oldalára 1-1 szelet cheddar sajtot olvasztunk. A kisülő zsírokon megpirítjuk a félbevágott zsömlét.
A pirult zsömle alját megkenjük a szósszal, erre kerül három levél szívsaláta majd az első húspogácsa. Két szelet sült bacont és a parmezánchipset is ráültetjük. Erre jön a második húspogácsa, a felkarikázott paradicsom és a lilahagyma, további bacon, majd a harmadik húspogácsa, melyet gazdagon meglocsolunk a sajtszósszal. A pirult zsemle tetejét is megkenjük a szósszal, és kész is a burger!
Ha tetszettek a receptek, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!