Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 72 dkg darált sertéscomb
- 35 dkg rizs
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek passzírozott paradicsompüré
- ½ db kelkáposzta
- 1 púpozott ek fűszerpaprika
- 1 csapott tk majoranna
- ½ mk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- só, bors
- 450 g tejföl
- 3 ek zsemlemorzsa
Jobb, mint a lasagna: rakott kel
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 72 dkg darált sertéscomb
- 35 dkg rizs
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek passzírozott paradicsompüré
- ½ db kelkáposzta
- 1 púpozott ek fűszerpaprika
- 1 csapott tk majoranna
- ½ mk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- só, bors
- 450 g tejföl
- 3 ek zsemlemorzsa
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk és olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, amit jó alaposan átpirítunk. Hozzáadjuk a paradicsomot/paradicsomkonzervet, majd a fűszereket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, felöntjük 4 dl vízzel és fél órát rotyogtatjuk.
Közben a rizst forró vízzel felöntjük, megsózzuk és addig pároljuk, amíg csak éppen egy kicsit még haraphatóak a szemek. A kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk és forró vízben elkezdjük kifőzni. Ha teljesen megfőtt, puha kel-leveleket szeretnétek, hagyjátok őket 6-7 percig a vízben, ha roppanósra hagynátok, mint mi, akkor 2-3 perc főzés után blansírozzátok, azaz dobjátok hideg vízbe.
A leveleket ezután lecsepegtetjük egy konyharuhán. A töltelékhez, ha szükséges adunk egy kis vizet még, majd összeforgatjuk az előfőzőtt rizzsel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és összeállítjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját kibéleljük a kellevelekkel, ezeket megsózzuk, majd elterítjük rajtuk a tejfölt, majd a tölteléket és ezt még kétszer megismételjük. Az utolsó réteg tejfölre zsemlemorzsát szórunk és 30 perc alatt készre sütjük.