Hozzávalók
- 1 kg marhaoldalas, nagy kockákra vágva
- 2 ek olaj
- só, bors
- 1 db piros chili
- 5 cm-es friss gyömbér
- 1 tk paradicsompüré
- 2 fej vöröshagyma (kicsi)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 szem csillagánizs
- 1 rúd egész fahéj
- 200 ml fehérbor (én most furmintot és mirint használtam fele-fele arányban)
- 1 tk kínai ötfűszer keverék
- 7 ek szójaszósz
- 3 ek sötét szójaszósz
- 1 l víz
- 1 db lime
- 2 tk szezámolaj
- 2 csapott ek keményítő + 3 ek hideg víz
A tálaláshoz
- 500 g kínai stílusú tészta (noodles)
- 1 db kígyóuborka
- 4 - 5 újhagyma
Kínai szaftos marharagu tésztával
Hozzávalók
- 1 kg marhaoldalas, nagy kockákra vágva
- 2 ek olaj
- só, bors
- 1 db piros chili
- 5 cm-es friss gyömbér
- 1 tk paradicsompüré
- 2 fej vöröshagyma (kicsi)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 szem csillagánizs
- 1 rúd egész fahéj
- 200 ml fehérbor (én most furmintot és mirint használtam fele-fele arányban)
- 1 tk kínai ötfűszer keverék
- 7 ek szójaszósz
- 3 ek sötét szójaszósz
- 1 l víz
- 1 db lime
- 2 tk szezámolaj
- 2 csapott ek keményítő + 3 ek hideg víz
A tálaláshoz
- 500 g kínai stílusú tészta (noodles)
- 1 db kígyóuborka
- 4 - 5 újhagyma
Egy nagy lábosban, az olajon elkezdjük pirítani az apróra vágott chilit és gyömbért. Rádobjuk a nagyobb darabokra vágott marhahúst és magas lángon 4-5 percig pirítjuk. Ha a hús felülete mindenhol megpirult, rátesszük a paradicsompürét, ízlés szerint borsot és ezzel is pirítjuk még 1 percig. Rárakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, csillagánizst, fahéjat, kínai ötfűszer keveréket, és ha üvegesre párolódott a hagyma, akkor felöntjük a borral.
Ha teljesen elfőtte a bort, meglocsoljuk a szójaszószokkal, elkeverjük és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve főzzük lassan tovább. Időnként megkeverjük és addig főzzük amíg a hús le nem omlik a csontról (3-4 óra). Ha megpuhult a hús, felvesszük közepesre a lángot, levesszük a fedőt, belefacsarjuk a lime levét, meglocsoljuk a szezámolajjal és hagyjuk további 25 percig így főni. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Az uborkát hosszában elfelezzük, egy teáskanállal a magokat kikaparjuk belőle és az újhagymával együtt vékonyan felszeleteljük. Ha letelt a 25 perc a ragunak, a keményítőt elkeverjük a hideg vízzel, és beleöntjük a raguba. Ha elkezdett besűrűsödni, további 3-4 percig főzzük alacsony lángon. A ragu tésztával és a friss zöldségekkel tálalva a legjobb!