Hozzávalók
A paprikás krumplihoz
- 200 g füstölt szalonna
- 1 csipet egész köménymag
- 2 fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 3 - 4 csipet só
- kb. 500 ml víz
- 1 db paprika
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 ek pirospaprika
- 1 rúd lángolt kolbász
- kb. 1 tk majoranna
- őrölt bors
- 2 kg burgonya
- 1 db lapzselatin
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 ek víz (ha szükséges)
A tálaláshoz
- 1 kg szeletelt kenyér
Hozzávalók
A paprikás krumplihoz
- 200 g füstölt szalonna
- 1 csipet egész köménymag
- 2 fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 3 - 4 csipet só
- kb. 500 ml víz
- 1 db paprika
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 ek pirospaprika
- 1 rúd lángolt kolbász
- kb. 1 tk majoranna
- őrölt bors
- 2 kg burgonya
- 1 db lapzselatin
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 ek víz (ha szükséges)
A tálaláshoz
- 1 kg szeletelt kenyér
A szalonnát kis kockákra vágjuk. Erős lángon, hosszasan hevített öntöttvas bográcsban felforrósítjuk a köménymagot, majd rászórjuk a szalonnát, kicsit pirítjuk, és beleszórjuk a finomra vágott hagymát. Amíg pirul, a paradicsomot először cikkekre vágjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk vágni, majd felaprítjuk.
A hagymát néha átkeverjük, nehogy leégjen. Két csipet sóval megszórjuk, hogy kicsit levet eresszen, és felöntjük kb. 150 ml vízzel. Beleszórjuk a paradicsomot, és fél órán át főzzük. Fontos, hogy többször hagyjuk kicsit lepirulni, majd újra kevés vízzel felöntjük, hogy igazi pörköltalap legyen belőle. 15 perc elteltével beletesszük a négybe vágott paprikát.
Amíg fő, begyúrjuk a csipetke tésztáját, amihez a lisztet egy tálba mérjük, beleütjük a tojást, és a sóval együtt alaposan összedolgozzuk. Ha nem akar összeállni a tészta, minimális víz hozzáadásával könnyebben összedolgozható lesz. A kész tésztát enyhén lisztezett tálba csipkedjük, és az ujjunkkal kicsit megsodorva megformázzuk.
A bográcsban rotyogó alaphoz adjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, beleszórjuk a pirospaprikát, kevergetve 1 percig pirítjuk, majd újra kevés vízzel felöntjük. A kolbászt felkarikázzuk, majd az alaphoz adjuk. Beleszórjuk a majorannát, megborsozzuk, és hagyjuk tovább rotyogni.
A krumplit megtisztítjuk, majd ujjnyi vastag cikkekre vágjuk, és a bográcsba dobjuk. A krumpli hozzáadása miatt újra megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ne lepje el. A tetejére tesszük a lapzselatint, hagyjuk, hogy beleolvadjon, mert ettől gazdagabb, krémesebb lesz a szaftja.
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük. A csipetke liszttartalma miatt kicsit sűríti majd a szaftot, így ha kicsit hígabban szeretitek, kevés vizet még érdemes hozzáadni. Végül kenyérrel tálaljuk.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Főzési idő: kb. 45 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!