Hozzávalók
- 1 db egész csirke (részekre bontva)
A marinádhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk római kömény
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk Cayenne-bors
- 3 ek chiliszósz
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk mustár
- ½ db citrom leve
- só, bors
A mártogatóshoz
- 2 db jalapeño paprika
- 75 g feta sajt (egy tömb fele)
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
- 1 ek chiliszósz
- 1 tk mustár
- 1 mk római kömény
- 1 ek méz
- 2 ek fehérbor
- só, bors
- 1 marék friss koriander
- ½ marék friss bazsalikom
- 2 ek extra szűz olívaolaj
Perui, avagy extrachilis csirke
A tökéletes „Netflix and chill” csirkés mártogatós.
Amiről eddig nem tudtad, hogy hiányzik az életedből. PEDIG IGEN.
Hozzávalók
- 1 db egész csirke (részekre bontva)
A marinádhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk római kömény
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk Cayenne-bors
- 3 ek chiliszósz
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk mustár
- ½ db citrom leve
- só, bors
A mártogatóshoz
- 2 db jalapeño paprika
- 75 g feta sajt (egy tömb fele)
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
- 1 ek chiliszósz
- 1 tk mustár
- 1 mk római kömény
- 1 ek méz
- 2 ek fehérbor
- só, bors
- 1 marék friss koriander
- ½ marék friss bazsalikom
- 2 ek extra szűz olívaolaj
A chilis csirke elkészítéséhez első lépésként részekre bontjuk az egész csirkét (szárny, alsó- és felsőcomb, mell). A maradékból nagyon jó alaplevet lehet csinálni, ne dobjuk ki!
Összerakjuk a marinádot a csirkénkhez: 3 gerezd fokhagymát felaprítunk vagy fokhagymapréssel összezúzunk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a római köményt, pirospaprikát, a Cayenne-borsot, a chiliszószt, a szójaszószt és a mustárt, belefacsarjuk fél citrom a levét, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Figyeljünk a marinád sósságára a szójaszósz miatt!)
A csirkét jól összeforgatjuk a csípős marináddal (tanács: húzzunk kesztyűt, mert megfogja a kezünket a marinád), majd hűtőben hagyjuk állni minimum 1 órát, de minél tovább áll, annál jobban átveszi a csirkénk a csípős ízt. Lehetőség szerint pácoljuk be egy nappal előtte.
Miután letelt a pácolási idő, kivesszük a hűtőből, még egyszer forgatunk rajta egyet, és alufóliával bélelt tepsire tesszük. 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a csirkénk, megcsináljuk a mézes chilis mártogatóst. Az alapanyagokat egy blenderben/turmixgépben összeturmixoljuk. Itt is figyeljünk a só használatára, mert a feta is sós.
Ha minden kész, tálalhatjuk a csirkét, ha szeretjük, friss korianderleveleket teszünk rá, valamint mellé egy kis tálkába öntjük a mártogatóst.
Ha tetszett a perui csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!