Hozzávalók
- 1 db sertésszűz (kb. 350 g)
- 1 tk kukoricakeményítő
- 50 ml hideg víz
- 1 tk Tabasco fokhagymás szósz ???? ????
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk barna cukor
- 1 tk paradicsompüré
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk ketchup
- ½ tk őrölt római kömény
- só, bors
- 4 ek olaj
Sertésszűz, a legkirályabb mázas kaja
Hozzávalók
- 1 db sertésszűz (kb. 350 g)
- 1 tk kukoricakeményítő
- 50 ml hideg víz
- 1 tk Tabasco fokhagymás szósz ???? ????
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk barna cukor
- 1 tk paradicsompüré
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk ketchup
- ½ tk őrölt római kömény
- só, bors
- 4 ek olaj
A hideg vízben elkeverjük a keményítőt, beleteszünk 2 kanál olajat és feltesszük melegíteni, ha felforrt és besűrűsödött, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a ketchupot, a paradicsompürét, a barna cukrot, a szójaszószt, a római köményt, sózzuk és borsozzuk és beletesszük a Tabasco szószt. Ez lesz az isteni máznak az alapja.
A hártyától megtisztított sertészüzet sózzuk, borsozzuk, meghempergetjük lisztben, és forró serpenyőben körbesütjük.
Ecsettel vagy kanállal rákenünk minél többet a fűszeres mázból, aláöntünk fél deciliter vizet és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig. 10 perc elteltével kivesszük a húst és átkenjük még egyszer a mázzal és úgy sütjük tovább.
A máz és a hús előkészítése alig tart néhány percig, így bőven marad időd egy fennséges köret elkészítésére is.
A húst tálalás előtt letakarva 5 percig pihentetjük.
Néhány tipp, hogy egyszerűbb legyen
- Sült krumplival, krumplipürével, de akár egy vegyes saláta körettel is tálalhatjuk a kész ételt.
- A keményítő segítségével állítható be igazán a “máz”-állag, sűrű és kenhető lesz a végeredmény.
- Forró serpenyőben, oldalanként 1-2 perc alatt körbesüthetjük a hús. Ennek azért van fontos szerepe, mert “bezárjuk” a nedvességet, szaftot a húsba.