A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Zé-féle bárányragu kuszkusszal (2 éhes embernek)
A bárányraguhoz
- 400 g báránycomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 1 csapott tk koriandermag
- 1 csapott tk tarkabors
- 4 szem szegfűszeg
- 1 szem csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 3 db babérlevél
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 2 dl víz
- 1 db citrom
- 1 marék aszalt sárgabarack
- 5 dkg vaj
- olívaolaj
- só, bors
A kuszkuszhoz
- 1 pohár kuszkusz
- 1 ½ pohár forró víz
- 1 db gránátalma magjai
- 5 dkg vaj
- só, bors
Bolognai spagetti (4 főre)
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 g darált marhahús
- 400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
- 1 ½ dl jófajta száraz vörösbor
- 1 tk szárított oregano
- ½ tk szárított kakukkfű
- 1 marék friss bazsalikom
- olívaolaj
- ½ dl tej
- parmezán
- 1 csomag spagetti tészta
- só, bors
Paradicsomos-mascarponés gnocchi
- 200 g mozzarella
- 250 g gnocchi
- 350 g passata
- 3 szelet bacon
- 1 - 2 ek chilis olívaolaj (vagy sima olívaolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mascarpone
- 1 tk szárított oregano
- 1 tk bazsalikom
- ½ tk szárított rozmaring
- só, bors
Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal (4 főre)
A panna cottához
- 300 ml zsíros kókusztej
- 300 ml tej
- 2 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 ½ ek zselatin
A gyümölcsös raguhoz
- 2 ek eperlekvár
- ½ ek fekete ribizli lekvár
- 3 - 4 cl eperpálinka
Tuti olasz receptek: bárányragu, bolognai spagetti, paradicsomos gnocchi és panna cotta
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Zé-féle bárányragu kuszkusszal (2 éhes embernek)
A bárányraguhoz
- 400 g báránycomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 1 csapott tk koriandermag
- 1 csapott tk tarkabors
- 4 szem szegfűszeg
- 1 szem csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 3 db babérlevél
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 2 dl víz
- 1 db citrom
- 1 marék aszalt sárgabarack
- 5 dkg vaj
- olívaolaj
- só, bors
A kuszkuszhoz
- 1 pohár kuszkusz
- 1 ½ pohár forró víz
- 1 db gránátalma magjai
- 5 dkg vaj
- só, bors
Bolognai spagetti (4 főre)
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 g darált marhahús
- 400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
- 1 ½ dl jófajta száraz vörösbor
- 1 tk szárított oregano
- ½ tk szárított kakukkfű
- 1 marék friss bazsalikom
- olívaolaj
- ½ dl tej
- parmezán
- 1 csomag spagetti tészta
- só, bors
Paradicsomos-mascarponés gnocchi
- 200 g mozzarella
- 250 g gnocchi
- 350 g passata
- 3 szelet bacon
- 1 - 2 ek chilis olívaolaj (vagy sima olívaolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mascarpone
- 1 tk szárított oregano
- 1 tk bazsalikom
- ½ tk szárított rozmaring
- só, bors
Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal (4 főre)
A panna cottához
- 300 ml zsíros kókusztej
- 300 ml tej
- 2 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 ½ ek zselatin
A gyümölcsös raguhoz
- 2 ek eperlekvár
- ½ ek fekete ribizli lekvár
- 3 - 4 cl eperpálinka
Zé-féle bárányragu kuszkusszal
Egy száraz, öntöttvas lábasban hevíteni kezdjük a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, koriandermag, tarkabors) egészen addig, amíg illatozni és pattogni nem kezdenek, majd egy mozsárban a fahéj kivételével porrá őröljük őket. A lábast forróra hevítjük, majd 3 evőkanál olívaolajat öntünk bele és pár perc alatt megkérgesítjük, lepirítjuk rajta a sózott, borsozott húskockákat. A húst a szaftjával együtt félretesszük egy lábasba. A lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál olívaolajat, majd elkezdjük párolni és pirítani rajta a felaprított hagymát, a kisebb kockákra vágott zellert, valamint répát. Ha már üveges a hagyma, akkor jöhet mellé a felaprított fokhagyma, majd a paradicsompüré. Alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a borral és visszatesszük az előzőleg lepirított húst. Megszórjuk 3 teáskanál fűszerkeverékkel, majd babérlevéllel ízesítjük. Ráreszeljük a citrom héját. felöntjük egy kis vízzel és összeforgatjuk. Szépen rotyogtatjuk, hogy a hús megfőjön, majd amikor már majdnem kész az étel, puha a hús, akkor hozzáadjuk az aszalt barackot, és a fahéj rudat. Ha teljesen elkészült, akkor eltávolítjuk a babérlevelet és a fahéjat, majd hideg vajat kockázunk rá és összelötyögtetjük. Gránátalmás kuszkusszal tálaljuk, végül egy kis aprított mentával szórjuk meg.
A kuszkuszt egy edénybe tesszük, és felöntjük a forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, és lefedve 10 percig puhulni hagyjuk. A gránátalmát félbe vágjuk és a kuszkuszra ütögetjük a magjait., összeforgatjuk.
Bolognai spagetti
Finomra aprítjuk a vöröshagymát és egy löttyintésnyi olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is. A soffritonak is nevezet zöldségalapot pirítgatni kezdjük, majd 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban. Ezután hozzáadjuk a passata di pomodoro-t, vagyis a passzírozott paradicsompürét és a vörösbort. Ízesítés következik: só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum 1,5 órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne. Ekkor elkeverjük benne a kevés tejet és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. A ragut frissen főtt spagetti tésztára pakoljuk, végül parmezánt reszelünk rá.
Paradicsomos-mascarponés gnocchi
Egy forró serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és 1-2 perc alatt lepirítjuk rajta a nyers gnocchikat, majd félretesszük őket. A serpenyőbe beletesszük a felkockázott bacont, amit zsírjára pirítunk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha lepirultak, akkor felöntjük a passataval és hozzáadjuk a mascarponét, megszórjuk a szárított oreganoval, bazsalikommal és rozmaringgal, majd sózzuk és borsozzuk. Pár perc rotyogtatás után összeforgatjuk a gnocchival, a tetejére pedig rátépkedjük a mozzarellát. 220 fokos sütőben, felső grillen 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a sajtot. A tetejére friss bazsalikomot szórunk.
Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal
A kókusztejet, tejet, cukrot és vaníliás cukrot összemelegítjük. A zselatint egy kis vízzel elkeverjük, majd összekeverjük a tejes alappal. Kitöltjük kis pohárkákba, és minimum 2-3 órát hűlni hagyjuk. Ha teljesen megdermedt, akkor rákanalazunk a gyümölcsös raguból. A szószhoz összerottyantjuk a kétféle lekvárt az eperpálinkával, majd kihűtjük.