Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Tuti olasz receptek: bárányragu, bolognai spagetti, paradicsomos gnocchi és panna cotta

Hozzávalók

Zé-féle bárányragu kuszkusszal  (2 éhes embernek)

A bárányraguhoz

400 g báránycomb
1 fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 szál angol zeller
3 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
1 csapott tk koriandermag
1 csapott tk tarkabors
4 szem szegfűszeg
1 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
3 db babérlevél
1 ½ dl száraz fehérbor
2 dl víz
1 db citrom
1 marék aszalt sárgabarack
5 dkg vaj
olívaolaj
só, bors

A kuszkuszhoz

1 pohár kuszkusz
1 ½ pohár forró víz
1 db gránátalma magjai
5 dkg vaj
só, bors

Bolognai spagetti (4 főre)

1 fej nagyobb vöröshagyma
1 db közepes sárgarépa
2 szál angolzeller
3 gerezd fokhagyma
400 g darált marhahús
400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
1 ½ dl jófajta száraz vörösbor
1 tk szárított oregano
½ tk szárított kakukkfű
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj
½ dl tej
parmezán
1 csomag spagetti tészta
só, bors

Paradicsomos-mascarponés gnocchi

200 g mozzarella
250 g gnocchi
350 g passata
3 szelet bacon
1 - 2 ek chilis olívaolaj (vagy sima olívaolaj)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mascarpone
1 tk szárított oregano
1 tk bazsalikom
½ tk szárított rozmaring
só, bors

Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal (4 főre)

A panna cottához

300 ml zsíros kókusztej
300 ml tej
2 ek cukor
2 ek vaníliás cukor
1 ½ ek zselatin

A gyümölcsös raguhoz

2 ek eperlekvár
½ ek fekete ribizli lekvár
3 - 4 cl eperpálinka
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Tuti olasz receptek: bárányragu, bolognai spagetti, paradicsomos gnocchi és panna cotta

Az olaszok tudnak valamit. A legegyszerűbb alapanyagokból is csodás fogásokat képesek alkotni. Néhány fűszer, egy kis tészta és már kész is az elképesztő olasz kaja, amit csak egy könnyed olasz desszerttel lehet befejezni.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

Zé-féle bárányragu kuszkusszal  (2 éhes embernek)

A bárányraguhoz

400 g báránycomb
1 fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 szál angol zeller
3 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
1 csapott tk koriandermag
1 csapott tk tarkabors
4 szem szegfűszeg
1 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
3 db babérlevél
1 ½ dl száraz fehérbor
2 dl víz
1 db citrom
1 marék aszalt sárgabarack
5 dkg vaj
olívaolaj
só, bors

A kuszkuszhoz

1 pohár kuszkusz
1 ½ pohár forró víz
1 db gránátalma magjai
5 dkg vaj
só, bors

Bolognai spagetti (4 főre)

1 fej nagyobb vöröshagyma
1 db közepes sárgarépa
2 szál angolzeller
3 gerezd fokhagyma
400 g darált marhahús
400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
1 ½ dl jófajta száraz vörösbor
1 tk szárított oregano
½ tk szárított kakukkfű
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj
½ dl tej
parmezán
1 csomag spagetti tészta
só, bors

Paradicsomos-mascarponés gnocchi

200 g mozzarella
250 g gnocchi
350 g passata
3 szelet bacon
1 - 2 ek chilis olívaolaj (vagy sima olívaolaj)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek mascarpone
1 tk szárított oregano
1 tk bazsalikom
½ tk szárított rozmaring
só, bors

Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal (4 főre)

A panna cottához

300 ml zsíros kókusztej
300 ml tej
2 ek cukor
2 ek vaníliás cukor
1 ½ ek zselatin

A gyümölcsös raguhoz

2 ek eperlekvár
½ ek fekete ribizli lekvár
3 - 4 cl eperpálinka
Bevásárlólistához adom

Zé-féle bárányragu kuszkusszal

Egy száraz, öntöttvas lábasban hevíteni kezdjük a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, koriandermag, tarkabors) egészen addig, amíg illatozni és pattogni nem kezdenek, majd egy mozsárban a fahéj kivételével porrá őröljük őket. A lábast forróra hevítjük, majd 3 evőkanál olívaolajat öntünk bele és pár perc alatt megkérgesítjük, lepirítjuk rajta a sózott, borsozott húskockákat. A húst a szaftjával együtt félretesszük egy lábasba. A lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál olívaolajat, majd elkezdjük párolni és pirítani rajta a felaprított hagymát, a kisebb kockákra vágott zellert, valamint répát. Ha már üveges a hagyma, akkor jöhet mellé a felaprított fokhagyma, majd a paradicsompüré. Alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a borral és visszatesszük az előzőleg lepirított húst. Megszórjuk 3 teáskanál fűszerkeverékkel, majd babérlevéllel ízesítjük. Ráreszeljük a citrom héját. felöntjük egy kis vízzel és összeforgatjuk. Szépen rotyogtatjuk, hogy a hús megfőjön, majd amikor már majdnem kész az étel, puha a hús, akkor hozzáadjuk az aszalt barackot, és a fahéj rudat. Ha teljesen elkészült, akkor eltávolítjuk a babérlevelet és a fahéjat, majd hideg vajat kockázunk rá és összelötyögtetjük. Gránátalmás kuszkusszal tálaljuk, végül egy kis aprított mentával szórjuk meg.

A kuszkuszt egy edénybe tesszük, és felöntjük a forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, és lefedve 10 percig puhulni hagyjuk. A gránátalmát félbe vágjuk és a kuszkuszra ütögetjük a magjait., összeforgatjuk.

Bolognai spagetti

Finomra aprítjuk a vöröshagymát és egy löttyintésnyi olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is. A soffritonak is nevezet zöldségalapot pirítgatni kezdjük, majd 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban. Ezután hozzáadjuk a passata di pomodoro-t, vagyis a passzírozott paradicsompürét és a vörösbort. Ízesítés következik: só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum 1,5 órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne. Ekkor elkeverjük benne a kevés tejet és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. A ragut frissen főtt spagetti tésztára pakoljuk, végül parmezánt reszelünk rá.

Paradicsomos-mascarponés gnocchi

Egy forró serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és 1-2 perc alatt lepirítjuk rajta a nyers gnocchikat, majd félretesszük őket. A serpenyőbe beletesszük a felkockázott bacont, amit zsírjára pirítunk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha lepirultak, akkor felöntjük a passataval és hozzáadjuk a mascarponét, megszórjuk a szárított oreganoval, bazsalikommal és rozmaringgal, majd sózzuk és borsozzuk. Pár perc rotyogtatás után összeforgatjuk a gnocchival, a tetejére pedig rátépkedjük a mozzarellát. 220 fokos sütőben, felső grillen 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a sajtot. A tetejére friss bazsalikomot szórunk.

Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal

A kókusztejet, tejet, cukrot és vaníliás cukrot összemelegítjük. A zselatint egy kis vízzel elkeverjük, majd összekeverjük a tejes alappal. Kitöltjük kis pohárkákba, és minimum 2-3 órát hűlni hagyjuk. Ha teljesen megdermedt, akkor rákanalazunk a gyümölcsös raguból. A szószhoz összerottyantjuk a kétféle lekvárt az eperpálinkával, majd kihűtjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások