Hozzávalók
Konyakos narancsos kacsamájpástétom (8 személyre)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring vagy 1 csipet szárított
- 1 - 2 ág friss kakukkfű, vagy 1 csipet szárított
- só, bors
- 1 db narancs
- 50 ml brandy (vagy más alkohol)
- 1 egész hízott kacsamáj (vagy akár libamáj)
- 100 ml tejszín
- 2 db jégkocka
- 150 g vaj
- 6 db friss zsályalevél
A tálaláshoz
- kalács vagy briós
- friss füge
- újhagyma
Wellington burger (4 személyre)
- 1 csomag leveles tészta
- 100 - 150 g szeletelt cheddar sajt (vastagságtól és mérettől függően)
- 150 g szeletelt bacon
- 300 g darált marhahús
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g apró savanyú uborka
- 2 db tojás
- fekete és fehér szezámmag
Villantós karácsonyi kaják
Hozzávalók
Konyakos narancsos kacsamájpástétom (8 személyre)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring vagy 1 csipet szárított
- 1 - 2 ág friss kakukkfű, vagy 1 csipet szárított
- só, bors
- 1 db narancs
- 50 ml brandy (vagy más alkohol)
- 1 egész hízott kacsamáj (vagy akár libamáj)
- 100 ml tejszín
- 2 db jégkocka
- 150 g vaj
- 6 db friss zsályalevél
A tálaláshoz
- kalács vagy briós
- friss füge
- újhagyma
Wellington burger (4 személyre)
- 1 csomag leveles tészta
- 100 - 150 g szeletelt cheddar sajt (vastagságtól és mérettől függően)
- 150 g szeletelt bacon
- 300 g darált marhahús
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g apró savanyú uborka
- 2 db tojás
- fekete és fehér szezámmag
Zé – Konyakos narancsos kacsamájpástétom
Durvára vágjuk a hagymát és kevés olajon üvegesre pároljuk, közben hozzádobjuk a szeletelt fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a rozmaring apróra vágott leveleit, valamint a leszárazott kakukkfüvet. Ha a hagyma már nem csak megpárolódott, hanem elkezdett lepirulni, akkor fél narancs levét a serpenyőbe facsarjuk. Nyakon öntjük az alkohollal, óvatosan meggyújtjuk egy öngyújtó segítségével és így flambírozzuk a fűszeres hagymás keveréket. Ha elaludt a láng, az egészet egy turmixgépbe kaparjuk, majd a serpenyőt kitöröljük, és jöhet a máj. A kacsamáj nagyobb lebernyegét felszeleteljük. A darabolás közben eltávolítjuk az ereket és inakat. Forró serpenyőben, nagy lángon alaposan lepirítjuk a májat: kívülről szép barnának kell lennie, de belül még maradjon rózsaszín és krémes. Beleöntjük ezt is a turmixgépbe, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és az egészet lezúzzuk. A végén beledobjuk a jégkockát, azzal is zúzunk egyet, így lesz a végeredmény egészen habos krémes. Előételnek, vagy reggelire is tökéletes ez a kaja.
A püré felét a szervírozásra szánt tál aljára öntjük, majd a máj megmaradt kisebb lebernyegét felkockázzuk és ugyanúgy nagy lángon hirtelen lepirítjuk. A megsült májdarabokat eloszlatjuk a tálban, majd ráöntjük a maradék pürét. Tisztított vajat (azaz ghít) készítünk: a vajat alacsony lángon megolvasztjuk, beledobjuk a zsályaleveleket. A hőkezelődött zsályaleveleket kihalásszuk és a hűlő félben lévő pástétom tetejére terítjük őket. Időközben szétvált a vaj: savó-író-tiszta vaj részekre. A középső tiszta folyékony részt ráöntjük a pástétom tetejére, egy késsel fenntartva a sűrűbb részeket. Fél napra bedobjuk a hűtőbe, akkor szépen megdermed a pástétom és már kenhetjük is a kedvenc kalácsunkra vagy briósunkra. Díszíthetjük friss fügével vagy újhagymával.
Jani – Wellington burger
A baconszeleteket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, lefedjük egy másik sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. Az apróra vágott lilahagymát és savanyú uborkát a darált húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és jól összegyúrjuk. A masszából egy hosszúkás bucit formázunk. Kihajtjuk a leveles tésztát, és a szélén 2-2 centit szabadon hagyva befedjük a sajtszeletekkel, majd rápakoljuk a megsült baconszeleteket is. Erre ültetjük keresztben a megformázott húsos masszát és óvatosan feltekerjük a tésztát és benne a tölteléket. A henger két végén a tésztát behajtogatjuk és lekenjük felvert tojással, megszórjuk a kétféle szezámmaggal, és 180 fokon kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár perc pihentetés után szeleteljük.