Hirdetés

Titkos borbolt a Balatonnál: borozz egy felújított présház kertjében Szent György-hegyen

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Titkos borbolt a Balatonnál: borozz egy felújított présház kertjében Szent György-hegyen

Hirdetés
Borbolt a völgyben: egy titkos kis borbolt egy felújított présházban a Szent György-hegyen. Budavári Dóri, aki régóta balatoni borokkal foglalkozik, megnyitotta az ország legkisebb borboltját – egyelőre csak pop-up jelleggel működik saját otthonában, lenyűgöző kilátás mellett, különleges tételekkel.
Hirdetés

Budavári Dóri jó pár éve borokkal foglalkozik, és maximálisan a Balaton szerelmese. Pár éve tolta el a Budapest-Balaton kétlakiságot a Balaton felé, és került a még mindig eldugott és érintetlen helynek számító Szent György-hegyre. Egy kis présházat vásárolt, amit folyamatosan újítgat. Jelenleg is borral foglalkozik, a Laposa pincészet marketingese, emellett tevékenyen részt vesz a régió gasztronómiai életében, segít a helyi vállalkozásoknak. Főszervezője a Szent György-hegy hajnalig nevű rendezvénynek – ilyenkor egy egész éjszakára megnyílik a hegy összes pincészete, mindenhol jó zene szól, és lehet bort kóstolni. A rendezvényt idén szeptemberben tartják meg.

Dóri beenged az otthonába is.

Miért pop-up? 

Az elmúlt években az összes pincészetet és borászt megismerte a hegyen. Így született meg benne a gondolat, hogy milyen jó lenne egy kis hely, ahol az összes pincészet bora egyszerre megvehető és kóstolható. Eleinte egy külön üzletre gondolt, de végül saját házában nyitott meg a Borbolt a völgyben. Aki tehát felkeresi a borboltot, egyben Dóri otthonába is betekintést nyer. A bolt egyelőre csak pop-up jelleggel tart nyitva, mert a jó borok mellett a lényeg az otthonosság, és hogy a házigazda is jól érezze magát a szerepben, hiszen nem ez a főállása.

A kínálatban megtalálhatók a terület majdnem összes pincészetének borai, pincészetenként 2-3 tétellel. „Nagy borok kis helyen” – mondja Dóri, és valóban, a 35-40 tételből mindenki talál kedvére valót, van itt fehérbor, frissebb és érleltebb, pezsgő, pet-nat, narancsbor és vörösbor is. Nincs még egy olyan hely a környéken, ahol ilyen széles választékban válogathatunk a helyi borok között. 

Budavári Dóri

Titkos borbolt a hegyen

A kis ház önmagában is egy titkos hely a hegyen, egy kis zsákutca végén található, a teraszról pedig a környékbeli tanúhegyekre nyílik kilátás. A kocsit hagyjátok az utca alján! Mint Dóri mondja, úgy tapasztalja, a járvány után nagy igényük van az embereknek a kedves, családi helyekre, ahol nagyokat tudnak beszélgetni. Ő pedig nem fél megosztani az érdeklődőkkel a konyháját. 

Kóstolni is lehet, és ha megtetszik egy tétel, Dóri a kertjét vagy a teraszát is a vendégek rendelkezésére bocsátja. Vannak kis asztalok, székek, a kertben kanapé, babzsák, pléd, nyugodtan le lehet ülni nála egy üveg borral, és gyönyörködni a tájban, amit egyébként egyszerűen nem lehet megunni. „Én mindig elmondom, hogy itt egyetlen szempont volt: egyszerűen az én kedvenc boraimat lehet megkóstolni” – meséli a tulajdonos. De azért tegyük hozzá, hogy ez is közel 40 bort takar, megkóstolhatók itt többek között a Gilvesy, a 2HA, a Pap Wines, a Bencze Birtok, a Szászi Birtok és a Laposa Birtok borai is.

Ilyen cuki teraszon borozhattok Dórinál

Borok és bögrék

Van, akinek ez a kis kert a végcél: leül a teraszra, és borozás közben gyönyörködik a tájban, de van, aki csak megpihen, aztán még megy tovább. A tulajdonos ugyanis úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét, és szívesen ajánl túraútvonalakat, éttermeket és pincéket. Minden második hétre szervez programokat is a környékbeli borászokkal. Emellett az egyik sarokban a környékbeli régiségpiacon összevadászott, otthonos bögrék közül válogathattok a Bögrementés turkálóban.

A Borbolt a völgyben egyelőre pop-up nyitvatartás szerint működik, többnyire hétvégén és hétfőn várja az érdeklődőket. Dórival legközelebb július 17-18-19-én találkozhattok pontosabb infókat a hely Facebook-oldalán találtok.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?