Hirdetés

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Grillezett csirke-bruschetta

Felér egy komplett vacsival

Almás-juharszirupos BBQ csirkeszárnyak

Ezzel a fűszerkeverékkel egy BBQ szószt főzni gyerekjáték
Hirdetés

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Hirdetés
A koronavírus-járvány a teljes vendéglátószektort súlyosan megviselte, de még nehezebb a helyzete a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató éttermeknek. A fogyatékkal élők számára a munkavégzés sokszor az egyetlen motivációt jelenti.
Hirdetés

A koronavírus első hulláma idején több mint 70 százalékkal esett vissza a Hegyvidéki Ízlelő nevű étterem forgalma, ami közel húsz megváltozott munkaképességű embernek ad munkát. A séfen és a vezetőség tagjain kívül mindenki megváltozott munkaképességű: értelmileg akadályozott, hallás- vagy mozgássérült. (Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.)

A Hegyvidéki Ízlelő csapata. Fotó: Mudra László

Az első Ízlelő étterem Szekszárdon nyílt meg még 2007-ben, a Kék Madár Alapítvány kezdeményezésére. Az alapítvány célja, hogy a munkaerőpiacon hátrányban lévőknek is munkalehetőséget teremtsenek. Mint Mészáros Andrea, az Alapítvány vezetője elmondta, a fogyatékos emberek számára a munkavégzés sokszor nagyobb jelentőséggel bír, hiszen ez ad keretet a mindennapjaiknak. „Ha mindennap be tudnak jönni dolgozni, és nem ők szorulnak segítségre, hanem éppen ellenkezőleg, ők segítenek másoknak, akkor jobban is érzik magukat” – mondta el Andrea, aki nagyon sokat küzdött azért, hogy senkit ne kelljen elbocsátani az étteremből a mostani válság alatt.  

A szekszárdi közösség nagyon összetartó

A szekszárdi éttermükben valamivel kedvezőbb a helyzet, mint a fővárosban, mivel ott már 14 éve működik az Ízlelő, kialakult törzsközönségük van. Szekszárdon a vendégeik 70-80%-át át tudták állítani kiszállításra. Jelenleg a járvány előtti 220 helyett 180 adag ebédet főznek, így a forgalom nagy része megmaradt, csak a kiszállítást kellett megszervezni. Hatalmas érvágás volt azonban, hogy a kormány nem csökkentette azonnal az áfát, a kiszállított étel sokáig után 5 helyett 27 százalékos áfát kellett fizetni. 

Ebéd az Ízlelőben. Fotó: Mudra László

„A sok nehézség mellett nagyon megható történeteink is vannak, ami folyamatosan visz minket előre. Volt olyan vendégünk, aki fél évnyi bérletet megvett előre, azért, hogy segítsen nekünk. És van, aki a saját ebédje mellett még plusz két adagot fizet, hogy annak adjuk, aki bajban van, és nincs pénze meleg ételre. Az emberek összefogtak, és ezt nagyon jó látni” – mondja Andrea. Budapesten sajnos nagyobb volt a visszaesés, pedig a másfél évvel ezelőtti nyitás nagyon szépen alakult. A járvány kitörése után azonban 30 százalékra esett vissza a forgalmuk. 

Nem tudják, mekkora kockázat

További nehézséget jelentett, hogy nem tudhatják, mekkora kockázatot jelent a vírus a fogyatékkal élőknek, így nem merték őket behívni dolgozni. „De aztán Budapesten a szülők könyörögtek, hogy hívjuk újra dolgozni az embereket. Van olyan középsúlyos értelmi fogyatékos munkatársunk, aki a szülei szerint fel sem kelt, minden életkedvét elvesztette, mert nem jöhetett dolgozni. Ekkor bizonyosodott be, hogy ez az étterem a dolgozóink számára sokkal több, mint egy munkalehetőség.”

hegyvidéki ízlelő
Fotó: Mudra László

Végül mindenki jelezte, hogy szívesen dolgozna, ezért mindenkit behívnak 2-3 napra egy héten, rövidített munkaidőre. A vasárnapot kivéve a hét minden napján rendelhettek a Hegyvidéki Ízlelőből ebédmenüt. Kétféle leves és háromféle főétel közül választhattok, ebből egy mindig vegetáriánus. A kétfogásos ebéd ára 1500 Ft, de ha tízalkalmas bérletet vesztek, akkor csak 1290 Ft-ra jön ki. Az 1., a 11. és 12. kerületekben házhoz is szállítanak. 

A budapesti étteremben javított a hangulaton, hogy a nyár nagyon erősre sikerült. Érezhetően sokkal kevesebben utaztak el nyaralni, mint az előző években, ami kárpótolta kicsit a bevételüket. Nagyon sokat jelent, hogy a hegyvidéki Ízlelő a Hegyvidéki Önkormányzat üzemi étkezdéje is egyben, így az ott dolgozók helyben is fogyaszthatnak. Mint Andrea elmondta, ez nem jelent nagy forgalmat, hiszen a legtöbben az önkormányztnál is home office-ban vannak, de mentálisan elmondhatatlan öröm, hogy néha mégiscsak ülnek vendégek az asztaloknál. 

Új helyen a Hatpöttyös!

A törzsközönség állandó támogatását és szeretetét emeli ki a székesfehérvári Hatpöttyös étterem üzemeltetője, dr. Hermanné Nagy Vera is. (Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.) A Hatpöttyösben sok megváltozott munkaképességű embernek tudnak munkát adni: dolgozik náluk értelmi és mozgássérült, gerincbeteg, látássérült és rákból felgyógyult alkalmazott is. Az elmúlt nyolc évben a Hatpöttyös rengeteg fogyatékkal élőnek adott munkát, és több embert is ki tudtak szervezni a nyílt munkaerőpiacra. A fogyatékkal élők ezáltal újra tudnak szocializálódni, és be tudnak illeszkedni a társadalomba. Mindennap friss, szezonális alapanyagokból készítenek ebédet, és nagyon fontos számukra a fenntarthatóság. A Felelős Gasztrohős Fenntartható étterem díját is elnyerték. 

Ebéd a Hatpöttyösben. Fotó: Mudra László

Sajnos egy időre a nagy múltú étterem teljes jövője veszélybe került, hiszen az állam visszavette azt az épületet, ahol évek óta sikeresen működtek. Öt hetük volt a kiköltözésre, ezt koronázta meg még a járvány is. Vera azt mondja, benne sokszor csak az étterem dolgozói tartották a lelket. „Megható volt látni, mennyire ragaszkodnak a munkájukhoz. Én gyakrabban elkeseredtem, mint ők. Mindig azt mondták, Vera, te úgyis megoldod!”

A Hatpöttyös étterem személyzete. Fotó: Mudra László

Vera végül tényleg megoldotta: a város szélén bérelt egy kis főzőkonyhát, innen intézik a kiszállítást. Közben a városi önkormányzat segítségével sikerült új épületet találniuk, amit jelenleg gőzerővel újítanak, és remélhetőleg áprilisban meg is nyitnak. Vera nagyon büszke, hogy minden nehézség ellenére szinte alig csökkent a forgalmuk. 

Bevételük igen jelentős részét tették ki azonban a rendezvények, amelyek teljesen megszűntek. „Most egyik hónapról a másikra élünk, szinte csak vonszoljuk magunkat előre. Egyelőre minden alkalmazottat meg tudtam tartani, de nem volt egyszerű” – mondja Vera, aki szintén úgy tapasztalja, mindig a fogyatékkal élő munkaerőt küldik el legelőször. 

A pékségeknek sem könnyű

A Bake My Day Böszörményi úti péksége hét, a másik, a Kérő utcai péksége pedig  25 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz. Egyelőre mindenkit meg tudtak tartani, de csökkentett munkaidőben. Van köztük látás- és hallássérült, illetve két értelmi sérült pék, valamint van olyan munkaerő is, akinek egy baleset során súlyosan károsodott a rövid távú memóriája. (Korábbi cikkünk a témában)

Fotó: Mudra László

Bár a pékségeknek látszólag könnyebb túlélni a járványidőszakot, sőt van olyan üzlet, ahol még nőtt is a forgalom a home office miatt, de náluk is jelentős a bevételkiesés. Mint Szabó Péter tulajdonos elmondta, sok étteremnek szállítottak, amelyek most mind zárva vannak. Emellett nyári fesztiválokra, gyerektáborokba is nagy mennyiségű pékárut szoktak sütni, és ezek is mind elmaradtak tavaly. Így nagyon át kellett gondolni, hogyan tudnak mindenkit megtartani. Ráadásul Péter azt tapasztalta, hogy sokan, főleg az első hullám alatt nagyon féltek az esetleges betegségtől. 

Fotó: Mudra László

A Böszörményi úti Bake My Dayben konyha is működött, alig egy hónapig, hiszen a februári nyitás után szinte rögtön be kellett zárni. A konyhán főleg reggelit és salátát készítettek két hallássérült séffel – őket most más munkakörbe kellett elhelyezni. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?