A nyertes tortát Karikó Orsolya készítette a Vanília & Gelartóból. A nagykőrösi cukrászda nem először indult a versenyen, korábban is bekerült már a döntőbe, sőt egy második helyezést is sikerült elérnie 2020-ban.
Gasztromotorosból cukrász
Marsa Éva Heléna, a cukrászda tulajdonosa megosztotta velünk, hogy hat éve nyitott meg a Vanília & Gelarto. Évának és férjének a gasztromotorozás volt a hobbija, és innen jött az ötlet, hogy mennyire hiányzik Nagykőrösről egy minőségi kézműves cukrászda. Elvégzett egy cukrász képzést, és a kezdetek óta a minőség és az egyediség a legfőbb elve a cukrászdának. Orsi már a kezdetektől itt van cukrászként, a nyitás óta feleségül ment Éva fiához, így jelenleg egy család két generációja dolgozik együtt.
Szilva – a gyümölcs, ami hiányzik a cukrászdákból
Orsi szerint a szilva, mint alapgyümölcs hiányzik a cukrászdákból, ezért is lett ez a fő eleme a tortájának. A Huncut Szilva Herceg egy korábbi verziójával már 2021-ben is nevezett a versenyre, azonban akkor nem jutott be a döntőbe. De ahelyett, hogy annyiban hagyta volna, tovább fejlesztgette a receptet, és a kemény munka egy évvel később meghozta a sikert.
A beszélgetés által bepillantást nyerhettünk, hogyan is zajlik egy ilyen verseny. Három fordulóból áll, amelyek során javaslatokat kapnak a cukrászok a zsűritől, hogyan lehetne tökéletesíteni a tortákat. Sok szabály van, idén azon szigorítottak, hogy a torta több mint 40%-ának tésztának kell lennie, hogy jobban megőrizzék a magyar cukrászat hagyományait.
A klasszikus és a modern sütik megférnek egymás mellett
Ne gondoljátok, hogy csupán a Huncut Szilva Herceget kóstoltuk meg nagykőrösi látogatásunk során, válogattunk a klasszikusabb és a modernebb finomságok közül is. A cukrászda tulajdonosai az utóbbi vonalat kedvelik jobban, de a vendégek igényei miatt hagyományos sütiket is készítenek az eredeti receptek alapján.
Legendás Rákóczi
A Legendás Rákóczi egyből megragadta a figyelmünket, amikor megnéztük a pultot, ugyanis egyszerre volt mutatós és elegáns. Ez a klasszikus süti modernizált változata, ugyanis sokkal könnyedebb, mint az eredeti. A tésztán baracklekvár helyett egy vékony, de annál intenzívebb barackzselé található, azon egy krémes túróréteg, és végül a tojáshab zárja a sort.
Ti Amo
A Ti Amo a monodesszertek sorát erősíti, epres-fehér csokis ízvilág bújik meg a szívecskében. A vékony piskótán eperzselé, eper- és fehércsoki-mousse található. Az eper és a fehér csoki nagyon jó párost alkot és jól kiegészíti egymást, de így is nagyon édes, ezért csak azoknak ajánlanám, akik tényleg szeretik az extra édes ízeket.
Velemi Vaníliás Gesztenye
A Velemi Vaníliás Gesztenye volt az első országtorta nevezése a cukrászdának és Marsa Évának, amit 2018-ban az öt legjobb torta közé választott a zsűri. Alapja egy diós felvert, ezért ez a torta sem tartalmaz lisztet. Ezt rumos gesztenyemousse követi, majd egy étcsokis-diós, egy rumos-gesztenyés és egy gyömbéres-narancsos réteg. A tortát a gyermekkori emlékek és a nagymama süteményei inspirálták. Egyértelműen a gesztenye dominál benne, ha szeretitek, mindenképp érdemes kipróbálni.
Huncut Szilva Herceg
Végül ejtsünk szót az idei nyertesről, a Huncut Szilva Hercegről. A képen is látható, hogy az előző sütikhez képest több benne a tészta. Ez a torta is lisztmentes, az alapját egy mogyorós felvert adja. Ezen található egy vékony csokis-fahéjas ropogós réteg, ami nemcsak a torta textúrájához járul hozzá, hanem finoman belecsempészi a fahéjas ízvilágot is. A következő réteg egy szilvazselé, ami erdei áfonyával és vörösborral egészül ki, majd ezt egy szilvás csokimousse követi, amely szintén egri vörösborral készül. A torta tetején szilvás áthúzó található. A szilva íze dominál egyértelműen, a bor nem túl erős, nagyon finoman jelenik meg.
Szerintem a Huncut Szilva Herceg az ország tortájaként nagyon jól megállja a helyét. A felvert tészta, a szilvás-fahéjas-vörösboros ízvilág jellemző a magyar gasztronómiára. Egyszerre hagyományos, de közben érződik rajta, hogy egy modernebb cukrászati szemlélettel készült. Ettől függetlenül nekem nem lesz a kedvenc süteményem, sem a kedvenc országtortám, mivel inkább más ízvilágú desszerteket kedvelek. De ez senkit ne tántorítson el a kóstolástól, ízlések és pofonok különböznek!
Fagyiii
A cukrászda neve is mutatja, hogy nemcsak sütikben utaznak, hanem fagyikban is. Ezekkel is rendszeresen indulnak versenyeken, jó pár díjat bezsebeltek már. 2022-ben a Mogyoró Yuzu Málna nevet viselő alkotásuk a Régió kiváló fagyija díjat nyerte el. Ezt is megkóstoltuk, illetve kértem még mellé egy gombóc kajszibarack-levendulát is. Előbbiben a mogyoró dominál, a yuzu és málna kevésbé érezhető, míg utóbbiban mindkét íz egyensúlyban van egymással.
Az ország tortája
A 2022-es ország tortáját augusztus 19-től lehet majd megkóstolni országszerte közel 400 cukrászdában. Emellett az ország cukormentes tortáját, a Nagyi kedvencét is ekkortól kereshetitek a sütispultokban. Az árusító cukrászdák listáját a Magyar Cukrász Ipartestület oldalán (https://www.cukraszat.net) találhatjátok meg.
Ha tehetitek, a Vanília & Gelartóban kóstoljátok meg, hiszen ez az otthona a Huncut Szilva Hercegnek. A Nagykőrös belvárosában található cukrászda aprócska, de annál hangulatosabb. A teraszáról több szökőkútra is kilátás nyílik, így kellemes környezetben fogyaszthatjátok el a napi cukoradagotokat. Bár a kiszolgálás sajnos kevésbé volt pozitív élmény, a felszolgálók részéről kissé hűvösebb fogadtatásban volt részünk, de még így is megéri ellátogatni ide.
Értékelés:
Ízek: 4,5
Ár/érték arány: 5
Kiszolgálás: 3
Környezet/hangulat: 5
Összpont: 4,37
Cím: 2750 Nagykőrös, Széchenyi tér 3.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!