Nekem ugyan semmi bajom nincs a gluténnal, sőt kifejezetten nagy kedvencem, de nemrégiben olyan vendéget vártunk, akiről tudtam, hogy gluténérzékeny, így mindenképpen gluténmentes sütit szerettem volna sütni. Fel is kaptam a boltban egy mandulalisztet, és amikor otthon tüzetesebben megnéztem, akkor derült ki, hogy nem is mandula-, hanem földimandulalisztet vásároltam. Ekkor kissé megijedtem és gyorsan utánanéztem, mi is az a földimandula.
Apró, édes gumó
Meglehetősen meglepődtem, mikor kiderült, hogy a mandulához nemhogy semmi köze nincs, hanem egyenesen egy sásféle. Nem csonthéjas, és nem is fán nő, mint a mandula, hanem a föld alatt fejlődnek a gumói. Szerencsére azt gyorsan kiderítettem, hogy gluténmentes, így készülhet belőle sütemény, csak azt nem tudtam, hogy vajon milyen lesz. Nos, el is spoilerezem itt az elején: annyira finom lett, hogy még a nem gluténmentes ismerősök is mind repetáztak belőle! Szóval használjátok bátran bármibe, de előtte ismerkedjetek meg ezzel a növénnyel.
A földimandulát más néven chufának, tigrisdiónak vagy zulu mogyorónak is hívják, ne kérdezzétek, hogy miért. Hacsak nem azért, mert Afrikából származik, bár nem Fekete-Afrikából, hanem Egyiptomból, ahol már több ezer évvel ezelőtt is termesztették. Ránézésre a növény úgy néz ki, mint egy nagyobb fűcsomó. Persze nem a leveléért, hanem apró gumójáért termesztik. Rendkívül zsíros, olajos növény csakúgy, mint a mandula, ebben hasonlítanak. Olajösszetétele az olívaolajjal szinte azonos, rengeteg kalória és E-vitamin van benne. Ez sütésnél azért praktikus, mert nem nagyon kell hozzá pluszban zsiradékot tenni.
Otthon is termesztheted
Bár én még sose hallottam róla, ezzel csak saját szegénységi bizonyítványomat állítottam ki, ugyanis Magyarországon is termesztik már a 16. század óta. Bár elsősorban gyógynövényként tartották számon, már az ókori görögök is ajánlották meddőség kezelésére és sebek gyógyítására például. Valójában azonban gyógyhatásai sosem lettek bizonyítva. Mi is elégedjünk meg annyival, hogy rengeteg vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Nem sorolom fel mindet, de tényleg nagyon egészséges, bár azt hiszem, ez a legtöbb növényi alapanyagra igaz.
Otthon, kiskertben vagy balkonládában is remekül termeszthető, lehet kapni hozzá „vetőmandulát”. Valóban úgy néz ki, mint egy nagyobb fűcsomó, az apró, pár centis gumókat ősszel lehet kiásni a földből, mint a krumplit. Nyersen, pirítva és lisztté őrölve is fogyasztható, és finom. Leteszteltem, tehát bátran állítom, hogy remekül használható gluténmentes lisztként süteményekbe, de növényi ital is készíthető belőle csakúgy, mint a mandulából.
A spanyoloknál az horchata de chufa nagyon népszerű italnak számít, illetve gyakran ebből készül a turrón nevű édesség is. Az horchata vegán édességek (pl. sajttorta) készítéséhez is remek alapanyag. A növény gumója kissé édeskés, egészben salátákba is finom. Egyszóval egy remek és nagyon sokszínű növény a földimandula, ami ráadásul itthon is megterem!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!