Ha vega vagy, vagy egyszerűen csak szeretnéd a húsevést egy picit csökkenteni, feltétlen illeszd be az étrendedbe a hüvelyeseket!
Változatos étrend és magas fehérjetartalom
Akár húshagyó vagy, akár nem, a hüvelyesekkel változatossá teheted az étrendedet. A zöldborsó, a bab, a csicseriborsó, a lencse és a sárgaborsó is mind olyan zöldségek, amikkel pótolhatod annak a fehérjének egy jelentős részét, amit a húsmentes életmóddal kihagysz.
Természetesen magukban a hüvelyesek nem elegendőek, és azt is figyelned kell, hogy mekkora az aminosav-tartalmuk, tekintve a növényi fehérjék – a húsokkal ellentétben, amikben minden esszenciális fehérje jelen van – nem teljes értékű fehérjék.
Tálald őket barna rizzsel, kölessel vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákkal, és máris teljes értékű ételt kapsz. Természetesen ilyenkor, télen nem tudunk friss zöldséget enni, de konzerv formájában is lehet kapni őket, amik tökéletesen illenek a tradicionális magyar konyhához és a nemzetközi kajákhoz is. Mivel még javában tart a tél, a téli depresszió ellen is bevethetjük őket. Főzhetünk belőlük levest, készíthetünk pürét, főzeléket, egytálételt, sőt, szendvicskrémeket is.
Magas a rosttartalmuk, jót tesznek az emésztésnek
Akár diétázol, akár egyszerűen odafigyelsz az étkezésedre, a hüvelyes zöldségek jót tesznek az emésztésnek. Mivel magas a rosttartalmuk, ezért biztos, hogy ha rendszeresen eszel zöldborsót, sárgaborsót, csicseriborsót, akkor az emésztéseddel sem lesz gondod – sem rövid, sem hosszú távon.
A diétádba is tökéletesen beilleszthetők, ugyanis alacsony a zsírtartalmuk, és mindezek mellett többszörösen telítetlen zsírsavakban is bővelkednek. Sőt, cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis hiába magas a szénhidráttartalmuk, valójában az, ami számít, az a glikémás index: a hüvelyesek pedig csak kis mértékben emelik a vér glükózszintjét, így nem fog hirtelen sem megemelkedni, sem alázuhanni a vércukorszint.
Rengeteg vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak
A hüvelyeseknek magas a B5- és E-vitamin-, valamint biotintartalmuk, gazdagok folsavban, magnéziumban, kalciumban, káliumban, rézben és vasban.
Nekünk, magyaroknak, ha hüvelyes zöldségekről van szó, akkor alap, hogy a főzelékek jutnak először az eszünkbe. Azt viszont fontos kiemelni, hogy ha egészségesen akarsz étkezni, akkor keményítőt használj a sűrítéshez, vagy magát a zöldséget pürésítve is sűrűbbé teheted az ételt.
Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Képek: Freepik