Ezek a legolcsóbb Michelin-csillagos éttermek Európában, két budapesti is szerepel köztük
A Chef’s Pencil nevű magazin összeszedte azokat az európai Michelin-csilagos éttermeket, amelyek egy átlag fogyasztó számára is elérhetőek. Konkrétan olyan éttermet kerestek, ahol maximum 30 euróért kap a vendég egy háromfogásos menüt – szúrta ki az Utazómajom. Ez egyébként a mai árfolyamon nagyjából 11 500 Ft. Hangsúlyozni kell azonban, hogy itt ebédmenüről van szó. Egy esti borozgatós vacsorát, nem hogy egy Michelin-csillagos étteremben, de lassan már egy átlagos étteremben sem lehet megúszni ennyiből.
Jó hír, hogy ezek közül az éttermek közül kettő Budapesten található, nevezetesen a Borkonyha és az Essência Restaurant. Ebbe a két étterembe tehát érdemes ebédidőben ellátogatnotok, ha érdekel titeket, milyen egy Michelin-csillagos menü, hiszen az említett összegért ki tudjátok próbálni.
Ilyen egy portugál-magyar étterem
Közelebbről ezek közül az Essencia étteremről tudok nektek beszámolni, itt ugyanis nemrég voltam. Ez szerintem egy szuper kedves és hangulatos hely, aminek biztosítéka az állandóan jelenlévő két tulajdonos. A portugál származású Tiago Sabarigo több mint négy évig volt a Costes Downtown séfje, vezetése alatt az étterem Michelin-csillagot is kapott. Régóta szeretett volna azonban egy saját helyet, ahol igazán megmutathatja, mit tud egy Michelin-csillagos séf, ha saját konyhája van és kizárólag ő állítja össze a menüt. Ebben az elhatározásában erősítette felesége, Jenei Éva, akivel régóta alkotnak egy párt, sőt már egy közös kislányuk is született.
Éttermük is pontosan olyan, mint egy gyerek: a portugál és a magyar konyha házasságából született. Ételeikben bátran vállalják a két konyha ízeinek, alapanyagainak és fűszereinek párosítását. Nagy kedvenceim a portugál olívaolaj és a portugál borok, amelyeknek többségét tényleg csak náluk tudjátok megkóstolni. Ebédre már csak azért is érdemes hozzájuk menni, mert akkor magatok válogathatjátok össze az étlapról a lenyűgöző fogásokat. Este viszont csak a hétfogásos, degusztációs menüt kérhetitek, ebből három változatot: portugál, magyar vagy pedig a kettő ötvözetének számító május 17 nevű menüsort.
Ikonikus fogásuk Polip, beluga, lencse névre hallgat, ajánlom, hogy ezt semmiképpen se hagyjátok ki, ha az Essênciában jártok. Ne féljetek tehát annyira a Michelin-csillagos helyektől, bátran próbáljátok ki őket ebédre!
Van, ahol több százezret kell fizetni
A két budapesti étterem megnevezése azért is számít egyébként menőnek, mert ezen kívül szinte kizárólag csak francia éttermek szerepelnek a listán, illetve egy olasz és egyetlen spanyol étterem. Mint az Utazómajom írja: „A kontinens legolcsóbb Michelin-csillagos étterméért Spanyolországig kell utazni: a tarragonai Ulldeconában a L’Antic Molí 20 eurós menüt is kínál. A legdrágább csillagos élményért Ibizáig kell utazni. A Sublimotion Európa legdrágább étterme, ahol egy átlagos kóstolómenü 1500 euróba kerül fejenként.”
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!