Itt a hivatalos útmutató: a lejárati idő után is fogyasztható a legtöbb élelmiszer!
Magyarországon a megtermelt élelmiszer egyharmada a szeméttelepen végzi, ez csak nálunk közel kétmillió tonna évente. Ebbe nemcsak a kukába kerülő, feldolgozott élelmiszer számít bele, hanem az is, ami a termesztés vagy a gyártás során fölösleggé válik. Ennél is nagyobb probléma, hogy a kidobásra kerülő élelmiszerek nagy része – több mint a fele – a háztartásokban képződik. Ami tehát a nagy áruházláncokban selejtezésre kerül, csak töredéke a valódi élelmiszerhulladéknak. Ráadásul az áruházak már régóta együttműködnek különböző élelmiszermentő szervezetekkel, így most már valóban a háztartásokon a sor, hogy tegyek valamit az élelmiszerpazarlás ellen.
Megfelelő tárolás mellett tovább is fogyasztható az élelmiszer
Ezért indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül nevű programját, ami támpontot ad arra, hogy a lejárati időn túl még meddig fogyaszthatók a különböző élelmiszerek. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Azt azonban hangsúlyozzák, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak.
Az persze nem meglepetés, hogy a konzervek többsége még jóval a lejárati időn túl is fogyasztható, de azért a legtöbb élelmiszerre igaz, hogy nem kell azonnal megszabadulni tőle. A most megjelent ajánlás szerint még két hónapig teljesen biztonságosak a lejárt sós chipsek, ropogtatnivalók, olajok. A fagyasztott élelmiszerek, müzlik, kekszek és csokoládék is bőven fogyaszthatók még pár hónapig, az üdítők és a szörpök pedig fél évig is. A tartós tejet is nyugodtan megihatjuk még akár 9 hónappal a lejárati időn túl is. A konzervnek, a kávénak, a lisztnek és a cukornak pedig még egy év után sem lesz baja. Érdemes tanulmányozni a táblázatot mindenkinek!
Mentsd meg az ételt!
Az ajánlásban sajnos nincs szó a friss élelmiszerekről, pedig ezektől sem kell ám rögtön megszabadulni! Egy Ausztriában érvényben lévő ajánlás szerint például a friss tej, az ebből készült tejtermékek, mint a joghurt, a tejszín, emellett a saláta, a hidegkonyhai készítmények, a főtt felvágott húsok, a pékáru és a cukrászati sütemények is bőven eltarthatók még három-öt napig a feltüntetett lejárati dátum után. Ennél jóval tovább, akár lejárat után egy hétig is fogyasztható a virsli, tíz napig a friss sajtok. És a lejárati dátum után még két-három héttel is nyugodtan megehetjük a kemény sajtokat (például gouda, ementáli), illetve a megjelöltön túl három hétig is jó a tojás és a vaj is.
Ha közeleg egy élelmiszer lejárati ideje, és úgy gondolod, hogy valamilyen okból már nem fogod elfogyasztani, akkor se dobd ki! Próbáld meg elhelyezni valamelyik ételmentő dobozban, amelyeknek a listáját itt találod meg.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!