Hirdetés

„Mindig szerettem etetni az embereket” – Covid alatti karrierváltásból a környék egyik legjobb péksége lett a Némi Kenyér

Hirdetés

„Mindig szerettem etetni az embereket” – Covid alatti karrierváltásból a környék egyik legjobb péksége lett a Némi Kenyér

Hirdetés
Bár mindannyian embert próbáló időszakon megyünk keresztül, valahogy mégis úgy fest, mintha minden szomorú zárásra jutna egy sikertörténet is. Virágh Kriszta és pici garzonlakásból kialakított péksége pont egy ilyen kedves sztori.
Hirdetés

A Némi Kenyér híre viszonylag hamar elterjedt a 11. kerületben, így bár hivatalosan fél 7-ig van nyitva, Krisztina még 7-kor is mosolyogva szolgál ki, pedig hajnali 5 óta talpon van. Története 4 évvel ezelőttig nyúlik vissza, mikor a negyvenedik szülinapjára életközepi válsággal lepte meg a sors. Erre a férje egy karrier-tanácsadói konzultációval válaszolt, akivel arra jutottak, hogy neki bizony a cukrászmesterség való. Ez a konklúzió nem is érte váratlanul, mint mondja „mindig szerettem etetni az embereket”. Amint letette a cukrász vizsgát, a város egyik legszebb épületében, a New York Kávéházban kezdett dolgozni. Alig egy évvel később a 200 fős személyzetet a járvány következtében 50-re csökkentették, így Krisztina munka nélkül maradt. A nagy otthonlétben sok millió emberhez hasonlóan maga is elkezdett kovászt nevelni, azzal a különbséggel, hogy ő azóta sem tágít. 

Forrás: Némi kenyér

A Kenyérlelke Fesztiváltól a saját pékségig

Pár hónap kísérletezés után benevezett az augusztusi Kenyérlelke Fesztiválra, és az ‘otthon sütők’ kendermagos kategóriájában magasan a mezőny legjobbjaként zsebelte be az első díjat. Mikor a házukban novemberben megüresedett az alagsori félszuterén lakás, már biztosan tudta, hogy a kispékség lesz az ő igazi útja. A hely átalakításától, a weboldal fejlesztésén keresztül, a logó megálmodásáig mindenben a családja és a barátai voltak segítségére. A nagy nyitás végül húsvétkor tudott megvalósulni, azóta pedig nincs megállás. Kriszta mindent teljesen egymaga csinál. Egyedül neveli a kovászt, gyúr, dagaszt, rendelést rögzít, kiszolgál, csomagol és takarít.

Fotó: Bercely Judit

Mivel egy termék általában 30-40 óra munka gyümölcse, csak kedden és pénteken van nyitva, a hét többi napján előkészít, és persze kovászt nevel. Idén már mint pék indult a fesztiválon, és a burgonyás kenyerével a dobogó második fokára állhatott. Ötletem nincs, honnan van egy embernek ennyi energiája, de ő fülig érő szájjal mesél a pékség minden percéről. Általában egyébként 5-féle kenyér és valamilyen péksütemény, illetve kalács kapható nála. Az előrendelést a honlapján lehet leadni, amire természetesen még rászámol az utcáról érkező vendégek miatt. Az ünnepekre való tekintettel most az állandó kínálat része a panettone, illetve a bejgli is, én meg azt se tudtam, hogy mivel kezdjek, annyira csodálatosan nézett ki MINDEN. 

Forrás: Némi kenyér / Facebook

Diós-rozsos kenyér 

Ahogy az már szokásommá vált, rögtön a kedvencemmel kezdek. A munkámnak köszönhetően megfordultam már egy-két tényleg szuper kézműves pékségben, sőt olyan is volt, ami házhoz jött. Ezzel együtt is azt kell mondanom, Kriszta diós-rozsos kenyere nálam nemcsak a napot, de az évet is elvitte. A héja közepesen vastag, és eszméletlenül ropog. A belseje tömör, de mégsem tömény, az itt-ott felbukkanó dió pedig telitalálat. Nem tudom, mikor történt velem utoljára olyan, hogy egyre vékonyabb szeleteket vágjak egy kenyérből, mert annyira nem akarom, hogy elfogyjon, de a következő napjaim így teltek. (990 Ft) 

Fotó: Bercely Judit

Parasztkenyér

Mivel ez áll a legközelebb a fehér kenyérhez, így a magyar embernek – és Kriszta vásárlóinak is – ez az egyik favoritja. 10% teljes kiőrlésű liszttel készül, valamint 850 grammos súlyával ez a legnagyobb kenyér, így a családosok körében is méltán népszerű. Ezen egy percig nincs mit csodálkozni, hiszen nem lehet benne hibát találni, már ránézni is élményszámba megy. (890 Ft) 

Fotó: Bercely Judit

Panettone

Na jó, nektek megmondom az igazat. A diós kenyér igazából csak addig volt a kedvencem, amíg pár nappal később meg nem kóstoltam ezt a panettonét. Erre srácok nincsenek szavak, szóval aki számára nem hogy nem ismeretlen, de az ünnepekkor kötelező ez az olasz kalácsféle, az nehogy egy pillanatig is a dobozos, bolti megoldásban gondolkodjon, mert keservesen bánni fogja, ha erre még egy évet várnia kell. Itt ez is kovásszal készül, valamint annyi vajjal és tojássárgájával, hogy a pontos számot jobb nem is tudni. Bár millió változata létezik, az eredeti recept szerint kandírozott gyümölccsel készül, amit Kriszta még egy kis belga csokoládéval gondolt megfejelni. Nem is fűznék hozzá semmi mást, csak itt hagyom ezt a képet, hogy magáért beszéljen. (2900 Ft) 

Fotó: Bercely Judit

Tégla 

Azért volt ám olyan kedves, hogy azokra is gondolt, akik némileg egészségesebben képzelik el a reggelüket, így született meg a tégla, ami gyakorlatilag csak magokból áll. Alapvetően rozskovásszal készül, majd kerül bele köles, hajdina, napraforgómag, lenmag, tökmag és szezámmag is. Bizonyára már kitaláltátok, hogy ez a kenyér nem viccel, brutálisan laktató, és órákig elvagy vele. Nekem a reggeli a kedvenc étkezésem, így szinte mindig akkor eszem a legtöbbet, de ebből két szeletet is alig bírtam megenni. Aki figyel rá, hogy miből, mennyit visz be a szervezetébe, netán valamilyen speciális diétán van, az ezentúl csak itt vesz kenyeret. (1190 Ft) 

A híres tégla. Forrás: Virágh Krisztina

Kép: Tégla (Forrás: Virágh Krisztina)

Tény és való, hogy a BAH-csomóponthoz közeli üzlet nem mindenki számára a legkényelmesebb lokáció, de ilyen kenyérért megéri keresztülmenni a városon! 

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 103.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?