Hirdetés

„A pesti kávéház sokkal frankóbb hely volt, mint a bécsi” – Street Kitchen podcast a kávéról

Zserbó muffin

Hány darabot bírnál megenni?

Vaddisznópörkölt

Burgonyafánk helyett knédlivel is ehetitek
Hirdetés

„A pesti kávéház sokkal frankóbb hely volt, mint a bécsi” – Street Kitchen podcast a kávéról

Hirdetés
Új hét, új podcast a Street Kitchen oldalon! Az utóbbi években robbanásszerűen terjedtek el itthon is az újhullámos kávézók. De hogy mit is jelent pontosan az újhullámos kávé, miben más a világos pörkölés, mint a sötét, és miért ittuk nagyon sokáig sötétre pörkölve a kávét, az is egészen pontosan kiderül a podcastünkből.
Hirdetés

Majdnem mindannyiunk életét érinti valamilyen formában a kávé. Sokan – köztük én is – a szemünket sem tudjuk kinyitni reggeli kávé nélkül, és egyre többen vannak azok is, akik szívesen kóstolgatják a különböző eredetű és pörkölésű kávékat. Sándor az elsők között volt, aki itthon saját kávépörkölőt nyitott, miután több barista-világbajnokságon is sikerrel szerepelt. Mindezt ráadásul nem a fővárosban, hanem Szekszárdon – a Kávé Háza pedig azóta kultikus hely lett. 

Amiben két fantasztikus szakértővel beszélgettünk. Egyrészt nálunk járt Saly Noémi történész és kávéházkutató, akinél jobban senki nem ismeri a budapesti kávéházak történetét. Másrészt itt volt velünk Tóth Sándor barista, a szekszárdi Kávé Háza tulajdonosa, aki egyenesen Szekszárdról érkezett, hogy beszélgessen velünk. 

A jó kávénak nemcsak élvezeti értéke magas, hanem közösségi ereje is nagy. Saly Noémi szerint amelyik kávéháznak van lelke, ott ki fog alakulni egy közösség. Így volt ez a 19. századi Magyarországon éppúgy, mint manapság. Saly Noémi rengeteg érdekes és izgalmas történetet mesélt a kávéházakról, melyeken révén sok minden kiderül a régi Budapestről is. Például, hogy milyen kiterjedt kapcsolati hálók alakultak ki a kávéházakon keresztül, és hogy az emberek annak idején nem a kávé miatt jártak oda, hanem azért, hogy elmeneküljenek a rossz lakáskörülmények elől. 

Miért terjedtek el Budapesten a kávéházak? Mennyiben voltak ezek mások, mint bécsi társaik? Miért nyit valaki kávéházat egy kisváros szélén? Mely kávéházakban gyűltek össze a különböző mesterségek képviselői? 

Erre mind választ kaptok, ha rányomtok a lejátszás gombra!

Hallgathattok minket még Spotifyon és Apple Podcasttel is!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?