„A pesti kávéház sokkal frankóbb hely volt, mint a bécsi” – Street Kitchen podcast a kávéról
Majdnem mindannyiunk életét érinti valamilyen formában a kávé. Sokan – köztük én is – a szemünket sem tudjuk kinyitni reggeli kávé nélkül, és egyre többen vannak azok is, akik szívesen kóstolgatják a különböző eredetű és pörkölésű kávékat. Sándor az elsők között volt, aki itthon saját kávépörkölőt nyitott, miután több barista-világbajnokságon is sikerrel szerepelt. Mindezt ráadásul nem a fővárosban, hanem Szekszárdon – a Kávé Háza pedig azóta kultikus hely lett.
Amiben két fantasztikus szakértővel beszélgettünk. Egyrészt nálunk járt Saly Noémi történész és kávéházkutató, akinél jobban senki nem ismeri a budapesti kávéházak történetét. Másrészt itt volt velünk Tóth Sándor barista, a szekszárdi Kávé Háza tulajdonosa, aki egyenesen Szekszárdról érkezett, hogy beszélgessen velünk.
A jó kávénak nemcsak élvezeti értéke magas, hanem közösségi ereje is nagy. Saly Noémi szerint amelyik kávéháznak van lelke, ott ki fog alakulni egy közösség. Így volt ez a 19. századi Magyarországon éppúgy, mint manapság. Saly Noémi rengeteg érdekes és izgalmas történetet mesélt a kávéházakról, melyeken révén sok minden kiderül a régi Budapestről is. Például, hogy milyen kiterjedt kapcsolati hálók alakultak ki a kávéházakon keresztül, és hogy az emberek annak idején nem a kávé miatt jártak oda, hanem azért, hogy elmeneküljenek a rossz lakáskörülmények elől.
Miért terjedtek el Budapesten a kávéházak? Mennyiben voltak ezek mások, mint bécsi társaik? Miért nyit valaki kávéházat egy kisváros szélén? Mely kávéházakban gyűltek össze a különböző mesterségek képviselői?
Erre mind választ kaptok, ha rányomtok a lejátszás gombra!
Hallgathattok minket még Spotifyon és Apple Podcasttel is!