Akinek vannak emlékei akár a ’80-as évekből, akár korábbról, pontosan tudja, hogy a békebeli retró ételek minden akkori büfé kínálatában ott voltak. Az erősen túltolt aszpikozásnak hála tulajdonképpen az ételek nagy része első ránézésre ugyanolyan volt, aztán akadtak még a szendvicsek, ezeket könnyű volt megkülönböztetni. A méretes tálakba halmozott saláták külön kategóriába tartoztak, az olyan egzotikusan csengő nevek, mint a svéd gombasaláta vagy franciasaláta úgy fogyott, mintha ingyen adták volna. Különös módon mintha sokkal több halas étel fogyott volna akkoriban, mint manapság, persze, nehéz ezt már ilyen távlatból megmondani.
Svéd gombasaláta, ami sosem volt svéd
Az internetnek hála ma már könnyű kideríteni egy étel eredetét, de a svéd gombasalátával kudarcot vallottunk. Miközben ez a retró étel egyértelműen a büféasztalok sztárja volt a maga pikáns kombinációjával, tulajdonképpen inkább mondanánk az édes-savanykás ízvilágot ma már ázsiai beütésnek, mintsem valami északi nép kedvencének.
Kötelező retró étel az átverős kaszinótojás
A kaszinótojásnál biztosabb pont kevés létezett. A tojás alá halmozott töltelék látványossá tette ezt a fogást, aminek az eredete messze korábbra nyúlik vissza, mint gondolnánk: állítólag egyenesen egy római mesterszakács, Marcus Apicus Gaviusnak köszönhetjük, aki a pazarlásáról és kifinomult ízléséről volt közismert. Szakácskönyve az első századi Rómában készült, de később több európai országba eljutott. Na persze, a helyi alapanyagokból készült eredeti kaszinótojásban szardínia, zöldségek és gyümölcsök is voltak. Ezt századokkal később minden nemzet a maga képére formálta, ki az édesebb, ki a sósabb, ki a fűszeresebb irányba tolta. Sok nevet kapott a finomság, a magyar kaszinó előtag arra utal, hogy ez tulajdonképpen egy átverés, egy hamisítvány. Magyar Elek ínyesmester azért nevezte el így az ételt, mert úgy gondolta, hogy ez a töltött tojás ugyanúgy átveri az embereket, mint ahogy a szerencsejáték be tudja csapni őket – mesélte Pölcz Ádám nyelvész.
Franciasaláta, ami tulajdonképpen moszkvai
Pölcz Ádám nyelvész mesélte azt is, hogy a franciasaláta tulajdonképpen Moszkvából indult hódító útjára, és ezért is nevezik nagyon sok országban orosz salátának. Lucien Olivier francia-belga szakács alkotta meg ezt a kombinációt a XIX. századi Moszkvában, ahol nagy divat volt a francia konyhaművészet, ezért sok mindent átvettek tőlük. A francia jelző a minőség záloga volt a gasztronómiában.
Kocsonya: a retró ételek csúcsa
A németektől a koreaiakig mindenkinek megvan a maga kocsonyája, az első írott receptet pedig a franciáknak tulajdonítják. Az aszpikos ételekkel együtt ez is bekerült a kínálatba, és a büfékben gyakorta kenyérrel, na meg fokhagymával tálalták. Nem volt egy kifejezett randikaja, annyi szent.
A retró szendvics szalámival vagy párizsival volt az igazi
A Street Kitchen olvasói korábban már leírták, hogy ez a recept máig közkedvelt vendégváró bulikon. Nagyjából változatlan az íze és a megjelenése, az pedig már ízlés kérdése, ki szerette jobban szalámival, ki párizsival.
Az orosz hússaláta gyorsan fogyott a büfékben
A franciasalátához hasonló a története, hiszen a megalkotója is ugyanaz a személy. Az évek során változott az összetétel, korszakfüggően más-más receptek váltak közkedveltté. Ami nem változott, hogy ez egy igazi ünnepi fogás, és máig gyakorta kerül például az orosz újévi asztalra.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!