Arról nem beszélve, hogy mennyivel környezetbarátabb, hiszen nem távoli országokból kell ideszállítani, nem kell agyoncsomagolni és -vegyszerezni. Nem olyan rég hívtuk fel a figyelmeteket az almafogyasztásra, ami ilyenkor a téli és kora tavaszi hónapokban a legfontosabb vitaminforrás. Most pedig azokat a zöldségeket szedtem össze, amelyeket márciusban frissen vehettek a piacon. Hiszen szerencsére a piacok nem zártak be, továbbra is piacozhattok, amivel a hazai termelőket is támogatjátok.
Saláta minden mennyiségben
Márciusban a salátafélék bújnak ki legelőször a földből, annyi hónap után tehát ismét lehet friss saláta fogyasztani. Ismét terem a fejes saláta – bár ez jóval apróbb, mint a szupermarketek polcain megszokott hatalmas saláták. És számos egyéb salátanövény is van, például madársaláta, rukkola, mizuna – utóbbi kettőnek meglehetősen erős, kissé csípős íze van, így remekül kiegészíti a fejes saláta semleges ízét.
Persze mindezen zöldekből nem csak salátát készíthetsz! A madársaláta remek kiegészítője a hamburgernek (mint például ez a remek húsvéti bárányburger) vagy a tortillának. De a legjobb mégiscsak ez a maradékmentő kenyérsaláta, bár ehhez márciusban itthon nem termő kígyóuborkát és koktélparadicsomot is vásárolnotok kell. A rukkolából pedig nemcsak salátát, hanem pesztót is készíthetsz! Itt van például ez a csodás zelleres tarhonya rukkolapesztóval, amiben az is remek, hogy zellerből is bőven találtok még ebben az időszakban hazait!
Hónapos retek: irány a piac!
Az első frissen szedhető zöldségféle a szép piros hónapos retek. Az egyik legkorábban elvethető zöldség. Magjai már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február-március környékén ültethetők. A retek tulajdonképpen egy káposztaféle, bár ez nem annyira látszik rajta. Legjobb persze vajas kenyérrel, de remek saláta is készíthető belőle – például ez a csodás ázsiai reteksaláta. A salátákba soha ne felejts el újhagymát is tenni, ami szintén a legjobb tavasz eleji vitaminforrás, és már kapható a piacokon.
Medvehagyma
A március tulajdonképpen a medvehagyma hónapja, a medvehagyma-rajongóknak igazi kánaán. A medvehagyma rengeteg fontos vitamint tartalmaz, ezenkívül remek méregtelenítő, csökkenti a vérnyomást és jótékony hatással van az erekre. Rendkívül sok módon felhasználható, készülhet belőle például leves, főzelék, medvehagymás sajtkrém, medvehagymás húsgombócleves, medvehagymás lasagne, medvehagymás rakott krumpli, medvehagymás grissini és medvehagymás rizottó is.
Ennyi recepttel szerintem el is lesztek márciusban! A hónap végén pedig már frissen szedett spenót is lesz a piacon!