Hirdetés

5 vadonatúj hely, ha kipróbálnál valamit a nyári szabadság után

Cukormentes tiramisu

Az nem vitás, hogy a tiramisu az egyik legjobb dolog, amit az olaszok a világnak adtak, és most azok is élvezhetik, akik cukormentes diétát folytatnak! #sknation #streetkitchen #cukormentes
Hirdetés

5 vadonatúj hely, ha kipróbálnál valamit a nyári szabadság után

Hirdetés
A nem éppen kedvező helyzet ellenére egyre csak nyílnak az új helyek Budapesten, azon belül is érdekes módon főleg Budán. Úgy tűnik, a vendéglátósoknak szerencsére nem szegte kedvét a járvány, - és szintén reméljük hogy nem kényszerülnek majd újabb bezárásra. Ha a nyári szabadság után a városba visszatérve kipróbálnál valami új helyet, összeszedtünk most egy párat. Csak hogy le legyen olyan szomorú az iskola- és munkakezdés!
Hirdetés

Á la Maison Buda

A Hegyvidék Központ földszinti helyisége igen sok helyet megélt már: működött Michelin-csillagos étteremként és házias konyaként is, az utóbbi időben azonban leginkább az ürességtől kongott. A Pesten már népszerű, kiadós reggelit kínáló Á la Maison alig pár hete nyitotta meg budai egységét, de máris megtöltötte élettel a helyet. Eddig akármikor mentem arra, mindig tele volt, így egyik szombat délelőtt kipróbáltam én is. 

A reggelim, fotó: Kalas Györgyi

A dizájn kapott egy erős face liftinget, ami nagyon rá is fért, bár így meg egy kicsit túlságosan csilivili lett, és pincér is hirtelen túl sok van, így aztán nagyon fontos vendégnek éreztem magam. Bár még mindig jobb, mint amikor észre sem vesz a pincér hosszú percekig. A hangulata viszont remek lett, és szerintem nincs olyan ember, aki ne tudna választani az étlapról. Ezerféle Egg Benedict van, Croque Madame és Monsieur, tojásételek, valamint a mostanában nagyon divatos bowlok. Emellett gyakorlatilag minden nemzetiség reggelije megtalálható az étlapon – ha egy hónapon keresztül itt reggeliztek, akkor is tudnátok mindennap mást enni! (Bár egy kicsit sokba kerülne.) 

Reggeli egyébként délután 2 óráig kérhető, utána egy kissé szűkebb séfajánlat van este 8-ig, és az őszi időszaktól már ebédmenüvel is készülnek. Én egy lazacos Egg Benedictet és egy fekete ribizlis-málnás bowlt ettem, ittam hozzá egy narancslevet, és úgy jól laktam, hogy ebédelnem már nem is kellett. De hát ennek a műfajnak, ugye, ez a lényege. 

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

A Majomhoz

Buda legújabb kertje, ami nemcsak hogy hangulatos, de tényleg szuper helyen nyílt a Maros utcában. Az épületnek és magának a helyszínnek is nagyon érdekes története van, ugyanis annak idején Görgey Artúr főhadiszállásán istállóként működött. Később fogadóként üzemelt, ami eddig ismeretlen oknál fogva a ‘Fogadó a Majomhoz” nevet kapta. A szeptemberi meleg estéken még mindenképpen nézd meg ezt a titkos kertet, ahol egyébként étel- és italkínálat terén sem fogsz rosszul járni. 

Fotó: Mudra László

A Burger Market változatos burgereket kínál, mellettük pedig a Blitz pizza is képviselteti magát. A hatalmas borválaszték mellett minden héten más fiatal borászt mutatnak be. A Majomhoz másik erőssége pedig a gin tonic: rengetegféle kézműves ginnel és tonikkal. Sajnos mindenért sorba kell állni, és nem is keveset.

1122 Budapest, Maros utca 56. 

Essência Restaurant: Tiago & Éva

A portugál származású Tiago Sabarigo több mint négy évig volt a Costes Downtown séfje, de most feleségével, Jenei Évával nyitott egy saját helyet – erre utal az étterem neve is. Ráadásul időközben kislányuk is megszületett, így igazi családi étterem lett az Essência, amiben a portugál és a magyar konyha legfőbb fogásait, alapanyagait gyúrják egybe, és öltöztetik új köntösbe.

Éva és Tiago az új étteremben, fotó: Kalas Györgyi

Egy kellemes, némileg portugálos hangulatú, de kifejezetten fine dining helyről van szó, ahol egy kifinomultabb ebédmenüre ugyanúgy betérhettek, mint egy hosszabb, beszélgetős, többfogásos vacsorára. Az étterem meglehetősen személyes, erre utal a három menüsor is, ami „Itthon”, „Otthon” és „Május 17” néven fut. Az Itthon Magyarországra, az Otthon Portugáliára utal, a Május 17 pedig kislányuk születésének időpontja, és a két menü keveredése.

A 8 fogásos menü ára 16 800 Ft, inkább ünnepi alkalmakra ajánlom tehát, cserébe rengeteg újat tanulhattok a portugál és a magyar konyháról egyaránt. 

1051 Budapest, Sas utca 17.

Bányai by Beans

Budán terjeszkedik a By Beans kávézó is. Kilépve a Hold utcai piacról, a járvány után ők is inkább a lokális közönséget célozták meg. A Bányai kávét már a NOS-ban is bevezették (erről itt írtunk), az új kávézó viszont már kifejezetten erre a brandre épül. Így hivatalosan a neve is ez: Bányai By Beans. Bányai László 2007 óta él Costa Ricán, jelenleg három kávéültetvénye van, amin kizárólag arabica kávét termel.

Fotó: Mudra László

A Bányaiban mindennap kétféle kávét kóstolhattok, ez persze rendszeresen változik. Mindig lesz egy világos, gyümölcsösebb és egy sötétebb változat. Sok péksüti, croissant a Freyjából, és nagyon üde hangulat a sárga csempéknek köszönhetően. Legjobban azonban a saját szendvicseiket ajánlom, melyeket kizárólag olyan dolgokból készítenek, amelyeket aznap vásároltak a Fény utcai piacon. Gyors kávézásra, vagy reggelizésre kiválóan alkalmas. 

A Fény utcai piac oldalában

Pingrumba

A legújabb hely Budán, amiről mindenki beszél, és amit neked is muszáj kipróbálnod! Nem olvastad rosszul, a neve valóban PINGRUMBA, hiszen a DOBRUMBA új, budai egységéről van szó, amely az egykori Ping nevű kínai étterem helyén nyílt. Míg a pesti hely Atlasztól Ararátig, a PINGRUMBA Kairótól Kalkuttáig idézi fel az ízeket. 

Fotó: Mudra László

Kalkuttát különösen szeretném hangsúlyozni, hiszen az indiai vonal igen erősen képviselteti magát. Bár sok mindent kóstoltam, és mindent bátran ajánlok, ha igazi különlegességre vágytok, akkor a thali tálat próbáljátok ki (4500 Ft), ami egy nyolcfogásos indiai ízelítő. Van rajta leves, dahl, pakora, báránycurry, sajt, saláta, rizs és grillezett zöldségek.

Fotó: Mudra László

Imádni fogjátok a mango lassit és a belső, nyitható tetejű kertet, valamint a vidám hangulatot. Éjfélig nyitva vannak, úgyhogy vacsorára is remek választás! 

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 6. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások