Hirdetés
Green Kitchen

A Gourmet Fesztiválon is érdemes volt balatonozni: ezeket kóstoltuk

Hirdetés

A Gourmet Fesztiválon is érdemes volt balatonozni: ezeket kóstoltuk

Hirdetés
A Gourmet Fesztivált azért is szeretem minden évben alaposan körbejárni, hogy minél több vidéki étterem kínálatát felfedezzem. A fővárosi éttermekbe ugyanis könnyebben eljutok, de az, hogy itt helyben ennyi jó vidéki étterem összegyűlik, kivételes lehetőség a gasztronómia rajongóinak. Ezúttal a Balaton környéki éttermeket jártam körbe, bár sajnos nem volt belőlük nagyon sok. Kóstolni viszont nagyon érdemes náluk is.
Hirdetés

A Kistücsök menüjét akkor is végigettem volna, ha történetesen nem balatoni éttermeket teszteltem volna, mert náluk mindig érdemes valamit kóstolni. Mivel az idei tematika a sercli, a sör és a paprika, ez az év, úgy érzem, nem a könnyű ételekről szól. Ezt persze van, aki bírja, de én sokkal jobban szerettem néhány korábbi, könnyebb és fantáziadúsabb témát. Egy idő után már úgy éreztem, egyszerűen nem bírok több paprikás ételt enni.

Szerencsére a Kistücsöknél még nem tört rám ez az érzés, mert akkor eléggé bajban lettem volna. Mindkét főételük elég sok paprikát tartalmaz ugyanis, amit már a nevük is mutat: az egyik paprikás krumpli, a másik pedig egy gulyás “saláta”. Előbbi volt az, amit mindenképpen kóstolásra ajánlok: nagyon finom sűrű szaft, friss, nem agyonfőzött zöldségek, finom kolbász, és persze hozzá kenyér. Az egészet egy kis frissen, faszénen grillezett kápia paprika teszi még érdekesebbé, és természetesen jár hozzá a kovászos uborka (2200 Ft).

A sercligulyás-saláta is elég ütős cucc és hatalmas adag, és rettenetesen finom a rászórt medvehagyma capri, amit nem is ettem eddig máshol, a Kistücsök egy helyi termelőtől vásárolja, én teljesen rákattantam (1800 Ft). A sörhab árparopogóssal és bodzás málnával pedig egy igazi ütős desszert, nagyon ajánlom (1400 Ft). Az Olivában, ami egy veszprémi étterem, a Pofasör paprika kenyér vége fantázianevű ételt kóstoltam, amivel minden rendben volt, de sajnos egyáltalán nem tudott már kitűnni a rengeteg hús, paprikás szaft és ezerféle kenyérvariáció közül. Teljesen korrekt fogás, az ára 2000 Ft.

A Sparhelt Bisztró Balatonfüred egyik legkifinomultabb, legkellemesebb helye, igazi franciás bisztró. Minden évben eljönnek a Gourmet Fesztiválra, idén két étellel érkeztek: az egyik egy náduvari bárányhússal töltött káposzta, Szent György-hegyi serclivel – ez volt az izgalmasabb étel. A másik pedig füstölt csirkecomb málnás paprikakrémmel, ami azért jelenthet meglepetést, mert hideg – ez ugyanis egy saláta (1900 Ft). Nekem ez mérsékeltebben jött most be.

A végére hagytam a legjobb fogást, a veszprémi Villa Medici éttermét, itt a főételt próbáltam: borjúpofa, körömpörkölt, szaft és dödölle. Ez a tál nagyon el van találva, omlós, puha a hús, friss a dödölle, a szaft isteni, és jár hozzá egy frissen sült kis kenyérdarab, azaz a sercli. Ráadásul kiadós is, bár az adagokkal sehol sem volt gond (1850 Ft).

Ha fér még a hasatokba ezek után bármi, keressétek fel a többi vidéki éttermet is, vasárnap például kizárólag erre az egy napra érkezik Encsről az Anyukám mondta is.

Fotók: Kalas Györgyi

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások