Hirdetés
Green Kitchen

A legjobb dobostorta-lelőhelyek Budapesten

Hirdetés

A legjobb dobostorta-lelőhelyek Budapesten

Hirdetés
Először is le kell szögezni, hogy nem Dobos torta, hanem dobostorta. Így egyben. Az egyik leghíresebb magyar sütemény, és hivatalosan is hungarikum, nem véletlen, hogy annyi rajongója van. Összeállítottunk nektek egy listát arról, hogy szerintünk hol ehetitek a legfinomabb dobostortákat. Persze hangsúlyozom, hogy egy ilyen lista mindig szubjektív, úgyhogy bármikor kiegészíthető.
Hirdetés

A dobostorta lett az első magyar sütemény, amely tavaly elnyerte a hungarikum minősítést. Dobos C. József cukrászmester 1906-ban adta át a fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének az eredeti torta receptjét. Mivel zavarták a silány utánzatok, azt akarta, hogy mindenki az eredeti receptet használja. Ez tehát pontosan meghatározott: 6 réteg piskótalap, a kakaós-csokoládés krémbe 4 tojás és 23,5 dkg teavaj szükséges. A kész tortát pedig 20 szeletre kell vágni. 

A kitalálója nevét viselő dobostorta egy véletlen folytán született meg: az egyik cukrász ugyanis egy alkalommal nem sót, hanem porcukrot öntött a vajba. Így született meg a vajas krém, ami azért volt nagy találmány, mert a korszak hűtőszekrény nélküli körülményei között sokkal tovább elállt, mint a főzött krém. A dobos amiatt is újdonságnak számított, mert a kor cicomás tortáihoz képest meglehetősen egyszerű, visszafogott volt. 

A dobostorta története azért is érdekes, mert egy nagyon régi receptről van szó, és a sütemény népszerűsége az elmúlt időszakban mégsem csökkent. Ez a recept nagy hatással volt a magyar cukrászatra, ennek köszönhetően lettek népszerűek itthon a vajas krémek. 

Mivel annyian szeretik, összeszedtem néhány olyan cukrászdát, ahol szerintem nagyon jól készítik a dobostortát. Annyira, hogy akár érdemes ezért külön elzarándokolni a helyre, hiszen lassan minden újra kinyit, ideje tehát újra felfedezni a várost! Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy én az eredeti receptnek nem vagyok olyan nagy rajongója, ezért kifejezetten bírom az újragondolt változatokat. 

Desszert Neked

Bár a Desszert Neked alapvetően a franciás desszertekről ismert, másik fontos irány náluk, hogy a magyar süteményeket is szívesen újragondolják. Így kapható például Rákóczi túrós, dobostorta, mákos guba is – persze minden radikálisan máshogy néz ki, mint azt megszokhattuk.

Fotó: Polyák Attila

Ez a dobostortájukon is látszik, amire egyébként különösen büszkék, hiszen teljesen saját recept. A krémben jóval több a kakaó, mint az eredeti receptben, és az egész sütemény kerek alakú, ahogy a tetején a cukor is. Nekem nagyon ízlett, ára 980 Ft, és a pesti mellett nemrég nyitottak egy cukrászdát Budán is.

Béla bácsi cukrászdája

A cukrászda 1986-ban nyílt az I. kerületben, és azóta a sütirajongók egyik nagy kedvence. Juhász Béla először egyedül vitte a cukrászdát, majd megérkezett mellé felesége, Ági, aki az újító szellemet képviseli. A dobostortájára különösen büszke. Bár Ági igyekszik leszögezni, hogy ez nem „igazi” Dobos – ezért is nevezik ők „Gönczi extra Dobosnak” –, hiszen a dobostorta hungarikumnak számít, és csak azt hívhatják így, ami az eredeti recept szerint készül.

Dobostorta a Béla bácsi cukrászdájában, fotó: Mudra László

Ági azonban kifejezetten büszke rá, hogy az ő receptje másmilyen, hosszan kísérletezett vele, amíg megalkotta. Máshogyan készíti a tésztát is, nem hat, hanem tíz réteg piskótából, a krém pedig sokkal csokisabb, kevésbé vajas, és természetesen van benne egy kis gönci baracklekvár is. Az ára 700 Ft. 

Gerbeaud

A Gerbeaud Cukrászda egyébként is híres a hagyományos magyar süteményeiről, és nemrég elindították házhoz szállításukat is, amivel még több magyar vendéget szeretnének megnyerni maguknak. Ők maximálisan az eredeti recepthez ragaszkodnak: főzött vaníliás csokoládékrém és piskótarétegek, kemény karamelltető. Mindez már otthonra is megrendelhető, egy szelet torta 690 Ft. 

Fotó: Gerbeaud

Nándori Cukrászda

Nekem sajnos kiesik, így ritkán járok a Ráday utcában, pedig mindig igazán kellemes meglepetést okoz a Nándori Cukrászda. Olyan, mint egy jutalom az út végén. Náluk is keverednek az újító, könnyebb és a hagyományos, vajas sütemények, mint a dobos is. Hozzájuk akkor érdemes menni, ha kifejezetten a klasszikus változatra vágytok, mert azt igen jól készítik, és az ára is kedvező, 530 Ft. Néha ők is kísérleteznek újhullámos dobosverziókkal, de azt ki kell fogni. 

Auguszt

Nehezen maradhatna ki egy ilyen felsorolásból az Auguszt. Ők is ragaszkodnak a hagyományos recepthez, ami a dobostortát hungarikummá tette: hat réteg piskóta vajas-kakaós krémmel.

Az Auguszt klasszikus dobostortája

Az Augusztnál annyira komolyan veszik a dobostortát, hogy rendszeresen indítanak dobostorta-készítő workshopokat is. Szóval ha nemcsak ennétek, hanem készítenétek is, akkor azt is nagyon ajánljuk! Egy szelet dobostorta 750 Ft. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások