Hirdetés
Green Kitchen

A Parlament tövében nyitott rántott húsozót és pékséget Wolf András

Hirdetés

A Parlament tövében nyitott rántott húsozót és pékséget Wolf András

Hirdetés
Nagy visszhangot váltott ki pár évvel ezelőtt Wolf András, a Salon étterem séfje. Az addig kizárólag fine dining téren alkotó séf ugyanis a Westend aljában nyitott gyorséttermet Séf Asztala néven, melynek lényege a tökéletes rántott hús.
Hirdetés

Korábban már Bíró Lajos is nyitott rántott húsozót a Hold utcai piacon, plázában azonban nem nagyon volt szokás – és azóta sem az – rámenni a minőségi étkezésre. Wolf András akkor azt mondta: nagyon fontosnak tartja ezt a kezdeményezést, mert így a bevásárlóközpontban található többi, vállalhatatlan hely is kénytelen lesz egy kicsit fejlődni. 

Fotó: Polyák Attila

A húzás, úgy tűnik, bejött, a Séf Asztala azóta is hatalmas rajongótáborral működik. Olyannyira, hogy most terjeszkednek is: egészen friss a Kossuth téren épült vadonatúj irodaház aljában megnyílt egység, ami szintén Séf Asztala névre hallgat. Nagyon jól néz ki, remekül megtervezett, tágas, belső tér és hangulat jellemzi, másrészt ennél szebb kilátással bíró hely jelenleg nem nagyon van. Az ember leül ebédelni, és az ölébe omlik a Parlament kupolája.

Fotó: Polyák Attila

Sokszor leírtuk már ezt a mondatot, de ismét egy egészen különleges hely született, nemcsak kínálatában, hanem stílusában is. Az új Séf Asztala hiánypótló, mint Wolf András elmondta, egy magyar Pret a Manger-t akartak létrehozni. Aki járt már Londonban, bizonyára találkozott ezzel a hálózattal, mely főleg szendvicseiről és süteményeiről híres.

Fotó: Polyák Attila

Legfőbb újítás a Westendben található helyhez képest a saját pékség. A séf elmondta: a kenyér régi kattanása, mindig is magának sütötte a kenyeret az étteremben, de az új hely alagsorában végre megvalósulhatott egy saját pékműhely kialakítása is. Minden kenyér kovásszal készül, mindennap több fajtát is sütnek. Mivel a kenyeret többnyire a helyi lakosok veszik, azt hiszem, ezen jól le lehet mérni, mennyire fogadják be az ott élők a helyet.

Fotó: Polyák Attila

A saját kenyérből készített, sok fantáziával és kiváló alapanyagokból összerakott szendvicsek elég nagyot dobhatnak a reggeleken. Imádom, hogy a sajtos kiflit és a saját sütésű focacciájukat is megtöltik. Rengeteg kifinomult szendvicsvariáció létezik, mint a szarvasszalámis és a pastramis, de a retróba is beleállnak: májkrémes és párizsis zsemle is kapható. A szendvicsek ára 790 és 1390 Ft között mozog. A kenyereket nem kóstoltam, de azért egy diós búrkiflit gyorsan teszteltem, már csak azért is, mert búrkifliből én még életemben nem ettem jót. De most sikerült! 

Fotó: Polyák Attila

Minden szendvicshez termelői cuccokat használnak, és nagyon sok terméket csak számukra készítenek. Ilyen például a sonka, amit kifejezetten Wolf András útmutatásai szerint füstölnek, valamint többféle tejtermék is csak nekik készül. A legtöbb dolog meg is vásárolható: a tejtermékek, a lekvárok, mézek; a hely tehát egyféle csemegeboltként is működik.

Lencsefőzelék sült kolbásszal, fotó: Polyák Attila

Délben aztán előtérbe kerül az ebéd, aminek a rántott hús csak az egyik része, bár nyilván ez lesz a fő attrakció itt is. A húst sosem sózzák, és lisztbe sem teszik, csak tojás és panír kerül rá, ettől lesz puha és ropogós. Tetszik a helyben, hogy simán bevállalják a retró és a bisztrós kínálatot is, amit ráadásul két külön helyen készítenek. Ha valaki marad a retróvonalon, mint rántott hús, rántott sajt, sült kolbász az a vendégtérben gyorsan elkészül, ha azonban a bisztróétlapról választjuk, például, az egészben sült pisztrángot, csirkepörköltet vagy mangalica tarját azt a konyhán készítik, -ezeknek az ára is magasabb, 3-4 ezer forint. Wolf András nagyon büszke a húslevesre is, ami marhapofából készül házi tésztával. 

Fotó: Polyák Attila

Kritikáim is vannak azért, egyrészt a rendszer elég bonyolult. Aki már sokadszorra megy, az tudja, hogy van sima étlap meg bisztróétlap, de aki először érkezik, az valószínűleg hatalmas szemekkel fog pislogni. Márpedig mindig lesz, aki először érkezik, és mivel önkiszolgáló a rendszer, ez nem gyorsítja, inkább lassítja a sort. Mire kitalálja, hogy jó, akkor legyen rántott hús, még további választások elé állítják. Sertés legyen vagy csirke? De mell vagy comb? Szimpla vagy dupla? Vagy esetleg borjú bécsi legyen? Köretből is rengeteg létezik, ráadásul van olyan, ami saláta néven fut, de nem a saláták között szerepel. És gondolom, mindenkinek van valami extra kérése is.

Az ebédem: szimpla rántott karaj, fotó: Kalas Györgyi

Én húsz percet álltam sorba, ami nem kevés, viszont tény, hogy utána percek alatt elkészült a kajám. Szimpla rántott karajt kértem krumplisalátával, ami együtt 2100 Ft-ba került úgy, hogy inni nem is kértem. Az adag ráadásul nagy csalódás volt, a szimpla hús értelmezhetetlenül kicsi, a legtöbb helyen még a gyerekadag is nagyobb. Még féladagnak sem hívnám. Nem laktam jól, pedig előtte ugye benyomtam egy búrkiflit is, így érdemes dupla adagot vagy valami mást választani. Legközelebb persze okosabb leszek, de aki először érkezik, annak ez furcsa lehet. Az ízekkel azonban nem volt gond. 

Séf Asztala, 1055 Budapest, Kossuth tér 6.


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások