Hirdetés
Bespájzolva

A strandoló menedéke a Terasz: egy különleges hely Almádiban

Hirdetés

A strandoló menedéke a Terasz: egy különleges hely Almádiban

Hirdetés
Nem csak a Balatonnál, mindenhol ritka az olyan sokoldalú hely, mint a Terasz, pontosabban Terasz by Bálint, Balatonalmádiban. Strandbüfé, bisztró, kávézó és egyben az ételallergiások és tudatosan étkezők menedékhelye is. Szeptember végéig bármikor beeshetünk a Wesselényi strandra, egészen biztosan nem fogunk csalódni.
Hirdetés

Kocsis Bálint igazi balatoni arc, a tóparton nőtt fel, és nem is akart innen eltávolodni, pedig elég sok helyre hívták már főzni. Nemegyszer a fővárosba is. Tíz évig Balatonkenesén egy szálloda éttermét vezette, ami igazi nagyüzem volt, bele is betegedett. Betegsége döbbentette rá, hogy váltani kell, és muszáj a saját útját járnia.Öt éve, mióta súlyos betegségéből felépült, szeretett volna egy saját helyet nyitni, ez végül tavaly jött össze. Terasz nevű strandbisztróját a balatonalmádi strandon nyitotta meg, ezzel párhuzamosan folyamatosan keresi a helyet egy egész éves étteremnek is.

Az elmúlt években sok mindennel foglalkozott: elvégzett egy barista tanfolyamot, igazi szenvedélye lett a kávé, és elkezdett saját lekvárokat készíteni CSIKOS néven. Ez Kocsis Bálint legfőbb ismertetőjegye egyébként: szinte minden fogásba igyekszik belecsempészni valamilyen saját maga által készített lekvárt vagy chutney-t, ami érdekesebbé teszi az ételt. Én úgy nőttem fel, hogy mindig szilvabefőttet ettünk a rántott csirkecombhoz, így számomra ez otthonos ízvilág.

Mint mondja, első perctől kezdve természetes volt számára, hogy nem hagyományos büfét szeretne, hanem olyan helyet, ahol a vendégek egészséges és különleges, bisztró jellegű ételeket kapnak, de mindezt gyorsan. Nem szakadt el teljesen a büfé világától, ő is készít hamburgereket, sült kolbászt meg óriáspalacsintát is, de a hangsúly nem ezeken van.

Mivel dolgozott már strandbüfében, tudja, hogy a szűk keresztmetszet mindig az idő. Bálint azt vallja, hogy a balatoni strandbüfékben ötvözni kell a vidéki gasztronómiát egy gyorsétterem kényelmével. Hiszen a büfé műfaj nem a szakácsról, hanem a vendégről kell hogy szóljon. Az emberek egy büfében elvárják, hogy gyorsan jussanak ételhez a nyári szezon közepén is, ezért erre nagy hangsúlyt fektetett. Mindenki karórában dolgozik, és pár havonta konzultál egy gyorséttermi lánc vezetőjével is. A vendégek emellett mindig kapnak egy kis előre bekészített kóstolót, amíg várnak a rendelésre, hogy nyugodtan teljenek a várakozás percei. A tulajdonos ezt arra is felhasználja, hogy új alapanyagokat ismertessen meg a vendégekkel. Amikor én érkeztem, éppen gerslisalátát kínált.

Nem volt könnyű az indulás egy ilyen radikálisan más étlappal. Ahogy Kocsis Bálint fogalmaz, az első hónapok kissé döcögősen teltek. „Jártam körbe a strandon egy tálcával a kezemben, és kóstoltattam az embereket. Aztán lassan ideszoktak. Ma már nem ritkák az olyan esték, amikor asztalfoglalásunk is van, pedig egy strandbüfében ez nem gyakori eset.”A névegyezés nem véletlen, Kocsis Jenő, a balatonkenesei Pörc tulajdonosa Bálint unokatestvére, így a húst ő is ugyanarról a családi vágóhídról szerzi be. Saját, római köményes kolbászt készíttet, és a hamburgerhez való húspogácsát is onnan hozza. Ötféle hamburgert kérhetünk, a legnépszerűbb a Terasz burger, én is ezt kóstoltam. Ez camembert sajttal, sült almával és lilahagyma-lekvárral készül, ára 1990 Ft, és óriási adag. Van emellett retró, vega és harcsaburger is az étlapon.

A vegetáriánus ételekre Bálint nagy hangsúlyt fektet, hiszen betegsége után ő maga is volt egy ideig vega, amikor igyekezett minél közelebbről megismerkedni a különböző gabonákkal. Ez a szenvedély máig nem múlt el, nagyon sok gabonát használ az ételeiben, a vega burgerbe is egy speciális, általa készített gabonafasírt kerül. Emellett a mentás-gyömbéres kölessaláta is a gabonák nagyszerűségét hirdeti az étlapon.Hekket és lángost nem sütnek – bár van lángos az étlapon, viszont idén már úgy hívják, hogy “nem lángos”, mert sok volt belőle a félreértés. Ez inkább egyfajta óriáspalacsinta, a tésztát teljes kiőrlésű lisztből és lenmagpehelyből sütik, tejföllel töltik, feltekerik, és sajttal szórják meg. Hatalmas közönségkedvenc, és az ára is kedvező, 990 Ft.

Az én kedvencem azonban a grillezett kecskesajt volt: a friss, házi kecskesajt Óbudavárról érkezik egy helyi termelőtől, sült körte és friss saláta jár hozzá. Na és persze, mivel Kocsis Bálintnál vagyunk, narancsos-bazsalikomos chutney. Imádtam, ennek az ára ugyan magasabb, 2990 Ft, de a házi kecskesajt nem olcsó.Az állandó kínálatot a napi ajánlat egészíti ki a táblán, aznap éppen volt csilis bab és McMalac burger, és minden nap készítenek egy mindenmentes ételt is. De Bálint azt mondja, ha éppen olyan kedve van, akkor simán összeüt egy diós tésztát vagy tojásos galuskát, esetleg gulyást főz pontyból. Állítása szerint sok az agymenése, de a vendégek szeretik. A tulajdonos büszke arra, hogy a Teraszt nagyon megkedvelte a helyi közönség is. A strand felőli részen persze több a nyaraló, de mivel kívülről is van kiszolgálás, a kinti rész gyakran megtelik az almádi lakosokkal.A Teraszban az italkínálat is elég komoly: a házi szörpök helyi termelőktől, a csapolt sörök a Stari sörfőzdéből, a kávé pedig a Has Bean pörkölőből érkezik. Nem nagyon tudnék hirtelen sok strandbüfét felsorolni, ahol specialty kávét ihatunk. A végére kértem is egy Bikini kávékoktélt, ami tört jéggel és naranccsal készül, Kocsis Bálint kísérletezte ki egy baristaversenyre. A kávét nagyon komolyan veszik, amit én egy strandbüfénél mindig értékelek, mert kevés helyen lehet igazán jót inni.Amikor ideje engedi, főleg csütörtök esténként, programokat is szervez a büféhez, vendégeket hív, akikkel együtt főznek, beszélgetnek, majd a végén a közönséggel együtt mindent elfogyasztanak. Pár hete János testvér érkezett hozzá Bakonybélből a Szent Mauríciusz monostorból, de gyakran főz együtt hátrányos helyzetű gyerekekkel is. Érdemes tehát követni az oldalukon az eseményeket is. 

Fotók: Erdőháti Áron

Terasz, Wesselényi strand, Szent István sétány 6., Balatonalmádi

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások