Hirdetés
Green Kitchen

A vajas krémnek köszönheti sikerét a hungarikummá választott dobostorta

Hirdetés

A vajas krémnek köszönheti sikerét a hungarikummá választott dobostorta

Hirdetés
A dobostorta sokáig várt, hogy elnyerhesse ezt a címet, a magyar cukrász szakma már több évvel ezelőtt kezdeményezte a dobostorta hungarikummá nyilvánítását. Ez az első cukrászsütemény, ami hungarikum címet kapott.
Hirdetés

Hungarikum lett a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is. A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik, – adta hírül kedden az Agrárminisztérium. A dobostorta 2016-ban első lépésként – bekerült a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába.

Dobostorta a Szamosban, fotó: Szamos/Facebook

A dobostortát bőven megelőzte a hungarikum listán a bajai és a szegedi halászlé, a debreceni páros kolbász, a gyulai kolbász, a makói hagyma, a fröccs és a kürtős kalács. A dobostorta egyébként az első sütemény, ami felkerült a hungarikum listára. A hungarikum gyűjteményben jelenleg 71, jellegzetesen magyar dolog szerepel, ezeket itt tudjátok megnézni. 

Dobostorta az Augusztban, fotó: Auguszt/Facebook

Dobos C. József cukrászmester 1906-ban adta át a fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének az eredeti dobos torta receptjét. Mivel zavarták a silány utánzatok, azt akarta, hogy mindenki az eredeti receptet használja. A kitalálója nevét viselő dobostorta egy véletlen folytán született meg: a cukrász ugyanis véletlenül nem sót, hanem porcukrot öntött a vajba. Így született meg a vajas krém, ami azért volt nagy találmány, mert a korszak hűtőszekrény nélküli körülményei között sokkal tovább elállt, mint a főzött krém. Azért is újdonságnak számított, mert a kor cicomás tortáihoz képest meglehetősen egyszerű, visszafogott volt. 

Dobostorta a Gerbeuadban, fotó: Gerbeaud/Facebook

2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a híres torta összetételét és alakját: „kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja.” A dobostortát ma már az egész világon ismerik.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások