Hirdetés

Azonnal megteltek a Balaton-parti éttermek és büfék

Hirdetés

Azonnal megteltek a Balaton-parti éttermek és büfék

Hirdetés
Az első szabad hétvégén mentünk egy kört a Balaton körül, hogy megnézzük, hányan merészkednek be az újra megnyíló büfékbe. Azt tapasztaltuk, hogy mindenhol azonnal felpezsgett az élet, úgy tűnt, mindenki várta már, hogy ismét étteremben egyen.
Hirdetés

Több vendéglátóssal is beszélgettem a karantén alatt, sokan voltak bizonytalanok, és nem tudták, hogyan indul majd újra az élet a bezártság után. A nyitás meglehetősen gyorsan történt végül, Magyarországon elég hamar, már május elején megnyithattak a vidéki éttermek teraszai, és hétfőtől pedig a belső térben is szabadon lehet ücsörögni. (Vidéken legalábbis, a fővárosra ez még nem vonatkozik.)  Ez a gyorsaság valószínűleg még a vendéglátósokat is meglepte. 

A Zománc bisztrócska megnövelt terasszal készül a hétvégékre, fotó: Facebook

Pár hete még a júniusi nyitásban is kevesen reménykedtek, a strandnyitást pedig szinte teljesen kizártnak tartották. Sokan adtak hangot abbéli aggodalmuknak, hogy a vendégeknek nem lesz bátorsága és bizalma ismét beülni egy étterembe. Nos, az első igazán szabad balatoni hétvégén – amikor már a budapestiek is utazhattak vidéki házaikba – nem ez látszott. Igaz az időjárás is igen kedvező volt.

Sok vendéglátóssal beszéltünk, mindegyikük nagyon pozitívan nyilatkozott. Jónás György, a vászolyi Zománc Bisztrócska tulajdonosa azt mondta, sajnos több vendéget is el kellett küldeniük, hiszen nem volt már hely a teraszon, pedig megnövelt teraszmérettel készültek. Ők a karantén ideje alatt nem voltak nyitva, és nem álltak rá a kiszállításra sem. Úgy tűnik azonban, mégsem felejtették el őket, azonnal megtelt az étterem, foglalás nélkül esély sem volt leülni. A Zománcban idén nyárra is a tőlük megszokott, házias ételekkel készülnek, mint a tanyasi csirkepörkölt túrós csuszával, a rántott csirkecombfilé, vagy a épp burgundi marhanyak burgonyafánkkal.

A Kalóz strandbisztró Fövenyesen, fotó: Mudra László

Nemcsak a felvidéken, hanem a parton is megélénkült az élet. A balatonakarattyai strandon szinte már zavaró volt a tömeg. Két büfé tartott nyitva, amik előtt komoly sorban állás volt. Mint ahogy megtelt élettel a Balaton egyik legszebb strandja, a fövenyesi is. Az ottani Kalóz Strandbisztró szintén megnyitotta a kapuit. 

A Kalózban idén gyönyörű látványkonyha is lesz, fotó: Mudra László

Ők is konyhafelújítással és teraszbővítéssel készülnek a szezonra, és már az első, pénteki napra rengeteg foglalásuk volt. Golyán Nikoletta és férje, Nagy Attila 2003-ban vásárolták meg a Vén Kalóz nevű büfét a fövenyesi strandon, ami akkor még egy hagyományos lángossütő volt. Bár fogalmuk sem volt, mit akarnak csinálni, abban biztosak voltak, hogy lángost nem fognak sütni. Az első perctől kezdve az volt a terv, hogy szakítanak a lángos-hekk vonallal, és elmozdulnak a minőség felé, ami egy a Balaton-parti strandbüfénél akkoriban teljesen szokatlannak számított. 

A grillezett kecskesajt remek fogás, a balatonos tányért pedig egy keramikus tervezte nekik, fotó: Mudra László

Niki a Gasztroangyal műsor szerkesztőjeként dolgozott, így végigkövette a hazai gasztroforradalmat, illetve olyan tanácsadói akadtak a büfé étlapjának kialakításakor, mint Bíró Lajos. Így igen gyorsan a Balaton egyik legjobb stradbüféjévé váltak, és egy idő után azt is meg merték lépni, hogy a megszokott hekk helyett a magyar harcsát tették fel az étlapra. A harcsa&krumpli nevű ételükkel aztán az Év Strandétele díjat is megnyerték, és ezt a fogást azóta sem tudják levenni az étlapról. 

Balatoni Főleves, fotó: Mudra László

A siker azóta is töretlen, és a Kalóz most is az újító strandételeiről ismert. Kevés olyan strandbüfé van, ahol lehet enni például grillezett házi kecskesajtot friss salátával, márpedig a Kalózban én az első szabad balatoni hétvégén azt ettem (2590 Ft). És előtte megkóstoltam az étlap nagy újdonságát, a Balatoni “Főlevest” is (1790). Ez a pho és a hagyományos magyar húsleves keveréke egy kis májgombóccal, kacsa zúzával és marhapofával. Egészen isteni volt, mindenkinek ajánlom hogy legalább egyszer ezen a nyáron kóstolja meg! Jól esik utána a hideg túrógombóc házi lekvárral, – elég gyorsan eltűnt ez is (990 Ft).

A Taco Truck előtt zajlik az élet, fotó: Mudra László

Továbbautózva a 71-esen a szigligeti vár előtt gyakorlatilag piknikhangulatba botlottunk. A  mexikói streetfood-ételeket kínáló Taco Truck előtt nyugalmasan és vidám hangulatban üldögéltek az emberek – többségük biciklis. Senkin nem láttam nyomát aggodalomnak, vagy a bezártság keltette idegességnek. Nem úgy tűnt, mintha bárki félne étterembe járni – igaz, elég távol voltak egymástól az asztalok. Végre én is megnyugodtam, és bevállaltam a nyár első igazi, jóleső sörét. 

A Taco Truck kínálata fotó: Mudra László

A Taco Truck annyira pörgött, hogy Kovács Dániel, a hely tulajdonosa nem is nagyon ért rá velem beszélgetni. Mert hiába első hétvége, meg csak péntek, gyakorlatilag folyamatosan érkeztek  a rendelések. Így a beszéd helyett én is inkább a tesztelésre hagyatkoztam. Megkóstoltam a tacót és a burritót is – utóbbi a sok babbal és hússal nagyon bejött. A Taco Truck történetével pedig majd egy másik cikkben jövök.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások