Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok
Séta a Magasparton
Népszeű célpont Balatonakarattya, valószínűleg azért is, mert közel van Budapesthez. Itt tudtok egyet sétálni, hiszen innen gyönyörű a kilátás. Bár lent, a parton nincs vendéglátóhely, de a Magasparton egész évben nyitva van a The Rusty Coffee Box, ahol igazi újhullámos kávét ihatsz – igaz, elég magas árakon. A sorban állásra érdemes felkészülni, viszont tény, hogy hatalmas élmény a Balaton felett sétálgatva kávézni. Főleg mostanában, amikor be kell érnünk ennyi vendéglátós élménnyel.
Szintén Akarattyán ismét nyitva tart Nánásiék kisboltja. Ördög Nóra és férje, Nánási Pál helye az idei nyár legnagyobb durranása volt, írtunk is róla egy szép hosszú cikket. A rafinált ételeket szolgáltató MÁK már nem állomásozik ott, de kávét vagy forralt bort inni azért tudtok. Igaz, szigorúan csak kint, bent ugyanis a szabályok értelmében sajnos nem lehet tartózkodni.
Kalóz
Minden hétvégén nyitva van a Kalóz Strandbisztró Fövenyesen, ami az egyik legkedvesebb balatoni étterem. A fövenyesi a Balaton egyik legszebb strandja, érdemes megnézni! És ha már ott vagytok, töltekezhettek egy kicsit a klasszikus Kalóz-fogásokból is. A tulajdonosok a nyár legkedveltebb ételeiből válogattak, mint a forró Kalóz „főleves”, a harcsa&krumpli és különféle burgerek. Az étlap többi része hetente változik, mindig van vegán leves, vegán saláta, húsmentes ételek, illetve sült húsok, egytálételek, valamint egy desszert. Italokban elsősorban forralt bort, forró csokit, teákat, pálinkát kínálnak.
Irány Badacsony!
Minden hétvégén kinyit Badacsonyban a Hableány, ahol Laposa Olaszrizlingből készítik a forralt bort, jó sok fűszerrel. A teraszon a forralt bor mellett a konyha szendvicseket és a téli étlap ételeit főzi elvitelre, de pezsgővel is szolgálnak extra elviteles pezsgős poharakban. Pulled pork szendvics is készül. Badacsonyörsön január 9-től minden hétvégén nyitva van a Vánkos is. A bisztró elviteles süteményekkel, hamburgerrel, levessel, kávéval, forró csokival és forralt borral várja az arra sétálókat.
Füreden biztos jóllaktok
Balatonfüred hétvégén megtelik élettel, itt biztosan nem maradtok éhen. Nyitva van a Kredenc is, ahol Dobai András tulajdonos már tökélyre fejlesztette a kézműves pizzát, – aminek készítését Szicíliában tanulta. A Balaton egyik legjobb pizzája lett, pedig csak tavaly vágott bele a műfajba – a szuper pizzáról nyáron én is megemlékeztem. Dobai András azt mondja, bár nem tudnak kinyitni, mégis örül, mert a pizzára nagyon jók a visszajelzések, szeretik a vendégek, nagy az igény a kiszállításra. Olyannyira, hogy egész évben szeretné megtartani.
Készülnek az újraindulásra is persze, de csak akkor fognak kinyitni, ha már stabilan nyitva lehet tartani, mert nagyon nehéz egyik pillanatról a másikra kinyitni majd bezárni egy helyet. Most úgy számol, hogy március végétől fogadhatnak majd vendégeket, bár lehet, hogy egyelőre csak a teraszon.
Séta a déli parton
A déli parton ebben a bizonytalan helyzetben kevesen vállalják be, hogy kinyissanak, sokan pihennek, vagy felújításra használják ezt az időszakot. Nyitva van például Balatonbogláron a GianPiero’s étterem, ahol a teljes étlap kínálata mellett ebédmenüt is kérhettek kiszállításra. A sétákhoz pedig jól jöhet egy kis forró leves, forralt bor vagy éppen egy jó kis császármorzsa, ami szintén kapható.
Nyitva van továbbá a Kedvesem bisztró is Balatonlellén. Náluk is kaptok napi menüt, illetve hétvégére finom gourmet boxokat tudtok előrendelni. Ugyanez igaz a Vitorlás étteremre is (szitén Lelle), sőt náluk hétvégére is van lehetőség napi ebéd rendelésére.
Balcsi falatozó
Ha nemcsak forró italra vágytok, hanem ennétek is, akkor elvitelre vagy házhoz szállításra nagyon ajánlom a Balcsi falatozót Zamárdiban, ami egészen új hely! Nyáron már lelkendeztem nektek a Tölgyfa vendéglőről, ami ár-érték arány tekintetében igen gyorsan az egyik első számú balatoni étteremmé lépett elő nálam.
Koncz Péter és menyasszonya, Végh Barbara szuper példája annak, hogyan lehet a balatoni vendéglátást szívvel-lélekkel csinálni. Tavaly vették meg a 30 éve működő, meglehetősen retró jegyeket viselő Tölgyfa éttermet (hivatalos nevén étterem és pub), majd felújították, és csináltak belőle egy csodás helyet, ahol mindenki megtalálja a számítását, érkezzen haverokkal, biciklivel vagy nagy családdal.
A Tölgyfa azonban nem nagyon téliesíthető, így Péterék nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint hogy télre nyitnak egy új helyet: ez lett a Balcsi falatozó. Ez nagy vállalás ebben az időszakban! Számukra fontos a vendéglátás, valamint az is, hogy meg tudják tartani az alkalmazottakat, ezért született meg a Balcsi.
Természetesen helyben itt sem lehet fogyasztani, a Balcsi egyelőre csak elvitelre van nyitva, illetve kiszállítást is kérhettek. Cserébe viszont az étlap kifejezetten széles! Elég erősek a házias vonalban, így sok klasszikust megtaláltok a választékban, de a távol-keleti tésztától és a fish and chipstől sem riadnak vissza, amit egyébként süllőpofából készítenek. Gondoltak a gyerekekre is, így gyerekmenüt is rendelhettek tőlük.