Hirdetés
Green Kitchen

Bemutatjuk a Balaton legkisebb borászatát, ahol csak natúrborok készülnek

Hirdetés

Bemutatjuk a Balaton legkisebb borászatát, ahol csak natúrborok készülnek

Hirdetés
Viszonylag sokat utazgatok a Balaton körül, de mindig rádöbbenek, hogy milyen sok hely van, aminek a létezéséről nem is tudtam. Ilyen a Barnag nevű falucska is Nagyvázsony és Balatonszőlős között a Pécselyi-medencében, ahol most voltam életemben először. Itt található ugyanis a Balaton-felvidék egyik legkisebb, de egyre népszerűbb pincészete, a poénnak indult Grand vin de Barnag néven. 
Hirdetés

A Grand vin de Barnag pincészet annyira új, hogy a 2017-es évjáratuk volt az első, és a tavalyi, 2018-asból is csak 2200 palack készült. Amivel azonnal be is robbantak a boros köztudatba. Boraik legnagyobb vonzereje nem csak az, hogy egészen új pincészetről van szó, hanem hogy a Magyarországon még igen gyerekcipőben járó natúrborok világát képviselik.

Összesen háromféle bor készült, fotó: Kalas Györgyi

Szilágyi Bence, az egyik tulajdonos, hobbiborász édesapja révén már gyerekként  belecsöppent a szőlő és a szüret világába, ő azonban már profiban nyomja. Elvégezte a szőlész-borász szakot, de mindig is a natúrborok érdekelték. Utazásai is ilyen pincék látogatására irányulnak évek óta. És biztos volt benne, hogy ha egyszer saját bora lesz, akkor ő is natúr irányba megy.

Tavaly háromféle bort készítettek: egy rozét (Fieldblend), egy Zweigelt vöröset (Schmutzig)  és egy fehér olaszrizlinget (Vadon). Mindegyik bornak saját története van, ami teljesen áthatja a borozás élményét is. Natúrbort inni nem csak azért jó tehát, mert természetes, és vegyszermentes szőlőből készül, hanem mert közben egy teljesen új világ tárul fel az ember előtt.

A tulajdonos, Szilágyi Bence, fotó: Kalas Györgyi

Itthon még viszonylag keveset tudunk erről a műfajról, hiszen még a minőségi borokkal is csak nem olyan régen kezdtünk ismerkedni. Bár a natúrbor egyik alapja az organikus művelés, Bence szerint legalább ugyanolyan fontos, hogy mi történik utána a pincében. A művelés során a szőlőt nem érheti felszívódó vegyszer, és a borkészítés folyamatába is a lehető legkisebb mértékben avatkoznak be. 

A natúr borok a kénen kívül semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak, de vannak akik a ként is teljesen elhagyják. “Nem adunk a borhoz sem cukrot, sem savakat, sem élesztőt, nem használunk enzimeket, nem szűrjük, nem derítjük a bort” – sorolja Bence a Grand vin de Barnag jellemzőit. Mint mondja, a pincében az erjedés magától is elindul, hiszen az ehhez szükséges élesztők jelen vannak a levegőben, a pincében, a szőlő héján is. Csak a natúr boroknál mindez spontán módon, nem irányítottan történik. Ezért hívják ezt spontán erjedésnek. 

A Szilágyi család háza Barnagon, fotó: Kalas Györgyi

A hozzáadott élesztővel sokkal jobban lehet irányítani egy bor karakterét, Bence viszont pont ezt nem szeretné. “Ha hozzáadok a borhoz egy már kitenyésztett élesztőtörzset, az szerintem elviszi a bor karakterét mesterséges irányba, és kevésbé lesz termőhely azonos. Ez a tipusú borkészítés  sokkal kiszámíthatatlanabb, izgalmasabb történet és inkább az improvizációról szól, aminek persze több a rizikója is. A hagyományos, irányított módszerrel is nagyon jó borok születnek, de számomra unalmas lenne egy jól bevált recept szerint bort készíteni. Nem mondjuk, hogy ezek a borok jobbak, csak nekünk egyszerűen jobban tetszenek”

Szilágyi Bence szerint a natúrbor kicsit olyan, mint az újhullámos kávé. Az alapanyagot, azaz a kévébabot sokáig elnyomták a pörköléssel, és a kávé íze már inkább ezt az égetett aromát adja vissza. Míg a világos pörkölésű kávé közelebb áll az eredeti terméshez, érződik rajta a zöld kávé íze, és a natúrborokkal is hasonló a helyzet. Ezek a borok valószínűleg közelebb állnak az alapanyaghoz, nem az élesztő, a hordó és egyéb külső behatások irányítják a bor ízét.

A rozé, fotó: Kalas Györgyi

Bencének fejben már volt elképzelése arról, hogy milyen borokat szeretne készíteni, és úgy érzi, nagyjából sikerült is ezt véghez vinni. A legtöbben a Fieldblend nevű rozé borukra figyeltek fel, ezt sokan dicsérték a Gourmet fesztiválon is. Nagyon különleges bor, nekem is bejött, inkább egyféle átmenet a vörös és a rozé között. Összesen 839 palack készült belőle. 

Következőnek a Schmutzig nevű vörösbort kóstoltam. Mivel ebben sok a visszamaradt seprő, ezért is kapta a schmutzig (piszkos) nevet. A natúrborokról tudni kell, hogy nem annyira átlátszóak, kissé opálosak, ködösek, hiszen nincsenek szűrve. Ez nem hiba tehát, hanem éppen annak a jele, hogy natúrborról van szó. Bence ismét hangsúlyozza, hogy a szűréssel sincs semmi baj, csak úgy érzi, azzal is elveszünk a borból valamit. Ő inkább bevallálja, hogy nem annyira tiszták és átlátszóak a borai. A Schmutziggal az volt a céljuk, hogy egy kifejezetten könnyű vörösbort készítsenek. 11,5 %-os alkohol tartalmával egy könnyen iható, kellemes bor, kissé hűtve ajánlják. 

A borokat a család kertjében lehet kóstolni, fotó: Kalas Györgyi

“Ez a vörösbor úgy készült, hogy bogyózás után rövid ideig, 9 napig áztattuk héjon, majd bekerült egy hordóba, és csak 9 hónap múlva a palackozásnál, került ki onnan. A natúrbor készítésének egyik fontos eleme, hogy minél kevesebbet mozgassuk a bort. Minél többet vándorol ugyanis a bor a tartályok között, annál több oxidációnak van kitéve, és annál több ként kell hozzá adni” – mondja Bence. A Schmutzig ugyanakkor csak egyszer, a palackozásnál volt kénezve. 

Az én kedvencem a három közül egyértelműen a Vadon névre hallgató fehér bor lett. Valószínűleg azért is, mert egészen egyedülálló története van. Aki meg akarja kóstolni, nagyon sietnie kell, mert összesen 159 palack készült belőle. Bence és barátai Mindszentkálla felett találtak egy fél hektáros szőlőültetvényt, amihez már 10 éve nem nyúlt senki. Se metszve, se permetezve, se művelve nem volt, mégis egészséges szőlő termett rajta,igaz, nagyon kis szemű. Először ők sem gondolták volna, hogy ebből bor lesz, végül azonban egy fantasztikus olaszrizling született. Ez a szőlőterület azóta már nincs meg, kivágták és újra telepítették, így ez a bor valóban egyedi és megismételhetetlen. 

A családi pince, fotó: Kalas Györgyi

Ez amúgy a legtöbb natúrborra igaz, az idei évjárat tehát egészen más lesz majd a Grand vin de Barnagnál is, mint az előző. Jó hír, hogy idén már kicsit több bor készül majd, mint tavaly, de ahogy Bence fogalmaz, csak kényelmesen haladnak, nem akarják túlvállani magukat. Van egy új területük is, Balatonfüred mellett, és készül az első pezsgőjük is: egy  palackos erjesztésű kékfrankos rozé, amivel itthon még nem találkoztak. A Grand vin de Barnag borokat egyelőre csak előre bejelentkezés után tudjuk kóstolni a Szilágyi család udvarán, vagy Bencéék kedvenc éttermeiben Budapesten. Érdemes egyébként ellátogatni hozzájuk, gyönyörű a kert, amiben egy kis vendégházat is üzemeltetnek. A saját házuk, amiben laknak, több mint 250 éves.

A szőlőműveléshez használt családi traktor, fotó: Kalas Györgyi

Ha kicsit behatóbban is ismerkednétek az organikus borokkal, erre is lesz lehetőség a Káli-medence egyik legszebb helyszínén, a Pegazusban, augusztus 10-én. A Mitiszol csapata szervezett ide egy kóstolóval egybekötött bulit, ahol kötetlenül, lazán kóstolhatunk és ismerkedhetünk természetes/natúr borokkal és borászokkal az ország és Európa számos pontjáról, – köztük a Grand vin de Barnaggal is. A természetes borok mellé helyi alapanyagokból ételek is készülnek.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások