Hirdetés
Green Kitchen

Buda nagyon él: berobbant a Széll Kálmán térre a Dobrumba testvére, a Pingrumba

Hirdetés

Buda nagyon él: berobbant a Széll Kálmán térre a Dobrumba testvére, a Pingrumba

Hirdetés
Az utóbbi hónapokban Buda nagyon elkezdett élni, ennek egyik bizonyítéka a Dobrumba testvére, a Pingrumba is, ami alig pár hete nyitott meg a Széll Kálmán téren, de már most látható, hogy a budaiak egyik törzshelye lesz. A Pingrumbában Marokkótól Indiáig kalandozhatunk a nagyon sokféle fogást tartalmazó étlapon.
Hirdetés

Aki követi a fővárosi gasztroéletet, az tudja, hogy a Dobrumba rakétaként robbant be három éve a pesti oldalra, és hirtelen annyira népszerű lett, hogy hetekre előre kellett asztalt foglalni. Most azonban már nem kell félni, hogy nem jutunk be egy jó kis mezzevacsorára, hiszen megérkezett Budára is a Dobrumba testvére, a Pingrumba! Mégpedig azért Ping, mert a Ping nevű, volt kínai étterem helyén nyílt a Széll Kálmán téren.

Az új étterem belülről, fotó: Mudra László

Nem kínai, hanem isztán

Mielőtt azonban azt gondolnátok, hogy itt kínai kajákat is kóstolhattok, gyorsan leszögezem: gyakorlatilag minden van, csak kínai nem. Míg a Dobrumba Atlasztól Ararátig, az új egység Kairótól Kalkuttáig kalauzol minket az ízek birodalmába. Míg a Dobrumba a biztosabb, már befutott közel-keleti vonalra ment rá, a Pingrumba igazi szerelemgyerek. Az egész étlap a tulajdonosi kör utazási élményeiből állt össze – a hat tulajdonos mindegyikének van saját kedvenc országa és régiója, amit szeretett volna bemutatni.

A tulajdonosok, fotó: Mudra László

„A Pingrumbával elhagytuk Európát, és egyértelműen keleti fordulatot vettünk, amiben a Kaukázus és az isztánok érvényesülnek. Kiemelt szerepet kapott India, Grúzia és Örményország is” – meséli az egyik tulajdonos, az egyébként grafikus végzettségű Laki Eszter.

Különösen szeretném kiemelni Indiát, ami egy kontinensnyi ország, rengeteg különleges ízzel és étellel. És szerintem igazán szuper, hogy a Pingrumbában most ennek az országnak egészen ismeretlen rétegeit is felfedezhetitek az unalomig ismert (bár általam rajongásig szeretett) itthon megszokott indiai éttermes kaják mellett. 

Fotó: Mudra László

Az új nappalid

A Pingrumbában, csakúgy, mint a Dobrumbában, a főszerep a fűszereké és a színeké. Ez már a belső tereken is látszik: a nagy terem falára festett szuper grafika az egyik tulajdonos, Laki Eszti műve. A fűben lopakodó tigris is Indiára utal. Az utca felé eső terem gyönyörű színes, fényes és tágas, a színes szőnyegek pedig gyakorlatilag nappalit varázsolnak belőle. Hátrafelé pedig, a belső udvarból egy zöld kert lett, nyitható tetővel, ami által télen is használható lesz. Engem az egész tér nagyon lenyűgözött, de mivel nem építészeti magazin vagyunk, ugrok is tovább az ételekre.

A belső kert teteje nyitható, fotó: Mudra László

Amelyeknek igen jellegzetes ízt egy speciális faszenes grill ad. Vannak persze az étlapon átfedések a Dobrumbával, de sok, ott is megtalálható étel itt autentikusabban tud elkészülni a grillnek köszönhetően. A konyha egyébként jóval nagyobb, a látványkonyhában pedig követhetitek, hogyan készülnek az ételek. A séf Sándor Gyula, aki folyamatosan kísérletezik a fogásokkal, még nyitás után is tökéletesíti az ízeket. 

Fotó: Mudra László

Régóta tervben volt már a budai nyitás, hiszen a tulajdonosok is itt élnek, és szerettek volna a budaiaknak adni valamit. Igazi családi helynek szánják a Pingrumbát, erre utal a nagy gyereksarok is, ami folyamatosan használatban van. Laki Eszter elmondta, hogy egyik kedvenc országa India, ráadásul, mióta egyszer együtt dolgozott egy fantasztikus indiai íróval egy szakácskönyvön, szerelmes lett az indiai gasztronómiába. Több alkalommal is járt Indiában, és a Pingrumbában is felhasználja ezeket a recepteket.

Ha csak egyet kóstolsz

Hülyeség azzal a dumával jönni, hogy ha csak egy ételt ajánlhatnék, akkor mi lenne az, de a Pingrumbában tényleg van olyan étel, amit vétek kihagyni. És ez szerintem a hummus kawarma, ami egy bárányragus hummusz, és annyira zseniális, hogy azóta már több emberrel kötelezően megkóstoltattam, és mindenki ugyanúgy odavolt érte. És hozzátenném, hogy én nem is szeretem a bárányt. Eddig legalábbis azt hittem. 

Hummus kawarma, fotó: Mudra László

A másik kötelező vagy legalábbis erősen ajánlott darab a thali tál, ami egy indiai ízelítő, rajta nyolcféle kevésbé ismert indiai fogással. Kezdjük a rasam levessel, ami egy erősen fűszeres, csodás paradicsomleves, aztán jön egy kis dahl, ami egy indiai lencseétel (szintén nagy kedvencem), majd a báránycurry. Ez is bejött, főleg, hogy éppen pár perccel azelőtt megszerettem a bárányt, ugye.

Indiai thali tál, fotó: Mudra László

A pakorát (indiai sült zöldség) mindig is bírtam, és jólesik hozzá a semlegesebb ízű, joghurtos uborkasaláta. A sok fűszer után meg kell néha pihenni. Van még a tálon egy paneer tikka nyárs (faszénen sült indiai sajt szilvachutney-val) is. Ezek ára így együttesen 4500 Ft, egy ember garantáltan, de szerintem még kettő is viszonylag jóllakik vele. 

Ajánlott még a faszén miatt a padlizsánkrém (mutabal, 1200 Ft), nagyon bírtam a muhammarát (1200 Ft), igazi különlegesség az üzbég savanyított tojás (850 Ft). Persze ez egy olyan műfaj, amit nem biztos, hogy mindenki bír. A Pingrumbában szerintem sok étel jóval bevállalósabb és erősebben fűszerezett, mint a pesti oldalon. Akinek azonban ez túl sok, annak is van miből választani: a paneer tikka és a kecskesajt fügével például jóval lájtosabb fogások (1500 és 1200 Ft).

Fotó: Mudra László

Shakshuka és shemkapor

Főételek közül a visszafogottabb verziót képviseli a mahi shekampor, ami egy iráni halétel: faszénen sült hal (jelen esetben durbincs) zöldfűszerekkel és dióval töltve, édeskömény-salátával – ennek az ára is borsosabb, 3800 Ft. Kipróbáltam még a shakshukát (izraeli lecsó), ami szintén a visszafogott műfajt képviseli, és nekem hatalmas kedvencem. Ez kivételesen itt nem annyira jött be, a paprika kissé kemény volt és túl nagy.

Iráni hal, fotó: Mudra László

Italfronton sem fogtok csalódni: elengedhetetlen természetesen a mangó lassi, nagyon sokféle fűszeres limonádé, illetve igazi különlegesség a nitro kávé.

Nitro kávé, fotó: Mudra László

A 24 órán keresztül áztatott, kardamonnal és szerecsendióval fűszerezett hideg kávét egy szifonból nyomják ki, aminek köszönhetően szuperhabos lesz. Ez nekem őrülten bejött, bár én már egy ideje eleve rajongok a hideg kávéért. A Pingrumba este 11-ig van nyitva, így nemcsak eszegetős, de erősen iszogatós hely is lesz. 

Pingrumba, 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 6.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások