Hirdetés

Budára érkezett a Balaton egyik legjobb fagyija

Hirdetés

Budára érkezett a Balaton egyik legjobb fagyija

Hirdetés
Aki mászkál néha a Káli-medencében, annak biztosan ismerős a Kő fagyi?, hiszen nagyon hamar sokak kedvenc fagyizója lett a környéken. Amellett, hogy csodás a fagylalt, a sztorijuk is nagyon kedves: Biszku Ferenc feleségével és két gyermekével költözött Mindszentkállára 45 évesen. Csakhamar már a fagyikészítést tanulta egy olasz mestertől, majd a pult mögött találta magát, és fagyit gombócozott.
Hirdetés

A fagylaltot teljes egészében maguk készítik a helyi idénygyümölcsökből és a környékbeli gazdáktól vásárolt házi tejből. Nem csoda, hogy nagyon sokan beleszerettek a helybe, köztük Bálint Áron és Garai Dániel is, akik elhatározták, a fővárosba is elhozzák ezt a remek fagyit.

Fotó. Mudra László
A budai nyitás adta magát, hiszen a Kő fagyi? törzsvendégeinek egy része is ide kötődik. A fagyizó végül a Kell Fagylalt? nevet kapta, erősen utalva az eredetire, de jelezve, hogy ez egy nem egy franchise rendszerben működő üzlet (mint például a Fragola). Ez Áron és Dani saját helye, akik másfél éve hagyták maguk mögött a multis létet, és mindenképpen valamilyen gasztrós irányba szerettek volna mozdulni. 
A két tulajdonos, Bálint Áron és Garai Dániel, fotó: Mudra László

A Káli-medence hangulatát persze nem tudják idevarázsolni, de úgy tűnik, a fagyikat igen – legalábbis minden, amit kóstoltunk, tökéletes volt. A két tulajdonos megegyezett Biszku Ferenccel, hogy kizárólag az ő receptjeit használják, de mégis egy önálló üzletet visznek. A kialakítás és a stílus is teljesen különbözik. Egy apró pincehelyiségről van egyébként szó, a dizájn nekem bejött: kedves tapéta, egy pult, néhány ülőhely. Szeretnének az utcafrontra koncentrálni, de mivel pont két hete nyitottak, még csak egy asztal van kint, de terveznek egy apró teraszt is. 

Fotó: Mudra László

Minden íz kapható, ami a Kő fagyi?-ban is – azaz összesen negyven. Persze nem egyszerre, és mindent szigorúan úgy készítenek, ahogy Feri előírta. Tőle hozzák az alapanyagokat is, és mindenben követik a receptjeit. A választékban is hozzájuk igazodnak: a Kő fagyi?-ban például múlt héten készült először fahéjfagylalt, és azonnal bekerült a kínálatba Budapesten is. A későbbiekben azonban szeretnének bővülni süteményekkel, egyéb desszertekkel, az pedig már nem az azonosság jegyében zajlik majd. Áron és Dani azt mondja, ők a Káli-medencében a pisztáciafagyiba szerettek bele, ami szerintük az ország három legjobb pisztáciafagyijja közé tartozik. Tényleg nagyon különleges, se nem édes, se nem sós, jó tömény, és tökéletes zöldpisztácia-íze van. És a Kell Fagylalt?-ban is hozzák pontosan ugyanezt.

Fotó: Mudra László

Aki nem tudja elképzelni, hogyan lehet egy fagyi radikálisan jobb az átlagosnál, annak mindenképpen ajánlom, hogy keresse fel a Kell Fagylalt?-ot (vagy ha éppen Mindszentkállán jár, akkor a Kő fagyi?, mert egészen biztosan érezni fogja a különbséget. 

Fotó: Mudra László

A legszembetűnőbb dolog például, hogy a gyümölcsfagyik – amellett, hogy valódi gyümölcsöt tartalmaznak –, olyan krémesek, mintha tejszínnel készültek volna, pedig egyáltalán nincs bennük tej. Én mindenkinek ajánlom, hogy hajtson rá a mangófagyira, mert eszméletlen finom. A másik, ami nálam mindent vitt, az őszibarack. Amikor ott voltam, éppen akkor érkezett friss füge a Káli-medencéből, így a fügefagyit nem tudtam megkóstolni, de alig várom. Ettem viszont helyette kávét, ami zseniális – csak felnőtteknek ajánlott, mert tényleg valódi arabica kávéval készül, tehát van benne koffein rendesen –, és csodás volt a vanília és a mogyoró is.

Fotó: Mudra László

A Kell Fagylalt?-ban egyelőre csak fagyi, kávé és szörp van – Bálint Áron ugyanis 2013 óta készít kézműves szörpöket Spájz néven Keszthelyen, családi vállalkozásban. Egy gombóc fagyi ára 350 Ft – kivéve a pisztácia, ami 550, mivel abban rengeteg szicíliai pisztácia van. 

Kell Fagylalt?, 1122 Budapest, Maros utca 17. 

[wpgmza id=”2″ marker=”191″ zoom=”18″]
Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások