Hirdetés
Bespájzolva

Először kapta meg magyar pizza a hivatalos nápolyi minősítést

Hirdetés

Először kapta meg magyar pizza a hivatalos nápolyi minősítést

Hirdetés
Az IGEN az első pizzéria Magyarországon, ami megkapta az Associazione Verace Pizza Napoletana minősítést, ami azt jelenti, hogy a szövetség által elismert és ellenőrzött leghagyományosabb módon és alapanyagokból készítik a pizzákat. Az IGEN a 791. ilyen pizzéria a világon.
Hirdetés

A nápolyi pizzakészítés tavaly felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is. Az olasz kormány is úgy gondolja, hogy a pizzasütés központi eleme a nápolyi és az olasz identitásnak, ezért is kezdeményezték a védelmét. A minősítéshez nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni. 

Vidó Nóri az IGEN-ben. Fotó: Hartyányi Norbert

Vidó Nóri, az IGEN pizzéria tulajdonosa elmondta, a minősítést ők kérelmezték. “Ez egy több fordulós vizsgálat volt, és miután az online jelentkezésen átmentünk, személyesen jöttek ki ellenőrizni minden részletet. Ez nem olyan, mint a Michelin, hogy titokban mennek tesztelni, hanem az olasz bizottság vizsgál meg minden részletet, az elejétől a végig. Hogyan készül a  tészta, milyen a víz, a liszt, a bucizás és a sütés. 

Fotó: Hartyányi Norbert

Az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) arra jött létre, hogy az igazi nápolyi pizza hagyományait védje, és aki átmegy ezen a szűrőn, az elmondhatja magáról, hogy pont azt a hagyományos pizzát csinálja, amit a legnagyobb mesterek pontokba szedtek. És mióta a nápolyi pizza UNESCO-védett, ez különösen nagy szó” – mondta Nóri. Hozzátette, számára mindig is a nápolyi pizza volt az etalon, mindig a hagyományos recepthez tartották magukat, és szerettek volna ehhez a közösséghez tartozni. Ha utazik, ő is az AVPN minősítés alapján keresi a pizzériákat, mert az biztos támpontot ad.

Az IGEN pizzájáról egyébként mi is írtunk, a hely először a Madách téren működött, majd tavaly átköltözött Budára. A tulajdonos a kezdetektől csak olasz alapanyagokat használ a pizzához. A cikket itt tudjátok elolvasni.

Mi számít eredeti nápolyi pizzának?

A nápolyi pizza feltételeit egy több mint tíz oldalas dokumentum rögzíti. A tészta nullás, vagy dupla nullás, nagyon finom liszt, természetes élesztő, víz és tengeri só. Még a víznek is a nápolyi csapvízhez kell hasonlítani, ez Budapesten azt jelenti, hogy a vizet lágyítani kell. Pontosan húsz percig kell dagasztani, természetesen kézzel, vagy egy nagyon lassú gépi mixer bizonyos helyeken megengedett. A feltéthez használt alapanyagok is szigorúan szabályozva vannak. 

Fotó: Hartyányi Norbert

A sütéshez tipikus fatüzelésű nápolyi kemencét használnak, amit akár 480 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza 60-90 másodperc alatt megsül. Sütés után a széle maximum 2 centiméter magas, a közepe viszont fél centiméternél kisebb kell, hogy legyen.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások