Hirdetés

Ma elérjük a 4 millió beoltottat - itt vannak az új szabályok

Tonhalfasírt

Sokkkkkkkkal egészségesebb, mint a sertéshússal készült változat és bármibe belepakolhatjátok!
Hirdetés

Ma elérjük a 4 millió beoltottat - itt vannak az új szabályok

Hirdetés
A kormány bejelentésének értelmében 4 millió beoltott után megnyithatnak az éttermek belső terei is, számos egyéb intézménnyel együtt. A kérdés csak az volt, hogy mikor érjük el a 4 millió főt. Nos, már erre is megvan a válasz, éppen ma, így május 1-jétől minden étterem megnyithat, ha kedve tartja.
Hirdetés

A magyar miniszterelnök ma reggeli bejelentése szerint holnaptól minden étterem belső tere is látogatható, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. 

Jön a nagy étteremnyitás

Nemcsak az éttermek nyitnak egyébként, hanem a mozik, a színházak, az állatkertek, a cirkuszok, a könyvtárak és a sportközpontok is. 

A teraszok már múlt héten – 3,5 millió beoltott után – megnyitottak, és többnyire tele is voltak. Ez az intézkedés azonban leginkább a szórakozóhelyeket érintette, hiszen kevés olyan étterem van, amelyik fent tudja tartani magát pusztán a terasz működéséből, és sok olyan is, amelyiknek egyáltalán nincs terasza. Így várható volt, hogy hamarosan megnyithatnak teljes egészében. Az éttermek belső tereit azonban csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják majd, ők azonban maszk nélkül. Sőt, magukkal vihetik a kiskorú gyerekeket is, megkötés nélkül. 

Nehéz lesz ellenőrizni a védettséget

A legnagyobb gondot a vendéglátóknak az okozza, hogyan ellenőrizzék a védettségi igazolványt – ez egyébként nem csak a vendéglátásban okoz gondot. A színházaknak is nagy dilemma például, hiszen egy jegyszedő elkérheti ugyan a védettségi igazolványt, de nem kérheti el a személyit. Éppen ezért a csütörtöki Kormányinfón bejelentették, hogy a hamis védettségi igazolvány felmutatása a közokirat-hamisítás minősített esete lesz, ennek érdekében tehát törvényt is szigorítanak. 

Az üzemeltető felelősségét is szigorúan szabályozzák, azaz aki a védettségi igazolást nem kéri számon, azonnali és súlyos pénzbírságra számíthat, ez 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet, legsúlyosabb esetben pedig egyéves bezárás jöhet.

A múlt hétvégi terasznyitás sok helyen tömegjelenetekbe fulladt, sokan attól félnek, hogy a járvány a nyitástól ismét meglódul. A belső terekben egyelőre csak oltottak tartózkodhatnak, így talán ez kevésbé jelent veszélyt. Valószínűleg kevesebben lesznek majd egy légtérben, ráadásul ahogy jön a jó idő, mindenki inkább kintre ül majd. Sokan kritikaként említik, hogy a védettségi igazolványokat már az első oltás után kipostázzák. Így az is mehet majd étterembe, aki még nem kapta meg a második oltást, és nem védett teljesen a betegségtől. 

étteremnyitás
Fotó: Unsplash

A másik hatalmas probléma az étteremnyitásnál a munkaerő, ami jelenleg nagyon nehezen elérhető a vendéglátásban. Ezen a területen ugyanis az elmúlt egy évben annyira bizonytalan volt a helyzet, hogy sokan teljesen otthagyták a szakmát. Sok étterem hiába szeretne megnyitni, nem talál alkalmazottat. Ez különösen a Balatonnál nagy probléma, hiszen a szezonális munkaerő szinte teljesen megszűnt. Probléma ez persze nekünk vendégeknek is, hiszen a munkabérek mellett az alapanyagok ára is jócskán emelkedik, így valószínűleg drágább lesz étterembe járni, mint tavaly.

Hatalmas szükség volt az étteremnyitásra

A vendéglátó szektort viselte meg legjobban az elmúlt időszak, az éttermek öt hónapja nem fogadhatnak vendégeket, ezért az étteremnyitásra nagy szükség volt. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa elmondta, hogy a nyitás bejelentése után egy óra alatt több száz foglalásuk érkezett. Nagyon várják a nyitást a Rosensteinnél is, hiszen nekik még teraszuk sincs. Azt mondják, most már hivatalos, hogy szombaton nyitnak!

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások