Hirdetés

Ezek az idei év legjobb balatoni strandételei!

Hirdetés

Ezek az idei év legjobb balatoni strandételei!

Hirdetés
Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Év Strandétele versenyt, amire bármilyen balatoni büfé jelentkezhet, ha megfelel a szabályzatban előírt kritériumoknak. A verseny legfőbb célja, hogy megújítsa a balatoni büfék kínálatát, és több étel készüljön egészséges, helyi alapanyagokból. Idén is volt szerencsém az összes ételt végigkóstolni, és be is számolok nektek a versenyről.
Hirdetés

A versenyt a balatoni vendéglátósokat tömörítő Balatoni Kör hirdeti meg minden évben, a szervezést és az előválogatást pedig a We Love Balaton munkatársai végzik. Ezek után a döntőben maradt büféket végigjárja a zsűri: Bezerics Dániel, Nagy-Golyán Nikoletta és Kardos Gábor a Balatoni Körtől, Molnár Zoltán a We Love Balatontól, Sümegi Noémi a Magyar Konyhától, Wolf András séf, valamint nagy örömömre meghívtak engem is. 

Ötödik éve járom végig minden nyáron a zsűrivel a balatoni büféket, és bár egyre javuló tendencia figyelhető meg az ételek minőségében, az idei év egy kicsit csalódás volt. Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy átestünk egy kicsit a ló túloldalára. Ami egyébként valahol jó dolog is, hiszen jó látni, hogy a balatoni vendéglátóhelyek már ilyen komoly konyhát visznek. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy strandételverseny, nem nevezhet tehát olyan hely, ami nem a strandon van, hiszen a cél az, hogy strandolás közben tudjunk minőségi ételeket fogyasztani.

Egyszerű, kreatív és nyárias legyen

A kiírásban szerepel továbbá, hogy a nevezett étel legyen egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön. Emellett legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészíthető és elvitelre is alkalmas. 

Nagy öröm, hogy egyre többen figyelnek arra, hogy az étel valóban egészséges legyen és helyi alapanyagokból álljon, viszont kreativitásban idén átestünk a ló túloldalára. Olyan ételek születtek, amelyek nem készíthetők el gyorsan és bárhol, valamint adott esetben nem is elvihetők. Pedig a tavalyi győztes, a kovászosuborka-leves is azt üzente: néha a legegyszerűbb étel a legjobb. (A tavalyi mezőnyről ebben a cikkben írtam.)

A Tiki Beach Bisztró idei versenyétele: tökös-sajtos lasagne rántott keszthelyi tokhallal, fotó: Kalas Györgyi

Ehhez képest az idei indulók ismét túlbonyolították a fogásokat. Kóstoltunk például tökkel sütött lasagnét sajttal és rántott tokhallal – vagy hivatalos nevén: Tiki Tokos Töklasagnét a Tiki Beach Bisztróban. A fogás amellett, hogy nem volt teljesen kidolgozva és összerakva, túl költséges és nehéz is. Elvitelre sem igen lehet kérni, inkább egy bisztróétel, semmint büfékategória, és az ára is magas, 3450 Ft.  

Az egyébként a szívemhez igen közel álló Málna Büfé a Yummy nevű étellel indult. Ennek keretében a füstölt, préselt sertéscsülköt panko morzsába bundázták, majd sajtos buciba töltötték, és még juhtúrót is tettek hozzá, amitől az egész végtelenül nehéz és sós lett. Náluk inkább a tavalyi 3. helyezett Tex Mex salátát ajánlom. 

A Málna versenyzője, a Yummy, benne bundázott füstölt csülök, fotó: Kalas Györgyi

Jó, de bonyolult ötletek

A szívem egyik balatoni csücske, a balatonfenyvesi Konyhám is túlbonyolította a feladatot. A pácolt rántott pisztránggolyókhoz rizses puliszkát készítettek, ehhez egy kókuszos-zöldséges szószt, valamint gombákat is adtak. A pisztránggolyó amúgy szuper ötlet, de a köret már annyira megbonyolította az ételt, hogy így nem volt sem elvihető, sem könnyen elkészíthető. Márpedig ez is egy fontos szempont. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez messze a legszebben tálalt étel volt.

A verseny legszebb étele, fotó: Kalas Györgyi

Nem az ételek minőségével volt tehát gond hanem azzal, hogy több étel nem felelt meg a kritériumoknak. Idén végül arra jutottunk, hogy két első helyezettet adunk ki, megosztva. Az egyik a Fogas Bisztró halerőlevese lett. Erről a levesről már én is áradoztam nektek, a cikket itt tudjátok elolvasni.

Az egyik győztes a halerőleves, fotó: Mudra László

Szerintem fantasztikus dolog, hogy egy büfé szakítani tudott a mindenhol megszokott, zsíros, paprikás halászlével, és egy olyan hallevest alkotott, ami valóban könnyű, friss, nyári étel, és helyi halból van. Miközben azt az üzenetet is közvetíti, hogy nem kell feltétlenül halálra ennünk magunkat strandolás közben, és az ára is tökéletesen megfizethető, 1490 Ft. 

A Fogas bisztrót vezető Kun család, fotó: Mudra László

Tarolnak a levesek

Nekem nagyon bejött ez a leves, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Úgy készül, mint egy húsleves, csak merőben más fűszerezéssel, friss édesköménnyel, pirított babérlevéllel, zöldségekkel. Az alaplé háromféle balatoni halból, a betét keszthelyi tokhalból készül, amit összekevernek kovászos kenyérrel, reszelt citromhéjjal és tabascóval, hogy megadja a kellő frissességet és melegséget. Roppanós zeller és zöldségek kerülnek rá tálalásnál.

A másik első helyezett a Balatonmáriafürdőn található Port Étterem étele, a sertéstrió lett. Ők eddig mindig indultak a versenyen, és a tavalyi marhaszegyes ciabattával nagyon közel is álltak a győzelemhez, de végül a második helyet csípték el. Idén egy klasszikus strandételt, a hurka-kolbász párost gondolták újra, amit egy helyi hentestől szereznek be. A véres hurkát bundába burkolták, a köret pedig egy klasszikus népi káposztás étel mustármártással, keresztúri sült káposztával és burgonyával. 

Sertés trió a Port étteremben, fotó: Kalas Györgyi

Összességében szerintem ez az étel is túl nehéz volt nyárra, bár a kolbász valóban egy strandklasszikus. A káposzta meg a krumpli viszont nagyon téliessé teszi, jobb lenne csak friss kenyérrel kínálni. Értékeltük viszont, hogy viszonylag egyszerűen fogyasztható, jó az ára (1800 Ft), és valóban minőségi az alapanyag.

Az év felfedezettje

Az év felfedezettje egy egészen új hely, a balatonboglári Spéci hot dog és krumpli lett. Megmondom őszintén, én ezt a helyet végtelenül értékeltem, mert nagyon szeretem, ha egy hely jó minőségben tudja adni azt, amit vállal. Itt csak hot dog van és sült krumpli, de az jól és érdekesen. Alapjáraton négyféle hot dog szerepel az étlapon, a versenyre pedig kitaláltak egy ötödiket, Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben) néven.

LSK hot dog, fotó: Kalas Györgyi

A kolbász a ‘Kolovics Család. Füstölt finomságok műhelyből’ érkezik. Saját sütésű a kifli. Kerül még bele kovászosuborka-concassé, lime-majonéz, salsa, újhagyma, mellé pedig savanyított lila hagyma. Nekem nagyon ízlett. Kóstoltam a sima, classic hot dogot is, és az is bejött, főleg, hogy saját sütésű kifliben kínálták. Ára 1290 Ft.

Döntőbe került még idén a keszthelyi Vitorlás Bisztró, akik grillezett csirkemellel és lecsós gerslivel készültek (2690 Ft), amivel szintén az volt a baj, hogy nem strandétel és nem is elvihető. Összességében azonban a Vitorlás Bisztrót és a mellette lévő Matrac bárt nagyon ajánlom, ha éppen arra jártok. 

Ez a strandétel verseny nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az elmúlt években ilyen nagy megújuláson mentek át a balatoni büfék. Az első versenyt például 2015-ben a fövenyesi Kalóz Strandbisztró harcsa & krumpli nevű étele nyerte, ami tulajdonképpen egy magyar halból készült fish & chips. A számítás bejött, hiszen azóta ez az étel már számos más helyen kapható a strand körül. Örvendetes fejlemény viszont, hogy idén egyetlen versenyzőt, az alsóörsi Fogas Bisztrót leszámítva mindegyik strandbüfé a déli parton val, végérvényesen elkezdődött tehát a déli part felzárkózása az északihoz.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások