Hirdetés
Green Kitchen

Kertészkedés kert nélkül

Hirdetés

Kertészkedés kert nélkül

Hirdetés
Talán még emlékeztek a tavaszi cikkünkre, amiben titeket is beavattunk, hogy miket, hova és hogyan vetettünk el a tetőteraszunkra barkácsolt ágyásokba. Na hát most eljött a kertészkedés legjobb része, a szüret! Nos, saját termesztésű újkrumplit szedni négy emelet magasan valóban eszméletlen jó érzés. Életünkben először csináltunk ilyet, de tuti, hogy jövőre is fogunk, levonva persze az ebben az évben szerzett tapasztalatokat.
Hirdetés

A magaságyás bejött!

Arról már írtunk,hogy milyen előnyökkel jár, ha nem szabadföldbe, hanem emelt ágyásba vetjük a zöldség- és fűszermagokat. Ami biztos, hogy az itt termesztett növények gyorsabban fejlődtek, mintha szabadföldben termesztettük volna őket, na meg persze ezt könnyebb is megoldani egy tetőn. 🙂

A növények gondozása is egyszerűbb, mert nem kell annyira mélyre hajolni a gazolásnál, locsolásnál és a szüretelésnél sem. A 120×80 cm-es méret teljesen bevált, az ekkora ágyások könnyen átláthatóak, kezelhetőek, körbejárhatóak. Az első néhány hétben üveglapokkal takartuk le a csírázó magokat, ami nem csak a növények kezdeti fejlődését dobta meg, de a májusi havazás idején megvédte a néhány milis, centis növénykéket a fagytól.

Volt néhány mozzanat, amit az adott időjárás/helyi madárpopuláció/támadó bogarak miatt kellett bevetnünk. Az erős szél és napsugárzás ellen egy sűrű szövésű védőhálót feszítettünk az ágyások fölé (1 méterre az ágyások tetejétől), ami megvédte a növények leveleit a megperzselődéstől és a magasabb növényeket attól, hogy a szél egy laza mozdulattal kirántsa őket a földből. Az is kiderült, hogy egy madárijesztő még a teraszon is jól jönne, néhány madár ugyanis pofátlanul rányomult a magokra meg az ágyásokban közlekedő gilisztákra.

Mivel teljesen bioban nyomtuk a kertészkedést, amikor fura rovarok jelentek meg a salátán vagy borsón, azokat egyszerűen letessékeltük a tetőről. Persze volt, akikkel kivételt tettünk: amikor például ellepték a kertet a legjobb biokertészek, a katicabogarak, nagyon örültünk, hogy a tetvek eltávolítását már van más, aki helyettünk elvégezze. Vannak országok, ahol a katicabogár lárváit webshopban lehet megrendelni, így 1-2 napon belül a postás hozza meg a kiskertészeket, amik igencsak megkönnyítik az ember dolgát. Ilyen kéne itthonra is, nem igaz? 🙂

Ezt vetettük mi

Mi a Chérie krumplifajtát vetettük, ami nagyon megállta a helyét, hiszen összesen hat darab krumplit ástunk el, de bokronként 15-20 darabot tudtunk felszedni. Hatalmas élmény, ahogy a különböző mélységekben újabb és újabb burgonyák bukkannak elő. Azért itt még annyit érdemes megjegyezni, hogy a krumplinak szigorúan csak a gumója ehető, a többi része mérgező, szóval ne nyírjátok ki magatokat krumplilevél-salátával!!

A saláták és a zsálya gyorsan növekedtek, már a vetés után néhány nappal megjelentek a felszínen a mini növények, és úgy tűnik jól elvoltak egymás társaságában. A saláta íze sokkal brutálabb, mint a bolti változaté, és a zsálya illatán is nagyon érződik, hogy házi, így ételízesítésnél ebből kevesebb kell, mintha boltit használnánk.

A sárgarépa, kapor és fokhagyma édes hármasa jól működött, a kapor csodás virágokkal is elkápráztatott minket, amiknek bár semmi illata (ellenben a levéllel és a szárral), nagyon szép díszítő eleme lehet egy kapros-túrós sütinek vagy a családi recept alapján készült tökfőzeléknek. A répát a szabadföldi termesztés során sok talajban élő kártevő támadhatja meg, ez viszont az emeltágyásnak köszönhetően esetünkben nem volt veszélyforrás.

Azt tudtátok egyébként, hogy a répa levele is ehető? Nagyon jó cucc, az íze hasonlít a petrezselyemre, de jön egy kis édeskés répás ízvilág is, így nagyon izgalmas fűszere lehet például egy ,,petrezselymes újkrumplinak”, leveseknek, friss salátának.

A cukkini és a spárgatök nagyon cuki kabakterméseket és rikító virágokat hozott, de ezeket még hagyjuk néhány hétig érni. Érdemes arra figyelni, hogy ez a két növény akkorára nő, amekkorára csak tud, így nálunk a 4-4 növény helyett elég lett volna 2-2 darab.

A paradicsom-bazsalikom barátság nagyon bejött, gyönyörű, egészségtől kicsattanó bazsalikomok és rengeteg termést hozó paradicsomok nőttek egymástól néhány centire. A bazsalikom még leszedve is tovább eláll, mint a bolti cserepes és az íze tényleg mennyei.

Összefoglalva ezt a pár hónapot: ami tuti, hogy a fűszernövények érzik magukat a legjobban a teraszon, de a burgonya is király választás, illetve a saláta, paradicsom, paprika és a cukkini is sok termést tud hozni emelt ágyásban termesztve.

Ezeket egészen biztosan jövőre is elvetjük, és fogunk újdonságokkal is kísérletezni, mert bár lehet ezek a zöldségek nem annyira szépek, mint a boltban kaphatóak, viszont olyan ízük van, amit semmi nem tud pótolni. Szóval kertészkedjetek bátran a teraszon: cserépben, dézsában, magaságyban, mert nagyon jó buli.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások