Hirdetés
Green Kitchen

Kis faluba csöppentünk a Nagykörúton

Hirdetés

Kis faluba csöppentünk a Nagykörúton

Hirdetés
Falu a városban – ilyen egyszerűen összefoglalható Budapest legújabb delikát boltjának a lényege, ahol kizárólag magyar, háztáji termékek kaphatók. Ráadásul nemcsak elvitelre, hanem helyben fogyasztásra is – bármiből készítenek szendvicset, és szívesen nyitnak hozzá egy üveg magyar bort vagy pálinkát is
Hirdetés

A Falu delikát tulajdonosa, Kovács Ádám még csak 29 éves, de több mint hat évig élt a Balaton-felvidéken, a Káli-medencében, ahol vendéglátásban, majd kereskedelemben dolgozott, és nagyon sok helyi termelővel megismerkedett. Áruikat egyrészt megszerette, másrészt azt tapasztalta, hogy sokuknak gondot okoz eladni a saját termékeiket, mivel nincs idejük még az értékesítéssel is foglalkozni. Ezért a fővárosba visszatérve delikát boltot nyitott, ahol kizárólag magyar kézműves termékeket forgalmaz.

Falu a Nagykörúton, fotó: Mudra László

A Falu delikát alig pár hónapja nyílt meg a Szent István körúton, ahol az üzletek többsége még mindig úgy néz ki, mintha csak úgy véletlenül itt maradt volna a kilencvenes évekből, így kifejezetten üdítő látni egy ilyen szép boltot és kirakatot. A Falu bor- és csemegekínálatát Ádám és kollégája személyesen válogatja össze. Nem kész árukészlettel indított, a választék folyamatosan bővül, de már most is nagyon sok mindent megtalálunk nála. A bolt belső tere is Ádámot dicséri, maga gyűjtött össze rengeteg falusi tárgyat a díszítéshez, vásárolt a balatoni lomisoknál, és ahogy ő fogalmaz, kicsit a Káli-medence kultikus piacát, a káptalantóti Liliomkert piacot szerette volna Budapestre varázsolni.

A tulajdonos, Kovács Ádám, fotó: Mudra László

Hogy aztán erre tényleg van-e igény fővárosi környezetben, az majd elválik. Az mindenesetre tény, hogy a Falu radikálisan más stílust képvisel, mint a mostanában divatos cementlapos-betonpultos kávézók, és mint ilyen, üdítően hat. 

Gyors reggeli, esti borozás

A delikátban már most sok minden megtalálható, amit az ember szívesen hazavisz vacsorára vagy akár ajándékba, de ami a legfontosabb: helyben is lehet fogyasztani bármit.

Fotó: Mudra László

Kávét, szendvicseket és hidegtálakat, sőt Ádám a borokból és sörökből is szívesen tölt, és a nyitvatartást is úgy alakította, hogy a gyors reggeli és a ráérős, esti borozgatás is beleférjen. A hangulat mellett ez a legvonzóbb része a Falunak: mindent meg lehet kóstolni, és ami tetszik, abból vásárolni is tudunk. Nagyon meggyőző az italkínálat, Ádám mindent összeválogatott, ami érdeklődésre tarthat számot: a borászok többsége személyes ismerőse, igyekezett különleges, de megfizethető tartományból szelektálni. 

A hűtőpult, fotó: Mudra László

Lássuk először a hűtőpultot, mert mégiscsak ez a lényeg! Itt az Ádámmal szoros barátságban álló Falukrém nevű családi vállalkozás remek házi kencéi sorakoznak. A Falukrémek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, és kimérve tudjuk őket megvásárolni. A választék igen széles, van többek között juhtúrós körözött, parajos feta, padlizsánkrém, töpörtyűkrém, vargányakrém, tormás csülökkrém, tonhalkrém vagy a nagyon izgalmas és jó csípős Falu tatár jalapeño paprikával. Mellette sorakoznak a Püski termékek Apostagról és a Kőrösi kolbászok Békéscsabáról, illetve hamarosan érkezik melléjük nyírségi dámszarvasszalámi és vaddisznósonka is.

Fotó: Mudra László

Természetesen nincs falu tepertő nélkül, így az is kapható (mangalica), és persze elmaradhatatlan sajtok, házi tejtermékek, amelyek egy részét a Pilisből, a másik részét pedig a Tekeresvölgyi sajtmanufaktúrából szállítják. A szörpök és a lekvárok a balaton-felvidéki Zsusska Manufaktúrát dicsérik.

Kézműves sör, magyar whisky

Hatalmas a kínálat magyar kézműves sörökből, de még a magyar készítésű Búzavirág gin, sőt magyar whisky, a 12 éves békési Singel Barrel is kapható a Faluban. Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy egyáltalán létezik magyar whisky, mert én nem! Mindenesetre itt beszerezhetitek – bár ez talán kevésbé falusi műfaj. Nagy újdonság a Meccs, ami meggyfreccs néven fut, de jóval több egy fröccsnél, mert nem utólag adják hozzá a szénsavat a meggyborhoz, hanem palackban erjesztik. Sajnos, mivel korán reggel érkeztem, nem álltam neki fröccsözni, de ezt utólag már egy kicsit bánom. Megkóstoltam viszont a kávét, amit a világért sem hagynék ki a cikkből, mivel egy új, kaposvári pörkölőt, a Roastopust dicséri. A kávé szuper, de a név meg a grafika, ha lehet, még jobb!

A Roastopus kávé csomagolása, fotó: Mudra László

Az égvilágon mindent lehet helyben fogyasztani, még akár két szelet szalonnát is, ha valakinek ahhoz van kedve. És mint Ádám meséli, volt már rá példa, hogy egy környéken élő, Kossuth-díjas színész lesétált nosztalgiázni egy szelet kenyérért és egy kis szalonnáért. A szendvicsek sincsenek előre megszabva, azt tesznek bele, amit a vevő kér: krémeket, kolbászt, sajtot – ezeket adagra kell fizetni, csakúgy, mint a hidegtál esetében. Egy adag kence 400 Ft, ugyanúgy a sajtok és a kolbászok is adagárban vannak. Egy minden jóval megrakott szendvics 1500 Ft körül van, de ha csak krémet kérünk bele, ezer alatt tudunk maradni. A kávék, valamint a borok decije 400-650 Ft között mozog, a házi szörpből pedig 200 Ft-ba kerül egy deci. 

Falu szendvics, fotó: Mudra László

A Falu nagyon kedves hely, bár úgy éreztem, néhány részlet még nincs a helyén. Ki kell találni, miben tud többet adni, mint egy sima piac, és azt sem találtam szerencsésnek, hogy az egyik polc roskadásig van rakva műanyag flakonos ásványvízzel, ami nem igazán kapcsolható a falusi gasztronómiához. De tény, hogy szóda is kapható, visszaváltható palackban. A másik, amin esetleg lehetne javítani, a pékáruválaszték: a kovászos kenyér az Artizántól érkezik, de minden más pékáru, bár jó minőségű, mégis fagyasztott – ami érthetetlen annak fényében, hogy ma már elég sok pékségben lehet jó kiflit vagy kovászos zsömlét, bagettet kapni. Nekem ez kissé elrontotta a hidegtál élményét.

Készül a hidegtál, fotó: Mudra László

A kínálatot egyébként folyamatosan bővíti Ádám, mindent saját maga kutat fel, és ha valami megtetszik neki, és elég jó minőségű, az bekerül a boltba. A héten is több új termék érkezik majd a körúti kicsi Faluba. 

Falu delikát, 1055 Budapest, Szent István körút 23.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások