Kizárólag a Costa Ricában élő Bányai László kávéival nyitott új helyet a By Beans
Halász Ferenc és felesége, Szabó Réka két évvel ezelőtt nyitották első kávézójukat a Hold utcai piacon By Beans néven. A kávézásba gyerekeik születése után szerettek bele, olyannyira, hogy több tanfolyamot is elvégeztek, és rengeteg kávézót végigjártak Európában. Majd lassan megfogalmazódott bennük, hogy ők is szeretnének kávézót nyitni.
Mivel közel áll hozzájuk a skandináv stílus, mind a dizájn, mind a kávézás területén, első kávézójuk, ami a Hold utcai gasztropiacon nyílt meg, teljes egészében skandináv jegyeket hordoz. Ezt a dizájnt – melynek számomra legkedvesebb eleme a sárga csempe – az új üzletükbe, a Fény utcára is magukkal hozták. De itt már nem a skandináv pörkölés van előtérben. Ez egy olyan, mintaboltszerű kávézó, ahol kizárólag a Costa Ricában élő, magyar származású Bányai László kávéit készítik és forgalmazzák. További változás, hogy Feriék mellé betársult tulajdonosnak Benkovich Ádám is.
De ne szaladjunk ennyire előre! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a By Beans nemrégiben egy másik kávézót is nyitott a NOS-ban, ami az egyik kedvenc Vintage boltunk a városban. Ha még nem jártatok a budai vár alatt húzódó boltocskában, ajánljuk, hogy mindenképpen próbáljátok ki. De a NOS nemcsak shop, hanem egy kedves közösségi hely, ráadásul már kávézó is. A szuper cuccok mellé már jó kávét vagy habos forró csokoládét is kaptok a By Beanstől. Erről a projektről, ebben a cikkünkben tudtok bővebben olvasni.
A Bányai kávét már a NOS-ban is bevezették Feriék, az új kávézó viszont már kifejezetten erre a brandre épül. Így hivatalosan a neve is ez: Bányai By Beans. Mint Feri elmondta, a Bányai László által termelt kávék a világ legjobbjai közé tartoznak, és ez nemcsak szubjektív vélemény, hanem a kávés szakma hivatalos nemzetközi „Cup of Excellence” minősítési rendszerében a Costa Rica-i top 50 kávé között tartják számon.
Bányai László 2007 óta él Costa Ricán, jelenleg három kávéültetvénye van, amin kizárólag arabica kávét termel. Kávéját először az igen fejlett kávékultúrával rendelkező skandinávok fedezték fel, majd pár éve a magyarok is lelkesen vásárolják. A kávé esetében azonban a pörkölés is legalább ilyen fontos, ezt itthon az egyik legismertebb szakembernek, Tóth Sándornak, a szekszárdi Kávé Háza és a Lucky Cap kávépörkölő alapítójának köszönhető.
A Bányai By Beans kávézó nagyon hangulatosra sikerült, és azt hiszem, kellően jó helyen van ahhoz, hogy megtalálja őket a helyi, piacra járó közönség. Ez persze Feriéknek is egy új terep, hiszen a Hold utcában szinte csak a turistákra tudtak építeni. A koronavírus-járvány azonban megmutatta, hogy a lokális közönség legalább annyira fontos a vendéglátósoknak, mint a turizmus. Feriék is abszolút tudatosan szerettek volna nyitni a magyar fogyasztók felé, de mint mondja, ez már a járvány előtt is tervben volt.
A Bányaiban mindig kétféle kávét készítenek majd, ez persze rendszeresen változik. Mindig lesz egy világos, gyümölcsösebb és egy sötétebb változat – én az utóbbit kóstoltam, mely Csokis kuglóf fantázianéven futott. Nagyon bejött. A gyümölcsös ezen a héten a Mermelada nevű volt, a kávéban felfedezhető édeskés, lekvárra emlékeztető jegyek miatt. A kávék egyébként helyben meg is vásárolhatók, így az új hely egyben a Bányai kávék mintaboltja is.
Az árak az ilyen helyen megszokott szerint alakulnak, az eszpresszó 490, a double shot 650, a cappuccino 750 Ft. Itt is, csakúgy, mint a NOS-ban, kérhetünk a kávé mellé finom croissant-t, ami a Freyjából érkezik, de van jó néhány sütemény a Flódnistól (róla itt írtunk), többek között például flódni is, valamint egyéb sütik a Chouchoutól. A legjobban azonban saját szendvicseiket ajánlom, melyeket kizárólag olyan dolgokból készítenek, amelyeket aznap vásároltak a Fény utcai piacon.
Bányai By Beans, 1024 Budapest, Lövőház u. 12., Fény utcai piac, OTP és lottózó között